Försäkringskassan avvisar kritik om feltolkat föräldraavdrag

I ett möte med riksdagens socialutskott avvisade Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg att myndigheten feltolkar det nya föräldraavdraget.
LÄS ÄVEN: Allt om personlig assistans för barn 2023
Larmrapporter om att det blivit svårare för barn att få assistans
Under våren har det kommit flera larmrapporter om att det blivit svårare för barn att få personlig assistans – trots lagändringen 1 januari 2023 som skulle underlätta för barnen.
– Jag har hört beskrivningar från bland annat föreningen JAG [om att det har blivit svårare för barn att få assistans] men Försäkringskassans GD gör en helt annat tolkning. Det är väldigt olika beskrivningar, säger Ulrika Westerlund (MP) som var en av de politiker i socialutskottet som har lyft frågan.
– Generaldirektören verkade inte tycka att det är något konstigt med Försäkringskassans tolkning av de nya reglerna, och tyckte inte att man behövde särskilt titta på detta. Försäkringskassan tycker att man gör rätt, säger Ulrika Westerlund.
Syftet var att fler barn skulle få assistans
Syftet med lagändringen var att möjliggöra för fler barn att berättigas till assistansersättning. Jurister, organisationer och assistansbolag menar dock att lagändringen hittills inte haft denna effekt. ”Det har inte gått tillräckligt med tid för att säga att lagstiftningen inte berättigar fler barn till assistans, men min uppfattning är att det blivit svårare”, sa advokat Emilia Liedbeck till HejaOlika i april.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall medverkade också på socialutskottets möte i tisdags (23 maj), men enligt Ulrika Westerlund kommenterade ministern inte frågan om föräldraavdraget.
Mötet initierades för att lyfta oro för rättsosäkra återkrav
Mötet hade initierats av Christoffer Bergenblock (C) med anledning av oron över att Försäkringskassans återkrav är rättsosäkra för både assistansanvändare och assistansanordnare.
– Även när det gäller Försäkringskassans återkrav finns det helt olika beskrivningar. Dubbelheten är svår att få ihop, säger Ulrika Westerlund.
Hon menar att det är främst de funktionshinderpolitiska talespersonerna som är insatta i frågan, och lyfter problemen. Många av de andra ledamöterna i socialutskottet, liksom socialtjänstministern på detta möte, verkar se risken för välfärdskriminalitet som ett mycket större problem, och tonar ned oron för rättsosäkra återkrav.