”Ett taffligt skämt men vi blir inte fällda”
Nej, P3-radions sexskämt om tjejer med Downs syndrom var inte roligt. Det tycker inte ens radiokanalens ledning.
– Man kan diskutera om det här var bra eller dåligt. Personligen tycker jag inte att skämtet var smakfullt, det var helt enkelt inget bra skämt, säger Dan Granlund, programchef på P3.
25 anmälningar mot skämtet
Den tredje augusti 2006 sändes ett skämt om tjejer med Downs syndrom i P3. Det blev lyssnarstorm och cirka 25 anmälningar mot programmet har kommit in till Granskningsnämnden.
P3:s programchef Dan Granlund håller med om att skämtet inte var roligt. Men han tror inte att programmet kommer fällas. Det var inte ett direkt personangrepp och man har rätt att skämta om alla grupper i samhället.
– Det ska vara högt i tak. Även om det är viktigt att ta hänsyn till alla grupper i samhället är det samtidigt viktigt att vi inte utesluter några grupper, om alla ska vara jämställda ska man kunna skämta om alla, där inräknat personer med funktionshinder, säger Granlund.
Han tycker inte att skämtet gått över gränsen för vad som kan kallas personligt övergrepp eller kränkande, men vill vänta tills domen från Granskningsnämnden kommer.
– Det är generellt sett svårt att skämta om grupper som anses svagare. Humor blir ju oftast roligare när man slår nerifrån och upp, inte tvärtom, säger han.
Bra att skämta men fel upplägg
Dan Granlund menar att det i många fall kan vara bra med humor, ofta kan det vara ett bra medium för att få fram viktiga åsikter.
– Men i detta fall verkar det tyvärr endast vara ett taffligt skämt av en komiker som inte hade för avsikt att föra fram en viktig sakfråga. Att skämta om lite mer tabu-lagda ämnen skapar rubriker. Kanske är det syftet komikern i fråga har haft med sitt skämt, säger Granlund.
Men han tror definitivt att det är möjligt och nödvändigt att skämta om funktionshindrade och att det går att göra på ett bra sätt.
– Funktionshindrade måste ges samma villkor i media. Om man inte får skämta om alla grupper i samhället resulterar det i att de grupperna till slut inte förekommer i vissa program, säger Dan Granlund.