Forskare slår larm: Jobbstöd måste gå till unga med funktionsnedsättningar

Oberoende forskare på ESO slår fast att dagens debatt om ungdomsarbetslöshet har fel fokus. Nu måste satsningar satsningarna riktas om så att de når de grupper som verkligen behöver stöd. Framförallt gäller det unga med funktionsnedsättningar, den allra mest utsatta gruppen.

Forskarna på ESO, Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi, anser att det sannolikt inte är meningsfullt med insatser som riktas till alla unga.
De allra flesta unga klarar övergången till arbetslivet utan särskilda insatser

Men för speciella grupper av unga, inte minst unga med funktionsnedsättningar, finns ”påtagliga problem med att etablera sig på arbetsmarknaden”.
– Här finns en betydande potential för förbättring via ekonomiska-politiska insatser, skriver professor Anders Forslund och forskaren Mattias Engdahl i en debattartikel på DN.se idag.

Forskarna pekar ut unga med funktionsnedsättning som den grupp som det ser ”mest prekärt” ut för. För dessa unga är ”utfallen mycket sämre än för genomsnittet, både i skolan och på arbetsmarknaden”

Andra grupper som också har svårigheter är unga utan fullständiga gymnasiebetyg och unga med utländsk bakgrund

Allra värst är dock situationen för unga med funktionsnedsättningar, betonar forskarna.

– Gruppen blir dessutom allt större och, till skillnad från de utan gymnasiebetyg och de med utländsk bakgrund, så går det sämre och sämre över tid, skriver Anders Forslund och Mattias Engdahl.

Rapporten är i skrivandets stund ännu inte släppt på ESO:s webbplats www.eso.expertgrupp.se.

Den presenteras på torsdag den 11 juni vid en debatt om ungdomsarbetslöshet i Rosenbads konferenscenter. Förutom forskarna bakom rapporten medverkar Ali Esbati, (V), Clas Olsson, Biträdande GD Arbetsförmedlingen, Eskil Wadensjö, Professor Stockholms universitet, Martin Ådahl, Chefsekonom (C) och ESO:s ordförande Hans Lindblad.