F-kassan tar ännu ett initiativ för att försämra rätten till assistans

Överklagar Kammarrättens dom om sondmatning
- Frågan om egenvård, och i detta fall sondmatning, kan räknas som grundläggande behov är direkt avgörande för många enskildas rätt till personlig assistans, säger Försäkringskassans rättschef Eva Nordqvist.
- Frågan om egenvård, och i detta fall sondmatning, kan räknas som grundläggande behov är direkt avgörande för många enskildas rätt till personlig assistans, säger Försäkringskassans rättschef Eva Nordqvist.
Annons (artikeln fortsätter nedanför)
Annons för Humana

 

2017-02-14

Försäkringskassan ger inte upp försöken att stoppa egenvård som grundläggande behov vid bedömning av rätten till personlig assistans. Därför överklagar man nu ett aktuellt fall till Högsta förvaltningsdomstolen - ett beslut som kommer att skapa upprörda känslor inom funktionshindervärlden.

Försäkringskassan har skärpt sin syn på grundläggande behov och försämrat möjligheterna att få assistans.

Nyligen fick man dock bakläxa av Kammarrätten i Göteborg som underkände Försäkringskassan inte tog med sondmatning som ett grundläggande behov.

- Ett svar från Högsta förvaltningsdomstolen på om egenvård och i detta fall i form av sondmatning kan räknas som grundläggande behov eller inte är direkt avgörande för många enskildas rätt till personlig assistans, säger Försäkringskassans rättschef Eva Nordqvist i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan försvarar sitt överklagande med att "vi är måna om att det ska finnas en tydlighet" och att "ett prejudikat är en förutsättning för att alla ska kunna veta vad som gäller".

Däremot säger man inget om att det är Försäkringskassans eget initativ, att skärpa bedömningarna, som har lett till osäkerheten.

Försäkringskassan motiverar sin hårdare syn rätten till assistans med en tidigare dom från Högsta Förvaltningsdomstolen. Enligt kassan innebär domen HFD 2012 ref. 41 att egenvård inte kan vara grundläggande behov.

"Försäkringskassan tydliggjorde tolkningen under förra året, vilket har lett till att tiden för sondmatning inte har räknats med i de grundläggande behoven. Kammarrätten har gjort en annan tolkning av avgörandet. Det behövs därför ett nytt ställningstagande från Högsta förvaltningsdomstolen", skriver Försäkringskassan i pressmeddelandet.

Valter Bengtsson

Kommentarer

Varför?

Följer FK intentionerna i LSS så måste en Kammarrättsdom räcka!
Om FK tycker det är otydligt så handlar det nog mer om tveksamma attityder till de personer som omfattas av LSS hos FKs ledning! Vilket vi i och för sig sett en hel del exempel på den senaste tiden.
Jobba med de interna problemen i er egen organisation istället!

Harald
Strand
Varsågod finns det sunda förnuftet?

Om inte mat ingår i de grundläggande behoven, då vet jag inte hur man tänker på FK. De har nog huvudet under armen.

Katy Solhav
Försäkringskassan

Är det inte bättre att Försäkringskassan löser sina interna problem först med att handläggare inom FS ger ut sekretessuppgifter om brukare och ger dessa till vissa assistansbolag?
Detta vore något för Åsa att fixa först.

Pontus

Lägg till ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Skriv in din kommentar här.
Genom att skicka in det här fomuläret så accepterar du Molloms användarvillkor.