Föräldrar rasar mot nytt hinder för att beställa läkemedel | HejaOlika

Föräldrar rasar mot nytt hinder för att beställa läkemedel

Läkemedel.

eHälsomyndigheten har utan förvarning förändrat reglerna för e-recept till tonåringar.

Uppror mot eHälsomyndigheten: Förstår ni inte vad det innebär att inte ha tillgång till sjukt barns recept?

ANNONS

Annons för durewall.se

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Krisberedskap för personer med funktionsnedsättningar

ANNONS

Annons för tillganglighetsguide.se

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

Den 11 april stoppade eHälsomyndigheten möjligheten för föräldrar att automatiskt beställa läkemedel till tonåriga barn.

Myndigheten genomförde ändringen helt utan förvarning, eller debatt.

Läs också: Intervju med eHälsomyndighetens kommunikationschef

Motivet sägs vara att det ger ”ökat skydd för den personliga integriteten”. Men föräldrar över hela landet rasar över att deras möjlighet att hjälpa och stödja sina egna barn nu kraftigt försämras.

Malin Crona var en av de upprörda föräldrar som på lördagen den 13 april slog larm om myndighetens tilltag:

”Förstår ni vad det innebär att föräldrarna inte längre har tillgång till sina barns recept? Hur det kommer lägga extra börda på oss som redan vårdar våra sjuka barn helt utan kostnad och helt utan tack från samhället?” skrev hon på Facebook.

 

I ett annat kritiskt Facebookinlägg skrev Tina Wiman att ”det är som om staten inte har nåt annat för sig än att mobba vårdnadshavare till barn med funktionsnedsättning”.

Även läkaren Ann-Kristin Ölund kritiserar eHälsomyndigheten.

”Ni föräldrar/vårdnadshavare med barn som dagligen medicinerar mot epilepsi, cancer, diabetes, allergi, tarmåkommor, autoimmuna sjukdomar eller vad det nu är gör en fantastisk insats. Att ni ska känna att ännu ett samhällsok läggs på er verkar dåligt genomtänkt”, skriver Ann-Kristin Ölund på Facebook.

Inte heller Ann-Kristin Ölund, som är läkare inom habilitering, hade fått någon information om förändringen – som hon dessutom ser som en allvarlig försämring.

I tonåren är det så mycket som händer med barnen att planering för livsviktig medicinering kräver vuxet stöd

”De allra flesta barn med kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar i synnerhet är mycket beroende av vuxna för att sköta inte bara läkemedel utan också väldigt mycket annat i vardagen. Inget barn räknas kognitivt fullt mogna förrän i 25- årsåldern då främre delarna av hjärnan mognat. Successivt kan ju många ta ansvar för viss medicinering, men i yngre tonåren är det så mycket som händer med barnen att planering för livsviktig medicinering kräver vuxet stöd”, skriver Ölund.

 

Läs Ehälsomyndighetens eget pressmeddelande om förändringen.

 

Publicerad:
2019-04-14

Av: Redaktionen

Nyckelord:
eHälsomyndigheten, erecept, föräldrastöd, läkemedel


ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för tillganglighetsguide.se

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för Krisberedskap för personer med funktionsnedsättningar

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för durewall.se

ANNONS

Annons för Humana

3 reaktioner på ”Föräldrar rasar mot nytt hinder för att beställa läkemedel”

 1. Vi har överklagat beslutet hos eHälsomyndigheten. Beslutet strider mot patientlagen och föräldrabalken, där det står inskrivet vårdnadshavares rättigheter och skyldigheter. Blir det en konflikt mellan patientlagen och GDPR (detta nya dravel som drabbar oss vårdnadshavare nu) går alltid patientlagen före.
  Vi är ansvariga för vårt barns vård (14 år i år och FORTFARANDE ett barn!) Beslutet inkräktar på vår förmåga att säkra vårt barns vård, dvs det föreligger en risk för medicinska konsekvenser, och beslutet är därför fel utifrån patientlagen och föräldrabalken.

  Har mailat socialministern men bara fått svar från en ”brevhandläggare”. Jag upplyste även denne att detta strider mot patientlagen och att detta måste ändras omgående. En apotekare sa till mig att det skulle gå att införa ett system där läkaren bockar i en ruta ”ej synlig för målsman” om det gäller preventivmedel eller liknande intimprodukter. Rent livsuppehållande läkemedel MÅSTE vi fortsättningsvis kunna logga in och se. Vi kan inte abonnera på läkemedel. Vårt barn har måååånga olika läkemedel som dessutom ändras i dos efterhand.

  Snälla: Alla som har blivit drabbade – skriv till eHälsomyndigheten och överklaga. Meddela dem att detta strider mot både patientlag och föräldrabalk och det är DE som gör sig skyldiga till lagbrott…

  P H

 2. Idioti
  För det första krävs mognad å insikt rörande långsiktighet osv Å hur preparat ska intas osv osv detta förväntas inte finnas i så stor omfattning hos personer under 18 år..( det finns ju massor av sk vuxna som inte hyser detta så hur ska de då Kunna förväntas utav tonåringar….

  Föräldrar/ vårdnadshavare måste få full insikt dels för veta vad ungen stoppar i sig, dels för att veta att det är RÄTT och ej fel utskrivet av dr, samt avslutningsvis säkerställa att det tas på rätt sätt/rätt tid och att berörd ungdom är hyfsat införstådd med vad denne får i sig.

  Nu när samhället går mot en alltmer ökad grad av narkotika och liknande former av missbruk, att då införa dessa s k integritetsskydd är totalt idioti och vanskligt!

  Sverige i ett nötskal, obegripliga politiska beslut.

  // Ferenc Glonczi

  1. När jag ringde till Apoteket igår sade man att de nya bestämmelserna handlade om att BARNEN skulle kunna agera mot föräldrarnas önskan och man tog p-piller som ett exempel. Då påminde jag personalen om att det i Sverige inte är lagligt att ha sexuellt umgänge före 15 års ålder. Och då utbrast personen i andra änden, -du har ju helt rätt. Det har inte jag tänkt på”, slutcitat.
   Förutom alla andra kloka ord från föräldrar som faktiskt lever med barn som behöver daglig medicinering så är vi också ytterst ansvariga för våra barns hälsotillstånd. Ska man dra in vårdnadshavares tillsyn och ansvar helt? Vad blir det härnäst? Galenskap och när t o m personalen på apoteket menar att man ”inte tänkt tillräckligt” så förstår man att det ligger en hund begraven. Någon och flera vill tjäna pengar! P-piller jojo… Jag kräver som ansvarig förälder att man tar bort detta trams. Ett barn blir inte mer ”vuxet” för att man tvingar på henne och honom ytterligare krav. Hundratusentals familjer med en eller flera funktionsnedsatta går redan på knäna. Och myndighetsdagen är fortfarande 18 år.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste nytt. Helt gratis.
Direkt till din mejlbox
en gång per vecka.

STÄNG
Skip to content