Föräldrar ska prövas varje gång de beställer läkemedel för barn över 12 år | HejaOlika

Föräldrar ska prövas varje gång de beställer läkemedel för barn över 12 år

E-handel av läkemedel.

E-handel av läkemedel stoppades den 11 april för föräldrar som vill hjälpa sina tonåriga barn.

eHälsomyndigheten: Vi beklagar att det blir besvärligt föräldrar som är vana vid att gå in på nätet. Nu fungerar det inte längre på det sättet.

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för Forum FUB

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för USKA

– Vi jobbar hela tiden med att förbättra vår information, men att skjuta upp förändringen är inte aktuellt.
Det säger Erika Burlin Hellman som är kommunikationschef på hårt kritiserade eHälsomyndigheten.

Förra veckan, den 11 april, stoppades utan förvarning föräldrars tillgång till recept för barn i åldern 13–17 år.
Det har orsakat en storm av protester från föräldrar.

Erika Burlin Hellman tycker att myndigheten visst har förvarnat om förändringen.

– Jag förstår om vanligt folk inte har sett det, men vi har jobbat med apoteken och har haft en debatt med farmaceuter under en längre tid. Så visst har det varit förvarningar. Vi gick också ut med information på vår webbplats i början av året.

Men ingen information direkt till berörda föräldrar?
– Vi håller på med information nu och har kommit överens med apoteksföreningen att hänvisa till apoteken. De har olika lösningar och olika egna beställningstjänster.
– Jag beklagar att det blir besvärligt föräldrar som är vana vid att gå in på nätet. Nu fungerar det inte längre på det sättet.

Hon hänvisar till krav från vården och lagstiftning om att sekretess måste gälla för tonåringars läkemedel.

– Vid 12-13 år räknar man i gällande rättstillämpning med att barn vill och kan ta eget ansvar för sin hälsa. Alla kan det naturligtvis inte  och någon exakt åldersgräns anges inte i lag.

Borde ni inte haft en dialog med föräldrar och andra som berörs, före förändringen?
– Vi har absolut bett om att få in synpunkter och har haft kontakt med Funktionsrätt Sverige och Barncancerfonden. Funktionsrätt Sverige har svarat att de ska samla in och samordna synpunkter från olika förbund.

Har ni fått in deras synpunkter ännu?
– Nej, inte samlat ännu.

Så ni genomförde förändringen utan någon dialog?
– Nej så kan man inte säga. Vi har haft en dialog med föräldrar som jobbar inom apoteksvärlden och egna medarbetare på myndigheten. Vi har många här som arbetat länge inom apotek och vård med att bemöta föräldrar och som också själva är föräldrar. Vi är tacksamma att ni hjälper oss att nå ut via Föräldrakraft.

Förstår ni att ni lägger ett nytt tungt ok på föräldrar som har barn med stora vårdbehov?
– Ja, det gör vi absolut. Men i andra ändan måste vi tänka på att det finns risk för att tonåringar råkar illa ut, om de har läkemedelsinformation som de inte vill att föräldrarna ska ta del av.

Ser ni inga risker för att tonåringar inte får de läkemedel de behöver?
– Jo, så kan det bli om man tänker e-handla i sista sekunden. Men apoteksföretag har lösningar som gör att det fungerar, eller kommer att ha det. Det är inte så att man inte får ut sina mediciner.

Vilka råd kan du ge till föräldrar som oroar sig för att inte få ut läkemedel till sina tonåriga barn?
– Det vi har sagt är att man ska vända sig till apoteket för mer information om hur det fungerar.

Vad krävs då för att man ska kunna fortsätta beställa läkemedel via e-handel?
– Det krävs att en farmaceut gör en bedömning innan informationen lämnas ut till föräldern. Det ska inte ske automatiskt, utan det ska ske en prövning vid varje utlämnande.

Hur görs prövningen?
– Det får man prata med sitt apotek om. Om det är en kontinuerlig behandling så ska apoteket lösa det också på ett korrekt sätt. Men det ska ske en prövning vid varje utlämnande, och en prövning kan göras exempelvis genom ett telefonsamtal.

Kan man ansöka om undantag, så att det inte behöver göras en prövning vid varje utlämnande?
– Nej, det har vi inte lyckats lösa ännu, det är något vi får titta mer på.

 

Publicerad:
2019-04-15

Av: Valter Bengtsson

Nyckelord:
eHälsomyndigheten, erecept, läkemedel


ANNONS

Annons för Forum FUB

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

ANNONS

Annons för Särnmark

3 reaktioner på ”Föräldrar ska prövas varje gång de beställer läkemedel för barn över 12 år”

 1. Detta är helt idiotiskt, jag blev vansinnig när detta skedde. Idag när jag var på apoteket så säger de att en 12-åring även får hämta ut narkotikaklassad medicin så som elvansen (medicinsk amfetamin) men de får inte köpa nikotinplåster som är receptfritt. Tror ni kommer ångra hur idiotiskt ni tänker. De får inte se vissa filmer, köpa cigg eller öl (vilket ändå är bra tills någon idiotisk tjänsteman kommer på att de ska få det också) men att hämta ut 90 st 40 mg elvansen är inga problem. Den dan barn börjar dö av narkotikaklassade mediciner som de fått utan föräldrarnas vetskap, då kan detta sluta med hämndgiriga föräldrar. Min son är 18 om en månad men jag kan förstå de föräldrar om ens barn överdoserar och dör.

 2. Harald Strand

  Det är ett generellt problem med sjukvården. 1177 Vårdguiden kräver inloggning med BankID vilket min huvudman inte kan få då han varken kan läsa, skriva eller konversera.
  Jag kan inte som god man få tillgång till 1177 för min huvudman, dvs. inte läsa hans journaler eller få tillgång att hantera hans recept.
  Jag får jaga läkare varje gång eller beställa dokumentation hos varje vårdgivare.
  Jag stångade mig ”blodig” med 1177 men det var som en vägg. Jag gav upp. Nu jagar vi läkare igen – vilket inte är lätt!

 3. Karin Olsson

  Jag är farmaceut och med mig har det inte kommunicerats något i förväg. Inte från mitt företag, inte från mitt fack i förväg, inte annars heller. Ansvaret är lagt på mig som farmaceut och som förälder är du då godtyckligt utlämnad till en enskilds farmaceuts bedömning. Inga riktlinjer har vi, enbart ” om det är till men för ungdomen ska inte uppgifter lämnas ut”. Mina kollegor är tveksamma och vet inte riktigt vad de får säga och inte. Vad de får skriva ut och inte. Skulle vara intressant att se utredningen som ehälsomyndigheten hänvisar till. Föräldrar på myndigheten?? hur många av de har insyn hur det är att vara förälder till barn med npf? Mitt företag, en av de största aktörerna har ingen kommunicerad lösning på detta problem. Även om du ringer till vår kundtjänst och blir kopplad till ett lokalt apotek, hur ska jag veta att du är du? Det stämmer ej att apoteksföretagen har lösningar för detta. Visst finns det abonnemang, men det bygger på att man har läkemedel som tas regelbundet. Och det görs ju ej när man behöver ändra styrka eller preparat av olika skäl. Inte något praktiskt har tagits upp på vårat intranät hur vi ska lösa detta praktiskt utan enbart hur man säger om en förälder kommer in på det lokala apoteket. Och hur gör man på landsbygden där inget lokalt apotek finns? Så jag som förälder med barn med npf samt barnet får lida för den andel som inte vill visa sina föräldrar att de tar p-piller eller antibiotika för STD? förskrivarna kan fortfarande skriva ut pappersrecept. vilket sällan görs. och hur fungerar det i våra grannländer?

Kommentarer är stängda.

Annons för Forum FUB
STÄNG ANNONSEN
Skip to content