”Får du verkligen dricka öl? Bäst vi kollar med din mamma”

Publicerat av
Redaktionen
Dela

– Det är rubbat att man inte tar större ställning för funktionsnedsattas rättigheter och möjligheter. Varför är det okej att det finns en grupp människor som utestängs från att delta i samhället? säger Anders Westgerd på GIL som i helgen lanserar nya ölen ”Stört Folk”.

– Det är inte direkt så att vi valt att vara funktionsnedsatta. Den är för det allra flesta en slump orsakad av något ingen kan rå på, säger Anders Westgerd som är verksamhetsledare på kooperativet GIL.

GIL har genom åren uppmärksammats för en lång rad kampanjer mot fördomar om personer med funktionsnedsättningar. Och detta är andra gången man lanserar en öl. År 2013 presenterade man ”CP-ölen” (läs vår intervju med Anders Westgerd 2013) och därefter ”Retard Beer”.

Nya ölen lanseras på en mässa i helgen, och börjar säljas i Göteborgsområdet i maj.

GIL hoppas att Stört Folk ska ”ta sig in i vardagsrummen och vara en del av ett ställningstagande: Ingen ska ha andra förutsättningar till jämlikhet och delaktighet enbart på grund av medfödd eller förvärvad funktionsnedsättning”.

Öl är den perfekta budbäraren för att ändra negativa attityder, anser GIL.

”Öl är gott och trevligt samtidigt som alkohol och funktionsnedsättning i kombination är tabu-belagt. ’Får du verkligen dricka öl? Jag vill ringa din mamma för att kolla så det stämmer’, kan man få höra på krogen om man sträcker fram sitt kort för att beställa en vanlig lager”, skriver GIL i ett pressmeddelande.

Läs tidigare artiklar om GIL och GIL:s uppmärksammade kampanjer mot diskriminering.

 

Fler artiklar om detta ämne

Toppstylister hjälper GIL att avslöja fördomar
Anders Westgerd: Fashion don’ts kallas det när någon gjort en riktig stilmiss, men vi med funktionsnedsättning möter dålig stil på ALLA plan
”Så här räddar du dig om du möter ett CP på stan”
Assistanskooperativet GIL provocerar i ny aktion mot fördomar och diskriminering
”När som helst kan en fördomsfull medmänniska dyka upp”
Kooperativet GIL släpper brädspel som ska irritera - och öka solidariteten
”Ska du verkligen dricka den där ölen?”
Intervju ur Föräldrakraft nr 6, 2013.

Artikeln publicerades 2019-04-12

Publicerat av
Redaktionen