Träna med Aron Andersons inför Lidingörullet

LidingöRullet och Ruset närmar sig och ambassadör för årens lopp är äventyraren Aron Anderson som nu ger sina bästa träningstips inför loppet. Följ med på Arons träningspass med Kevin Sädberg och Kristoffer Nordberg.

LÄS MER: Aron Anderson – ambassadör för rörelse

Kevin och Kristoffer tränar med Aron Anderson

De är förra årets första- och andrapristagare i Lidingö­Rullet. Nu laddar de inför årets lopp och får värdefulla tips av Aron Anderson, som själv tog sig igenom Lidingöloppet på 3 mil förra året.

– Det ska bli fantastiskt roligt! Som ambassadör kommer jag att finnas på plats för att peppa och ge tips, säger Aron.

Han vill vara en förebild för unga och har i många år samlat in pengar till Barncancerfonden med spektakulära äventyr. Han hade själv cancer när han var barn.

– Det var idrotten som förde mig tillbaka och gav mig motivation i livet. Unga mår bra av att få utmana sig själva och därför tycker jag det är så bra att Lidingöloppet verkligen satsar på LidingöRuset och -Rullet, säger Aron.

Kevin och Kristoffer har deltagit i LidingöRullet sen starten för två år sedan. De har båda två ett stort sportintresse och går inriktning idrott och hälsa på Häggviks gymnasium i Sollentuna. När Föräldrakraft möter dem på Lidingö har Kevin fullt upp med förberedelser inför studenten.

– Jag ska jobba efter gymnasiet, sen vill jag studera vidare i framtiden, säger Kevin.

Båda två ser fram emot livet efter gymnasiet.

– Jag har ett år kvar, men det ska bli kul att komma vidare sen. Jag har en plan att jag ska utbilda mig till cykelmekaniker efter studenten, säger Kristoffer.

Aron Anderson. Foto: Linnea Bengtsson
Aron Anderson (mitten) tillsammans med Kevin Sädberg och Kristoffer Nordberg. Foto: Linnea Bengtsson

Tränar styrka och uthållighet

Aron möter upp Kevin och Kristoffer vid Lidingövallen.

– Om man ska träna för att bli snabbare så krävs styrka, flexibilitet och uthållighet, säger Aron.

Träningspasset börjar med att Kevin och Kristoffer får visa vad de går för på löparbanan. Med små justeringar kan man bli bättre och få ett mer behagligt lopp.

– Med rätt teknik går det snabbare och man får lättare i uppförsbackarna, säger Aron.

Förbättrar tekniken med cirkelrörelser

Det första han går igenom med Kevin och Kristoffer är hur man kan förbättra sin teknik kring hur man rullar med armarna.

– Det är viktigt att man tar ut rörelserna och verkligen gör en cirkelrörelse med armarna, så att man inte bromsar upp sig själv, säger Aron.

Man ska även tänka på att, vid start, inte ha händerna för långt bak på hjulen.

Då får man sämre kraft för att trycka ifrån.

Mer kraft utan sittdynor

Tillsammans tränar de rörelsen en stund och efter det går de vidare. I tävlingsstolar sitter man ofta lite längre ner i stolen, för att kunna ta ut rörelserna ännu mer. Aron tipsar Kevin och Kristoffer att testa att plocka bort dynorna i rullstolarna.

– Det är inte lika bekvämt och funkar inte för alla. Men om man ska köra ett lopp som inte tar alltför lång tid, kan det här vara en enkel förändring som kan ge mer kraft, framför allt i uppförsbackarna, säger Aron.

Kevin och Kristoffer har pluggat på samma gymnasium med inriktning på idrott och hälsa. Men på fritiden spelar de i rivaliserande rullstolsbasketlag. Det stora idrottsintresset har de gemensamt. Foto: Linnea Bengtsson.
Kevin och Kristoffer har pluggat på samma gymnasium med inriktning på idrott och hälsa. Men på fritiden spelar de i rivaliserande rullstolsbasketlag. Det stora idrottsintresset har de gemensamt. Foto: Linnea Bengtsson.

 

Backträning och intervaller

Från löparbanan rör vi oss vidare mot starten för LidingöRullet och Aron, Kevin och Kristoffer testkör banan. Framför allt är det viktigt med backträning och inter­valler inför ett lopp av det här slaget.

– Här stannar vi och kör backövning, säger Aron.

Han låter Kevin och Kristoffer testa backen med och utan dynan, så att de får känna om det blir någon skillnad. Upp och ner får de kämpa uppför den långa backen ett par gånger.

– Det gjorde skillnad, det känns som att jag fick mer kraft! säger Kristoffer när de är klara.

Tiden förbättras dock inte för vare sig Kevin eller Kristoffer, men det har antagligen mer att göra med att de tröttade ut sig på första rundan!

– Det känns väldigt bra att börja träna, säger Kevin. Och det är bra att Lidingö­Rullet finns, för några år sen var det ju bara Ruset. Men jag önskar att det i framtiden finns en längre variant, så att man får möjlighet att utmana sig ännu mer.

Kristoffer håller med, och tillsammans med Aron tar de sig vidare i banan.

Första delen är asfalterad, men efter ett tag går det över till grusstig.

– Här blir det lite tuffare. Man kan tänka på att sätta sig mer rakt i stolen när man kör på grus, så att man inte lägger för mycket tryck framåt, säger Aron.

Aron Anderson coachar Kristoffer. Foto: Linnea Bengtsson

Avslutar på Grönsta gärde

Det är en fin sommardag på Lidingö och träningsgruppen susar iväg nerför en backe medan Föräldrakrafts fotograf springer runt i skogen bredvid, kämpande för att hinna med. Banan avslutas på Grönsta gärde och här går Aron igenom några sista tips.

– Inför Rullet är det bra att träna upp sin överkropp; bröst, armar och axlar. Det kan vara bra att köra en hel del backträning och intervall. Och så ska man se till att däcken är pumpade och länkhjulen är smörjda, säger Aron.

De har haft en fin dag ute på Lidingö och Aron hälsar Kevin och Kristoffer stort lycka till inför årets tävling. På tävlingsdagen är han på plats för att heja på alla som är med, både i LidingöRullet och -Ruset.

– Det blir en härlig dag. Jag hoppas att alla bara ska njuta, säger Aron.

Aron planerar att simmar till Finland

Själv siktar han på nya projekt i år. Bland annat ska han simma från Finland till Sverige i början av augusti, drygt fyra mil.

Hur det äventyret gick vet vi när denna tidning är tryckt. Men här och nu, vid Lidingövallen, säger Kevin och Kristoffer hejdå till Aron, som ska vidare på fler uppdrag för dagen.

Hoppas på längre rullstolslopp

Killarna är nöjda med träningspasset och känner sig rejält peppade. Båda understryker igen att det vore kul om det i framtiden fanns flera längder att välja på. Kanske 5 km eller till och med 1 mil. Men i år är de inställda på att slå sina gamla tider.

– Jag har vunnit loppet två år i rad, säger Kevin. Men förra året fick jag en sämre tid än första året. Så i år är målet att slå mitt gamla rekord!

De berättar att deras gymnasium brukar ta med dem till Lidingö en vecka före loppet, för att testköra banan.

– Det är väldigt bra att få känna in banan i lugn och ro. När man åker LidingöRullet är det till exempel bra att veta att sista nerförsbacken kan vara lite lurig. Om man stressar för mycket kan man falla omkull, säger Kristoffer.

Han har ett år kvar på Häggviks gymnasium, men har redan tankar om vad han vill göra i framtiden. Ett mål är att han bli cykelmekaniker.

– Jag har det intresset, så det vore kul. Men sen skulle jag också tycka att det vore väldigt häftigt att jobba som personlig tränare och hjälpa andra, säger Kristoffer.

Båda gillar idrott och när de inte går i skolan spelar de i rivaliserande rullstolsbasketlag.

– Jag har alltid varit intresserad av sport. Rullstols­basketen var det min mamma som hittade, och nu har jag spelat i fyra säsonger, säger Kevin.

Idrott och hälsa på gymnasiet

På gymnasiet har de inriktning på idrott och hälsa, så mycket fokus ligger på fysiska aktiviteter. Båda har mycket på gång i livet, och Kevin laddar inför studentfirande när Föräldrakraft träffar dem.

– Det ska bli kul! Vi kommer ha firande med familj och släkt hemma och sen blir det lite firande med kompisar på kvällen, säger Kevin.

När tävlingsdagen är kommen återstår att se om Kevin och Kristoffer lyckas nå sina mål att slå sina gamla tider.

– Jag kommer att vara helt fokuserad på mitt eget race, säger Kevin.

– Man kommer vara laddad och fokuserad, säger Kristoffer. Och så får man se till att bara ha kul, helt enkelt!

Aron Andersons bästa träningstips för rullstolslopp

Att testa banan i lugn och ro innan själva tävlingsdagen är ett bra tips.


2. Det gäller att vara förberedd på uppförsbackarna i loppet. Backträning och intervall är bra uppladdning inför LidingöRullet och -Ruset.


3. Sista delen av Lidingö­Rullet består av en bred grusstig med lite backar. Här får man kämpa lite extra.


STEG 1: Börja armrörelsen inte för långt bak, du ska ha kraft att trycka ifrån. Luta dig framåt för mer kraft.


STEG 2: Låt händerna följa med hjulet så långt ner du kan för att maximera rörelsen.


STEG 3: Låt armarna röra sig i en cirkelrörelse, så att du inte stoppar farten när du släpper hjulet.


1. Aron sätter Kristoffer och Kevin på prov i en av loppets backar. Att köra upp och ner för en lång backe på tid är en viktig del av träningspasset.


2. Det krävs en del styrka för att orka sig upp för backarna.


Vänster: Med dyna, Höger: Utan dyna


Känslan att gå i mål är något alldeles speciellt. Kevin, Aron och Kristoffer längtar till dagen för LidingöRullet och -Ruset.