Föräldrar rasar mot nytt hinder för att beställa läkemedel

Den 11 april stoppade eHälsomyndigheten möjligheten för föräldrar att automatiskt beställa läkemedel till tonåriga barn.

Myndigheten genomförde ändringen helt utan förvarning, eller debatt.

Läs också: Intervju med eHälsomyndighetens kommunikationschef

Motivet sägs vara att det ger ”ökat skydd för den personliga integriteten”. Men föräldrar över hela landet rasar över att deras möjlighet att hjälpa och stödja sina egna barn nu kraftigt försämras.

Malin Crona var en av de upprörda föräldrar som på lördagen den 13 april slog larm om myndighetens tilltag:

”Förstår ni vad det innebär att föräldrarna inte längre har tillgång till sina barns recept? Hur det kommer lägga extra börda på oss som redan vårdar våra sjuka barn helt utan kostnad och helt utan tack från samhället?” skrev hon på Facebook.

I ett annat kritiskt Facebookinlägg skrev Tina Wiman att ”det är som om staten inte har nåt annat för sig än att mobba vårdnadshavare till barn med funktionsnedsättning”.

Även läkaren Ann-Kristin Ölund kritiserar eHälsomyndigheten.

”Ni föräldrar/vårdnadshavare med barn som dagligen medicinerar mot epilepsi, cancer, diabetes, allergi, tarmåkommor, autoimmuna sjukdomar eller vad det nu är gör en fantastisk insats. Att ni ska känna att ännu ett samhällsok läggs på er verkar dåligt genomtänkt”, skriver Ann-Kristin Ölund på Facebook.

Inte heller Ann-Kristin Ölund, som är läkare inom habilitering, hade fått någon information om förändringen – som hon dessutom ser som en allvarlig försämring.

I tonåren är det så mycket som händer med barnen att planering för livsviktig medicinering kräver vuxet stöd

”De allra flesta barn med kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar i synnerhet är mycket beroende av vuxna för att sköta inte bara läkemedel utan också väldigt mycket annat i vardagen. Inget barn räknas kognitivt fullt mogna förrän i 25- årsåldern då främre delarna av hjärnan mognat. Successivt kan ju många ta ansvar för viss medicinering, men i yngre tonåren är det så mycket som händer med barnen att planering för livsviktig medicinering kräver vuxet stöd”, skriver Ölund.

Läs Ehälsomyndighetens eget pressmeddelande om förändringen.

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *