”Ett genombrott – kan ge stabila villkor för personlig assistans”

Vad kan bli resultatet av socialutskottets nya krav på långsiktig hållbar uppräkning av assistansersättningen?

LÄS ÄVEN:
Oppositionen och SD: Enad front om ledsagning och assistansersättning

Kan ge stabilitet för assistans

– Jag ser beslutet som ett genombrott för vår gemensamma lobbying och kampanjen Rimliga villkor, säger Sophie Karlsson, ordförande för IfA, Intressegruppen för assistansberättigade.

Hon hoppas nu att detta leder till att assistansersättningen indexregleras så att den följer den ekonomiska utvecklingen.

– Vi vill ha en stabilitet kring kostnaderna för den personliga assistansen. Som assistansberättigad behöver man kunna känna sig säker på att kostnaderna för den personliga assistansen kan täckas, så det går att välja den anordnare man vill ha, de assistenter man vill ha, den kompetensutveckling som behövs och att det finns resurser för arbetsmiljöinsatser och assistansomkostnader, säger Sophie Karlsson.

”Behöver knytas till enskildes kostnader”

Hon betonar att ersättningen behöver knytas till den enskildes kostnader, inte till vilken utförare man har.

– Det är den assistansberättigade som ska kunna köpa personlig assistans för den ersättning som beviljas, och beroende på flera orsaker så har olika assistansberättigade olika kostnader för den personliga assistansen.

Fortsatt oro för ”smygavveckling”

Henrik Petrén, arbetsgivarorganisationen Fremia, är fortsatt orolig för att regeringen fortsätter ”smygavveckla” den personliga assistansen.

Henrik Petrén
Henrik Petrén.

– Det är bra att det finns en riksdagsmajoritet för en stärkt assistansersättning. Men det krävs mer än ett utskottsinitiativ för att komma till rätta med den långvariga underfinansieringen av den personliga assistansen. Det är upp till bevis för regeringen i den kommande höstbudgeten, är man beredd att finansiera den personliga assistansen fullt ut eller kommer smygavvecklingen att fortsätta? säger Henrik Petrén.

Han utlovar förstärkt satning på kampanjen Rimliga villkor för att åstadkomma en indexbaserad modell för den årliga uppräkningen.

Patrik Silverudd. Foto: Linnea Bengtsson
Patrik Silverudd. Foto: Linnea Bengtsson.

Vårdföretagarna hoppas på resultat i höstbudgeten

Socialutskottets beslut välkomnas även av arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna.

– Utskottsinitiativ är jättebra då det bidrar till att sätta ett ännu större tryck på regeringen att agera. Men vi ropar inte hej innan budgeten presenteras i höst. Då får vi se om det får någon reell effekt, säger Patrik Silverudd, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.

– Vi måste fortsätta driva på regeringen så att man förstår att assistansen är underfinansierad trots att den är kostnadseffektiv.

– Alla inom personlig assistans vet att schablonersättningen måste höjas på ett rimligt och långsiktigt hållbart sätt. Inte minst kunde vi se det i den rapport från Grant Thornton som belyste assistansens samhällskostnader, säger Patrik Silverudd.

LÄS ÄVEN:
Rapport: Lönsamt att satsa på personlig assistans

Hur mycket behöver assistansersättningen höjas?

Vårdföretagarnas assistansbarometer i mars 2024 åskådliggör hur mycket assistansersättningen har urholkats. Diagrammet nedan visar hur assistansersättningen har halkat efter omsorgsprisindex som används för att beräkna ersättningar inom offentligt finansierad omsorg.

LÄS ÄVEN:
Hoppet lever om höjt timbelopp inom assistansersättning