Krönika

Finns det några snälla vuxna här?


Denna artikel handlar om


Innehåll från NKA
Att vara anhörig

NYTT: Enkät om att vara anhörig under covid-19
Nya webbinarier om anhörigfrågor
Leva Livet – medan det pågår
Föräldrastöd: från kaos till struktur
Fler tips på NKA:s egen temasida
Rapport från Tomteverkstan

Funkisfamiljen, tomten och tomtemor

 

I fjärde delen av barnboksserien Funkisfamiljen vill barnen uppfinna en manick som kan söka reda på dumma föräldrar. Det har uppdagats att en klasskompis, som är funkis, har föräldrar som är slutkörda och därför slarvar med sin omsorg.

I samband med att boken gick till tryck i början av sommaren, och alla möten och fix för en stund tog en liten paus för just den här funkisfamiljen, fick funkismamman en idé.

Ett spel om allas rätt att höras

Hon ville göra ett sällskapsspel. Ett spel om alla människors rätt att göra sin röst hörd, som utspelar sig i staden där Funkisfamiljen bor. Där det både bor hjälpsamma människor och människor som pekar och stirrar. Där finns hissar som ibland är trasiga men också superstarka personliga assistenter som kan lyfta en rullstol utan att blinka.

Funkismamman googlade och mejlade, försökte hitta någon kunde hjälpa henne att förverkliga idén. Och det gjorde det! Bräcke diakoni sa, precis som de gjort när de hört talas om böckerna i Funkisfamiljen: ”Yippie! Vi vill gärna stödja detta!”

En assistansanordnare hörde av sig och ville också vara med på tåget. Andra funkisfamiljer mejlade in förhandsbeställningar. Till och med bokförlaget (som inte kan så mycket om funkisfrågor) tyckte att det var en riktigt bra idé.

Tomteverkstad i Funkisfamiljens garage

Allt detta sammantaget gjorde att en ganska sliten och trött funkismamma fick ny energi och kunde sätta sin plan i verket.

Med hjälp av illustratören till böckerna skapades staden där Funkisfamiljen bor, och spelet började så sakteliga ta form. I slutet av oktober levererades de första speldelarna till Funkisfamiljens garage. Ståskal och andra hjälpmedel fick flyttas på, här skulle det bli tomteverkstad!

Funkisfamiljen blev nu istället en Tomtefamilj. De små nissarna hjälpte till och sorterade spelpjäser. Gammeltomtarna sorterade kort. Tomtefar vek askarna. Tomtemor packade ihop spelen, övervakad av Tomten i egen hög person.

Funkisfamiljen, tomtefar
Bakom alla spelförpackningar skymtar tomtefar.
Funkisfamiljen, spelet
Ett sällskapsspel om alla människors rätt att göra sin röst hörd.
Funkisfamiljen, gammeltomtarna
Full fart i verkstan när gammeltomtarna sorterar spelkort.

Just den här Tomten har en flerfunktionsnedsättning och kan inte prata med munnen. Om hon hade kunnat det, eller haft ett fungerande alternativt kommunikationssätt skulle hon nog istället för att fråga ”Finns det några snälla barn här?” fråga ”Finns det några snälla vuxna här?” när hon kommit nedglidande i skorstenarna på julaftons kväll.

Svaret på frågan skulle från många funkisföräldrar antagligen låtit ungefär så här:

”Självklart finns det snälla vuxna här. Men idag går så mycket av vår energi åt till att behöva kämpa för våra barns rättigheter, att vi ibland känner oro för hur vi ska orka vara snälla. Innerst inne vill vi bara vara bra föräldrar.”

Anna Pella
Mamma till Agnes, 17 år, med flerfunktionsnedsättning, journalist och författare, som nu tagit fram spelet Funkisfamiljen.

FAKTA OM SPELET

Funkisfamiljen, spelet

Funkisfamiljen är ett klassiskt sällskapsspel för 2–6 spelare eller lag från 6 år och uppåt, för alla som vill lära sig mer om funkisfrågor. På vägen till mål får man svara på frågor och vara med om saker som kan hända när man är en funkisfamilj.

Om man spelar med stöd av personlig assistent eller liknande kan assistenten till exempel stödja en när man ska slå tärningen eller gå med sin spelpjäs, och/eller läsa och förtydliga frågorna samt tolka ens svar.

Spelet baseras på innehållet från barnboksserien med samma namn av Anna Pella och Anna Forsmark. Man behöver inte ha läst böckerna för att kunna spela spelet – men det kan vara en fördel. Spelet kan beställas på www.funkisfamiljen.se

TÄVLING!

Vinn ett spel! Mejla till info@faktapress.se senast den 30 november och var med och tävla om spelet. Motivera varför just du vill vinna. Glöm inte att skriva adressen spelet ska skickas till. Lycka till!

 

Fler artiklar om detta ämne

Sällskapsspel
Caroline och Minna Karlsson
”När pandemin är över ska vi spela med släkt och vänner”
Caroline Karlsson: Synliggör det man själv inte alltid orkar prata om, sådant som släkt och vänner har svårt att ställa frågor om

 

ANNONSER
 • Annons för Humanas föreläsningar om LSS
 • Annons för Valjevikens folkhögskola
 • Annons för Mo Gård
ANNONSER
 • Annons för Särnmark
 • Annons för Mini Crosser X
 • Annons för Primass
 • Etac R82 Caribou tippbräda
 • Annons för HD Motion
 • Annons för JAG
 • Annons för Tobii Dynavox
 • Annons för HEA Medical
 • Annons för Made for Movement
 • Annons för Fremia
 • Annons för Unik Försäkring
 • Annons för Tidvis
 • Annons för CJ Advokatbyrå
 • Annons för STIL

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *