Full fart framåt för framefotboll – mitt under idrottskrisen

Idrott för barn med funktionsnedsättning har drabbats hårt av pandemin. Nya idrottsformen ”framefotboll” har gjort en totalt motsatt resa.

– Fotboll är världens största och populäraste sport, vare sig man använder huvud, fot eller frame, säger Fredrik Quistbergh, tränare och initiativtagare till Stockholm Frame Fotboll, Sveriges första framefotbollsklubb.

Hur har framefotboll klarat pandemin?

– Vi har ökat på alla fronter närmare fördubblat vår spelartrupp under 2021. Vi har dessutom ökat i antalet aktiviteter. Under hösten spelade vi vår första turnering i Göteborg Open och arrangerade öppen träning och uppvisningsspel under ViLirare:s fotbollsfestival på Stockholm Stadion.

– Vi har gjort flera olika insatser för att sprida framefotbollen över hela landet, samtidigt som vi följer riktlinjerna för att minska smittspridning.

Framefotboll. Foto: Stockholm Frame Fotboll

Varför har det gått så bra?

– Helt klart har det betydelse att vi jobbar med tre grundfrågor. Vad gör vi för att träningen ska bli så rolig och utmanande för varje spelare som möjligt? Vad gör vi för att det ska bli enkelt för föräldrarna? Vad gör vi för att våra tränare och ledare ska känna att deras insats är kul och meningsfull?

– Det finns ett stort sug efter verksamheter som på allvar inkluderar och hittar vägar så att alla kan vara med och prestera på sin nivå.

LÄS ÄVEN: Nu kommer framefotboll till Sverige – för rörelseglädjen

Hur utvecklas framefotboll i stort?

– Vi går en väldigt ljus framtid till mötes. Vi får ständigt frågor från klubbar som vill starta upp verksamhet. Nu finns framefotboll i Göteborg (3VHIF), Malmö (FIFH), Västerås (IFK Västerås), Bollebygd (Hestrafors IF) och Sundsvall/Timrå (Norrlandskustens FFK).

– Dessutom har IFAH Stockholm startat upp framefotboll. Deras fantastiska projekt ”Framefotboll med parasportskola” har varit mycket lyckosamt. De har fått fler barn och unga med funktionsnedsättningar i rörelse.

– Ytterligare ett bevis på framefotbollens kraft såg vi under Göteborg Open i november. Alla på plats fick uppleva unik idrottsglädje, och den första svenska framefotbollsturneringen blev en riktig succé.

Vad hoppas du på under 2022?

– Först och främst hoppas jag att alla spelare, tränare och ledare får vara friska. Att de fortsätter att ha kul och utmanar sig själva. Jag hoppas på fler framefotbollsturneringar, träningsmatcher och träningsläger, kanske till hösten om smittspridningen minskar.

– En dröm är att åka på klubbresa till England och delta i världens största framefotbollsturnering på St Georges Park. Om det inte går under 2022, på grund av pandemin, hoppas vi att det kan bli verklighet 2023.

Framefotboll. Foto: Stockholm Frame Fotboll

Hur funkar framefotboll, och vilka vänder den sig till?

– Framefotboll är för dem som använder bakåtvänd rollator, gåstol eller annat gånghjälpmedel för att ta sig fram. Ordet ”frame” betyder ram på engelska. Det engelska ordet för bakåtvänd rollator är ”walking frame”.

– Framefotboll är ett nytt sätt att spela världens populäraste sport och utvecklades i England 2014. Sedan dess har sporten spritt sig över världen.

– Framefotboll spelas på lämpligt underlag och i matcherna är det upp till fem spelare i varje lag. En del som söker sig till framefotbollen har en CP-skada. Andra kan ha en sällsynt diagnos, kortväxthet eller progressiv sjukdom.

Krävs det något speciellt för att spela framefotboll?

– Nej, de allra flesta spelar i sin egen bakåtvända rollator eller gåstol som de använder till vardags. Om du är i behov av ett gånghjälpmedel, kontakta habiliteringen på din ort. En fysioterapeut eller en arbetsterapeut hjälper dig att prova ut en passande frame.

Framefotboll. Foto: Stockholm Frame Fotboll

Vad är det som är så bra med just framefotboll?

– Det behövs ingen dyr specialutrustning. De allra flesta spelar i det gånghjälpmedel de använder till vardags. Det fungerar toppen att spela både utomhus och inomhus. Sedan är ju fotbollen världens största och populäraste sport. Och fotboll är fotboll vare sig man använder huvud, fot eller frame.

Hur kom Stockholm Frame Fotboll igång?

– Upprinnelsen till det hela var att jag har en son som har en CP-skada. Hans rörelsenedsättning betyder att han inte kan stå eller gå utan assistans i form av exempelvis en bakåtvänd rollator.

– I samband med VM 2018 tog hans fotbollsintresse fart på allvar. Vi improviserade hemma och han var oftast målvakt. Han ville börja spela fotboll i ett lag. Jag googlade runt lite och hittade framefotboll i Storbritannien men det verkade inte finnas något lag i Sverige.

– Min son har deltagit i parasportklubben Nacka HI:s läger på Åland och då frågade jag dem om de inte borde starta upp framefotboll. De svarade: Gör det du. Och, ja, så blev det. Vi har varit igång sedan vår första prova-på dag i juni 2019.

Fredrik Quistbergh. Foto: Magnus Bergström
Fredrik Quistbergh. Foto: Magnus Bergström

Ny inspirerande bok om framefotboll

IFAH har publicerat en påkostad bok med inspirerande texter och fantastiska foton om framefotboll. Den finns både i tryckt form och för nedladdning som pdf. Här finns mer information och nedladdningslänk.

Och ny webbsida

Framefotbollen har också fått en ny, modern webbsida på framefotboll.se. Här hittar du även nya filmer om framefotboll.

Bakom både boken och nya webbsidan står Parasportföreningen IFAH Stockholm, en av Sveriges äldsta parasportföreningar. IFAH beviljades i mars 2021 stöd från Allmänna Arvsfonden för att etablera framefotboll i Sverige samt starta en parasportskola.