”Ett bombnedslag – assistansen begränsas ytterligare med nya lagförslaget”
UPPDATERAT. Lagförslaget om assistans vid andning och sondmatning får mycket hård kritik.
– Förslagen till ny lagtext cementerar den nuvarande restriktiva tillämpningen. Rätten till personlig assistans riskerar att ytterligare begränsas, säger Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige.
Socialminister Lena Hallengren håller inte med kritikerna:
– Den lagändring vi föreslår ska leda till att fler människor får assistans och att fler får mer assistans. Inget annat, skriver Lena Hallengren till Sveriges Radios Ekot.
”Både seger och förlust”
Föreningen JAG sände redan igår ut ett pressmeddelande som beskrev lagförslaget som ”seger och förlust på samma gång”.
– Det är med sorg i hjärtat vi konstaterar att regeringen vill permanenta den rådande praxis som det senaste decenniet tillämpats om grundläggande behovs integritetskänslighet.
– Vi har kämpat mot denna tolkning i tio års tid och det är ett hårt bakslag att det blir lagstadgat i stället för förkastat, säger Cecilia Blanck, verksamhetschef för Riksföreningen JAG.
”Nästan ingen kommer att beviljas statlig assistans”
En annan kritisk röst är organisationen STIL. Nästan ingen kommer att beviljas statlig personlig assistans om regeringens nya lagförslag går igenom, skriver STIL i ett pressmeddelande.
– Lagförslaget låter som ett steg i rätt riktning, men i själva verket kommer rätten till assistans att försvagas, säger Jonas Franksson, ordförande för STIL.
Organisationerna är positiva till att regeringen vill förtydliga att andning och sondmatning ska betraktas som grundläggande behov och att samtliga moment ska räknas in.
– Men det kan aldrig accepteras att detta inte omfattar samtliga grundläggande behov, säger Elisabeth Wallenius, Funktionsrätt Sverige.
”Ytterligare bördor för pressade föräldrar”
Hon påpekar att det finns liknande brister i förslagen till vad som ska anses vara normalt föräldraansvar.
– Regeringen föreslår en lagtext som tydliggör att barns hjälpbehov för andning och sondmatning inte ska kunna tolkas som ”normalt föräldraansvar”. Samtidigt skrivs nu för första gången in i lagen att ”normalt föräldraansvar” ska beaktas, och därmed räknas bort, från de hjälpbehov barn kan ha för övriga grundläggande behov.
– Tolkningen av normalt föräldraansvar överstiger redan idag vida vad som förväntas av föräldrar till barn utan funktionsnedsättning. Förslaget riskerar att lägga ytterligare sten på börda för många pressade föräldrar, säger Elisabeth Wallenius.
”En bomb i assistansvärlden”
Arbetsgivarorganisationen KFO stämmer in i kritikstormen, och beskriver regeringens lagförslag som ”en bomb i assistansvärlden”:
– Genom att förändra lagen på detta sätt cementerar man den praxis som har inneburit att det idag är omkring 2 000 personer färre som är beviljade assistansersättning jämfört med 2016. Den föreslagna lagändringen, som visserligen kan öppna upp assistansen för inte minst de barn som de senaste åren har fått avslag, riskerar därmed att bli en pyrrhusseger, skriver Henrik Petrén på KFO:s webbsajt.
”Lagändringen ska ge fler assistans, inget annat”
Socialminister Lena Hallengren har svarat på kritiken, i ett skriftligt meddelande till Sveriges Radios Ekot. Enligt Ekot uppger hon att lagförslaget inte ska innebära någon försämring, utan att det handlar om att skriva in det som redan gäller i lagen, för att kunna göra undantag om sondmatning och andning.
– Den lagändring vi föreslår ska leda till att fler människor får assistans och att fler får mer assistans. Inget annat, skriver Lena Hallengren till Ekot.