Enklaste appen för skolan fortsätter toppa listan

Karin Ohlis, 75 år och pensionerad lärare, ligger varje vecka på topplistan med sin app Skolstil.
Appen har nu funnits i sex år men fortsätter att hitta massor av nya användare, varje vecka.

– Det är för att den är så enkel att använda, och att den gör det möjligt för alla att knäcka läskoden, säger Karin Ohlis.

Vill dra sig tillbaka

Vid 75 års ålder börjar hon fundera på att dra sig tillbaka. Barn och barnbarn är inte intresserade av att överta hennes app-företag, så därför är hon öppen för kontakter med andra aktörer.

– Flera har frågat mig, med tanke på min ålder. Men det måste vara någon som är intresserad av att vidareutveckla Skolstil och inte någon som lägger ned appen, säger hon som en varning till andra företag som eventuellt skulle vilja göra sig av med en konkurrent.

Syftet med appen Skolstil har hela tiden varit att underlätta för barn som har skriv- och lässvårigheter.
Och gång på gång har appen bevisat att alla barn kan hänga med skolarbetet om de bara får rätt stöd och hjälpmedel.

Om man lägger in för många funktioner blir det för besvärligt.

Den viktigaste fördelen med Skolstil har varit appens enkelhet.
– Det har hela tiden varit det viktigaste för mig, att appen ska vara enkel att använda. Om man lägger in för många funktioner blir det för besvärligt.

Enklast trots nya konkurrenter

Enkelheten har behållits genom alla år, trots att nya konkurrenter har dykt upp.

– Ja, det har kommit liknande program gång på gång och då har jag tänkt att ”nu kommer jag inte att kunna sälja mer”. Men det har fortsatt att säljas. Ute på mässor möter jag lärare som berättar att ”vi har det nya programmet men vi fortsätter med Skolstil för det är så enkelt”.

Karin Ohlis. Foto: Linnea Bengtsson
Vid 75 års ålder börjar Karin Ohlis fundera på att dra sig tillbaka från app-världen. Men först vill hon förvissa sig om att någon fortsätter att utveckla Skolstil. Foto: Linnea Bengtsson.

Prismässigt har Skolstil också varit fördelaktigt, medelpriset ligger på 65 kronor per licens och billigare vid större volymer.
– Jag har inte hängt med i prisutvecklingen – det har jag inte känt som det viktigaste.

Trots det låga priset har det varit en god ekonomi att utveckla Skolstil, även om Karin inte vill ge några siffror.

– Ekonomiskt har det utvecklats bättre än jag trodde i början, då jag knappt trodde att jag skulle få tillbaka utvecklingskostnaderna. Det har varit en bra affär men jag har också jobbat väldigt mycket. En gång fick jag stöd från SPSM, som ville ha fram en Android-version av appen. Sedan ringde Microsoft och ville att Skolstil skulle anpassas till deras plattform. Men fortfarande är Apple IOS-versionen överlägsen i antalet användare.

Hysterisk nedladdning

Skolstil finns även på engelska under namnet ”Write in English”. Under några hysteriska dagar förra året laddades appen ned 1 650 000 gånger.

Det var en fantastisk marknadsföring av appen – eller möjligen ett gigantiskt misstag.

Karin berättar:
– Den engelska appen blev klar till Black Friday och jag kom på att jag skulle göra som många andra och sänka priset eller ge bort gratis under några dagar. Jag ville att så många som möjligt skulle upptäcka appen.

Under några dagar laddades den engelska appen ned 1,65 miljoner gånger

– Så jag tog bort priset under några dagar – och då laddades appen ned 1 650 000 gånger. Jag ”dödade” min marknad.

– Programmeraren sa att ”du kunde väl ha tagit två kronor i alla fall”, men det gjorde ju inte saken bättre. Write in English säljer fortfarande, men det är inte längre den dundersuccé det kunde ha varit om inte alla varit kloka nog att ladda ned gratis!

Hjälpmedel behövs

– Om man tänker på lärarbristen i dagens skola är det viktigt att det finns bra hjälpmedel. Tyvärr är många hjälpmedel svåra att använda. Men med Skolstil behöver man inte läsa en lång manual, det räcker att titta på en fyra minuter lång video som finns på hemsidan, www.skolstil.se