Nyheter

”Försäkringskassan drar in ersättning som är livsnödvändig”

Denna artikel handlar omAnnons
Annons för Misa

Innehåll från NKA
Att vara anhörig
Nya webbinarier om anhörigfrågor
NKA-podden tipsar om stöd och strategier
Samtalsgrupp kostnadsfritt stöd
Fler tips på NKA:s egen temasida

Innehåll från Misa
Misa tipsar
Gymnasiesärskola – och sedan?
I ett rättvist samhälle kan alla välja sysselsättning
Görans väg från särskola till arbete
Fler tips på Misas temasida

Innehåll från Humana
Humana tipsar
Logopedens bästa råd!
När Josefin fick en son med autism valde hon att bli jurist
Parapepp inspirerar till aktivitet
Fler tips på Humanas temasida

Föreningen JAG: Många berörda lever redan på existensminimum. Det finns inga marginaler att ta av.
När den gamla handikappersättningen byts ut mot nya merkostnadsersättningen blir handläggningstiden upp till ett år

När den gamla handikappersättningen byts ut mot nya merkostnadsersättningen blir handläggningstiden upp till ett år, och under tiden betalas ingen ersättning ut alls, uppger föreningen JAG. Foto: Linnea Bengtsson.

Annons
Annons för Misa

 

Föreningen JAG slår idag larm om att reglerna för den nya merkostnadsersättningen slår hårt mot personer som har haft handikappersättning. Tidigare har även Svenska Downföreningen larmat om uteblivna och sänkta ersättningar.

”Personer kan i ett slag bli av med hela sin handikappersättning när Försäkringskassan ersätter den med merkostnadsersättning. De som redan lever på ett minimum, helt utan marginaler, kan förlora upp till 2674 kronor per månad”, skriver JAG i ett pressmeddelande.

Risken är extra stor för de som i år fyller 30 år. Så här skriver JAG:

”För de personer som under 2019 fyller 30 år och går från aktivitetsersättning till sjukersättning samt har handikappersättning uppstår dessutom en katastrofal fallgrop. Det visar sig att handikappersättningen måste omprövas till merkostnadsersättning och för det är handläggningstiden upp till ett år! Och under tiden betalas ingen ersättning ut alls. Något som Försäkringskassan anmärkningsvärt nog inte förutsett.”

Min dotter är en av de drabbade. Hon blev av med sin handikappersättning i juni när hon fyllde 30. Försäkringskassan informerade en vecka innan sista utbetalning!

(Citat ur läsarkommentar – se hela kommentaren nedan.)

”Försäkringskassan säger att den långa handläggningen beror på att så många personer nu behöver söka den nya merkostnadsersättningen. Och de framhåller att den uteblivna ersättningen kommer betalas ut retroaktivt, om man haft rätt till den. Men för dem som drabbas är det inte till någon hjälp under den tid som ersättningen uteblir. Många berörda lever redan på existensminimum. Det finns inga marginaler att ta av.”

Föreningen kräver att Försäkringskassan ser över handläggningsrutinen:

”Det måste gå att finna en provisorisk lösning. Det kan inte vara rimligt för en person med omfattande funktionsnedsättning att få ett sådant långt glapp i ett ekonomiskt stöd som man under lång tid har haft rätt till och sannolikt kommer ha rätt till framöver”, skriver föreningen JAG.

Samma problem med omvårdnadsbidrag

Svenska Downföreningen slog redan i början av juli larm om liknande problem vid övergången från vårdbidrag till omvårdnadsbidrag, där reglerna också ändrades 1 januari 2019.

”Dessutom är bedömningarna hårdare och de flesta verkar få sänkt nivå”, skriver Anna Brandström på föreningen i en kommentar nedan.

Fler artiklar om detta ämne