En mammas gripande berättelse tänder ny debatt om autism

Allt fler böcker ger föräldrarnas perspektiv på livet med barn med autism. Gitta Magnells självbiografiska ”Teo och jag” är en gripande berättelse som kan skapa ny debatt om autism.

Gitta Magnell ger en annorlunda bild och boken kan bli kontroversiell på grund av hur författaren ser på orsakerna till autism. Hon menar att man inte bara kan se biologiska förklaringar utan att det är mer komplicerat.
– Det har varit tabu att tala om emotionella problem i samband med autism. Men vi människor är både biologiska och andliga varelser och min son påverkades av det känslomässiga kaos som fanns i hans barndomsvärld. Det har gått för långt med biologiska förklaringsmodeller när man inte ens kan skriva om trassliga familjeförhållanden, säger Gitta Magnell.

När hennes son föddes för 28 år sedan var det Gitta som fick skulden för alla problem, både av psykologer och pappan och dennes familj. Stödet från omgivningen var minimalt.

Under många år kände Gitta Magnell en ”förfärlig skuld” för att hon födde ett barn in i en svår situation.
– Jag ansåg att det helt och hållet var mitt fel att det gick snett. 

Fler böcker om autism och liknande tillstånd
”Det räcker inte med kärlek” av Jenny Lexhed.
”Barnet i glaskupan” av Birgitta Rubin.
”Jag och mina diagnoser” av Håkan Jansson, Cura förlag. ISBN 978-91-89091-46-7. 165 sid.
”En riktig människa” av Gunilla Gerland. Cura bokförlag. 254 sidor. ISBN10: 9197264105
”Enastående” av Gunilla Brattberg.  Värkstaden Gb Ab.
”Kära Gabriel” av Halfdan W Freihow. Albert Bonniers Förlag. 9789100111922
”Freds bok” av Maud Deckmar. ISBN 91-630-6426-X.
”En sked för morbror Fred” av Jenny Jejlid. ISBN 978-91-633-1586-2
Gunilla Bergströms böcker om Bill och Bolla.Boken har hon skrivit på under ett tiotal år. Genom den har hon försökt att kartlägga sonens bakgrund utan att skuldbelägga någon.
– Det började som en anklagelseskrift men det är den inte idag, säger Gitta Magnell som ser publiceringen mer som en försoning och som en återupprättelse.

– Jag har blivit misshandlad av många olika förlag som jag sänt manuset till, berättar hon.
När hon slutligen kom till Sivart Förlag fick hon äntligen gehör.

Vad vill du uppnå med din bok?
– Jag skulle önska att min son, som idag är en vuxen ung man, fick beteendeterapi. Det är en intelligent och vacker pojke men han döljer det väl och det är så sorgligt att han inte får bättre stöd. Han borde få en chans att ägna sig åt teater och sång. Han vill gärna ha en tjej. Han är idag väl omhändertagen på ett gruppboende men det handlar ändå till stor del om en slags förvaring. Det krävs engagemang och pengar för att han ska få en chans att komma vidare, säger Gitta Magnell som idag själv är 70 år.

Sivart Förlag, http://www.sivart.se/
168 sidor
ISBN: 978-91-85705-06-1
Utkom i april 2008.