Fler nyfödda barn får kylbehandling

Publicerat av
Sara Bengtsson
Dela

Under våren har även Sachsska Barnsjukhuset i Stockholm införskaffat hypotermibehandling, eller kylbehandling, för nyfödda barn som drabbats av syrebrist. Sedan tidigare finns behandlingen på andra sjukhus i Stockholm, men nu ska fler barn få tillgång till behandlingen som kan motverka en hjärnskada vid syrebrist.

Kylbehandlingen ges till barn som drabbats av syrebrist under födseln och riskerar att få bestående men av en hjärnskada.

– Hos de barn som överlever syrebrist vid födseln är risken för hjärnskador mellan 30 och 60 procent, säger Ihsan Sarman, överläkare och medicinsk ansvarig läkare på neonatalavdelningen på Sachsska Barnsjukhuset, som är en del av Södersjukhuset i Stockholm.

Genom att sänka barnets kroppstemperatur inom sex timmar efter syrebristen, kan man skydda hjärnans struktur och funktioner. Detta i sin tur kan motverka att barnet får ett funktionshinder.

Enligt en rapport från SBU, kunskapscentrum för hälso- och sjukvården, skulle 50 till 200 barn i Sverige varje år må bra av att få behandlingen. Därför är det positivt att ännu ett sjukhus införskaffat tekniken.

– De barn som behöver kylbehandling slipper nu transporteras till Karolinska sjukhuset och föräldrar och barn kan vara nära varandra under vårdtiden. Det ger bättre förutsättningar för anknytning mellan mor och barn, säger Ihsan Sarman.

Artikeln publicerades 2009-06-24

Publicerat av
Sara Bengtsson
Nyckelord: vård & omsorg