”Förstatligad assistans täckmantel för nya neddragningar”

Om 45 dagar måste funktionsrättsvärlden ha sagt sitt om LSS-utredningen.
Samtidigt växer oron bland assistansberättigade.
Förslaget om ”förebyggande pedagogiskt stöd” kan leda till att många med psykiska funktionsnedsättningar kan förlora rätten till assistans, varnar Riksföreningen JAG.

LSS-utredningen lades fram i januari 2019 och har fått svidande kritik. Trots det valde regeringen i augusti 2020 att skicka ut vissa förslag på remiss.

Föreslår ny LSS-insats

Remissen handlar bland annat om att staten föreslås ta hela ansvaret för personlig assistans (vilket idag är delat mellan staten och kommunerna) och en ny insats kallad förebyggande pedagogiskt stöd.

Riksföreningen JAG:s ordförande Magnus Andén, skriver idag i en debattartikel i GP att den nya insatsen skulle inskränka ”vår frihet, självbestämmande och delaktighet eftersom personlig assistans är den enda insatsen som helt utgår från de egna individuella behoven”.

”Ett hafsverk”

Riksföreningen JAG, liksom många andra funktionsrättsorganisationer, vill ha ett statligt huvudmannaskap för personlig assistans.

Men man anser samtidigt att LSS-utredningens förslag om statligt huvudmannaskap är ”ett hafsverk”.

”Med ett samlat huvudmannaskap som täckmantel föreslås rejäla neddragningar för stora grupper. De akuta frågorna om en urspårad behovsbedömning, urholkade rättigheter och en sned tolkning av föräldraansvaret berörs inte”, skriver Magnus Andén i Göteborgs-Posten.

Senast 12 november ska remissinstanserna ha svarat på remissen om LSS-utredningen.

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *