FUB: Låt inte brottsdömda arbeta på LSS-boenden
Riksförbundet FUB kräver idag att brottsdömda stoppas från jobb inom LSS-boenden.
– Det måste vara självklart att vuxna personer som bor på LSS-bostäder har samma grad av skydd som barn i familjehem och LSS-bostäder för barn, skriver Harald Strand i en debattartikel i Göteborgs-Posten.
LÄS MER: Vad är LSS-boende?
Kravet kommer efter SVT:s Uppdrag gransknings avslöjanden av övergrepp och andra missförhållanden inom LSS-boenden.
FUB vill se en lag som kräver att kommuner och privata utförare måste begära att den som söker någon form av arbete på en LSS-bostad för vuxna ska lämna utdrag ur misstankeregistret och belastningsregistret.
Kan inte själva berätta
”Sedan 2007 har detta krav funnits för arbete vid hem för vård eller boende (HVB-hem), familjehem och LSS-bostäder för barn. Kravet ses som en självklar del av samhällets ansvar för att skydda barn i dess vård. FUB menar att det måste vara lika självklart att personer som bor på LSS-bostäder för vuxna har rätt till samma grad av skydd, då det till stor del handlar om människor som oavsett kronologisk ålder, saknar förutsättningar för att själva kunna slå larm eller berätta om de har blivit utsatta för någon form av övergrepp”, skriver Harald Strand i GP.
Tre faktorer ökar risken
Riskerna är extra stora i LSS-bostäder menar Harald Strand.
Han pekar på tre faktorer som gör att ”arbetet i LSS-bostäder kan tilltala personer med ont uppsåt”:
– många arbetsuppgifter innebär att en personal och den som behöver stöd ofta är ensamma i personens lägenhet
– frånvarande chefer har blivit norm, vilket ökar risken att vissa personalgrupper kan utveckla en kultur där tvång och våld accepteras som arbetsmetod
– svårighet med rekrytering kan leda till sänkta krav på adekvat utbildning och rätt kompetens
Drivit frågan i 10 år
Kravet är inte nytt. FUB har under mer än 10 år drivit frågan om utdrag ur misstankeregistret och belastningsregistret för personer som söker jobb i LSS-bostäder för vuxna.