Funkisfamiljer på väg att ge upp hoppet om smittskyddsersättning

Efter månader av kamp – nu är Sveriges funkisfamiljer på väg att ge upp hoppet om den statliga smittskyddsersättningen.
– Det finns inga signaler om att föräldrar till barn med funktionsnedsättning har något att hoppas på, säger Maria Persdotter, ordförande för RBU.

Hon tycker att regeringen har hanterat frågan ”riktigt uselt”.

– Regeringen var snabb när det gällde en annan riskgrupp, 70-plussarna, men barnen med de mest omfattande funktionsnedsättningarna och deras föräldrar väntar fortfarande på svar, sju månader in i pandemin. Botten! säger Maria Persdotter.

Uppenbara riskgrupper

Funktionsrätt Sverige och RBU är två av de organisationer som slagits hårdast för att den kritiserade ersättningen som nu kan sökas hos Försäkringskassan skulle omfatta fler grupper. Framförallt de som stannat hemma för att de själva eller en närstående tillhör en uppenbar riskgrupp, exempelvis familjer med barn med funktionsnedsättning.

Det har också varit interpellationsdebatter i riksdagen om detta, men utan resultat.

– RBU har inte gett upp, vi fortsätter kämpa för att barn med omfattande fysiska funktionsnedsättningar, till exempel med andningsproblematik, ska kunna omfattas av riskgruppsreglerna, säger Maria Persdotter.

En liten förbättring

En liten förbättring har det blivit, enligt Maria Persdotter:

– Föräldrar till barn som nyligen insjuknat i en allvarlig sjukdom kommer att få rätt till ersättning. Det gäller inte barnen i RBU typiskt sett, men visar ändå att det går att påverka.

Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius har också stått på barrikaderna i striden för smittskyddsersättning till fler grupper inom funktionshindervärlden.

Hon tror inte heller att den kampen kommer att lyckas.

– Det är ju ett fåtal av de närstående som kan ansöka om ersättning, om man både förvärvsarbetar och är personlig assisten för någon på hemmaplan. Jag tror inte att det kommer att utvidgas till andra grupper, säger Elisabeth Wallenius.

”Det stör och gör ont”

– Vi fortsätter att driva frågan på olika sätt, det finns flera oklarheter i bakgrunden till de här besluten. Vi ger inte upp, det skulle vara ett svek.

Hon är mycket kritisk till hur frågan har hanterats av regeringen.

– Det är tydligt att man inte anser att det här är en viktig fråga. Det är lättare att göra andra insatser för företag, kulturen med mera. Det stör och gör ont, säger Elisabeth Wallenius.

Fler artiklar om detta ämne