Familjerna tar plats på Hjultorget – Viktor vill ha en cykel

Många barnfamiljer besökte Hjultorget den 2-3 juni, för att känna och klämma på hjälpmedel. Att gå på mässa är ett gyllene tillfälle för familjer att hitta bra hjälpmedel till sina barn.

Föräldrarna tyckte också att de kunde få bra tips från företag på hur de ska gå tillväga för att övertyga landsting om att deras barn behöver ett visst hjälpmedel. Möt några av familjerna som Föräldrakraft träffade på Hjultorget:

Marina och sonen Viktor, 4, är sugna på en cykel.
Viktor Andersson är fyra år och besöker Hjultorget tillsammans med mamma Marina och pappa Mattias. Familjen bor på landet och har kommit till mässan för att få reda på vilka hjälpmedel som finns och samla argument för att få det bästa stödet hemma.

– Vi har börjat med att titta på cyklar. Viktors kompisar på dagis cyklar en massa nu och för att han ska känna sig delaktig och jämbördig, skulle det underlätta om han kunde få en anpassad cykel förskriven, berättar mamma Marina.

Cyklarna på mässan skulle även förenkla livet på landet för familjen, då Victor skulle kunna röra sig fritt ute på grusplanen och kunna ta sig mellan huset och ladugården.

– Vi hoppas att barnhabiliteringen kan köpa in en cykel som vi kan låna, då kan ju någon annan ta över den när Viktor har blivit större, säger Marina.

Hon är besviken på att barnhabiliteringen som hela tiden känns motsträvig mot det som familjen efterfrågar.

– Man får inte veta vad som finns och ofta när man frågar om något säger de bara att det inte finns. Om man läser något eller hör om något och sen presenterar det för habiliteringen, då blir man den besvärliga föräldern. Men det är också därför det är så bra att vara här på Hjultorget och skaffa sig argument till varför man ska ha vissa hjälpmedel, säger Marina.

Viktor är en glad liten kille och intresserar sig extra mycket för cyklarna hos Armbike och norska företaget Quality Care – det finns mycket spännande prylar på Hjultorget för en sprallig ung kille.

– Att vara här och titta på hjälpmedel är jättebra. Men det är nästan lika viktigt för att Viktor ska få se andra människor i rullstol, det får han aldrig se hemma, säger Marina.

Foto på Rebecca Hellman, Mickey Hellman, Robin Johnsen och Kim Johnsen.Rebecca och Kim letar efter hjälpmedel för en aktiv barndom åt Mickey, 2, och Robin, 2.
Rebecca Hellman och Kim Johnsen är på Hjultorget för att titta på nya hjälpmedel. Rebeccas son Mickey Hellman är två år och är född med ryggmärgsbråck. För henne är hela hjälpmedelsvärlden ny och hon håller på att lära sig.

– Men tyvärr bor både jag och Kim i Norrköping och där är det jättesvårt att få något. När man går runt här och träffar utställare är det flera som spontant uttrycker att Norrköping är katastrofalt, säger Rebecca.

De är båda två intresserade av att titta på framtida cyklar till sina söner, men har gett upp idén om att få det som förskrivet hjälpmedel.

– Man får söka fonder istället. En cykel kostar ju 15 000 kronor, så man måste få ekonomiskt stöd. Sen ville vi åka till Ågrenska utanför Göteborg, så att Mickey skulle få träffa andra med ryggmärgsbråck. Alla familjer som var där fick resan betald av kommunen, förutom vi. Jag fick söka fonder på massa olika ställen och fick ihop till hela kostnaden förutom 900 kronor. Då bjöd Ågrenska på det. Men det är hemskt jobbigt, man kämpar så mycket, och så måste man lägga ner massa tid på att söka fondpengar också, berättar Rebecca.

Kim Johnsen håller med. Hennes son Robin Johnsen är två år och har en cp-skada. Även hon har fått vända sig till fonder för att till exempel kunna åka till Ågrenska.

Foto på Innowalk.– Och nu är vi här för att hitta bra vardagshjälpmedel. Jag såg precis EO funktions produkter, NF Walker och Innowalk verkar ju jättespännande. Jag letar efter hjälpmedel som kan hjälpa Robin att gå, så att han inte behöver nöja sig med att leka säl. Jag vill att han ska få möjlighet till att delta i leken tillsammans med andra barn, utan att hans mamma måste vara miljonär, säger Kim.

Hennes och Rebecces söner är fortfarande väldigt unga, men redan nu känner de sig slitna på grund av att de hela tiden måste kämpa för sina barns rättigheter.

– Man har inte tid att söka fonder och hitta hjälpmedel hela tiden. Det är så mycket annat som man måste ta tag i, så man orkar inte alltid. Men här på Hjultorget får man tips från företag och det är väldigt värdefullt. Man är ju än så länge bara nybörjare i den här världen, säger Kim.