Funkismellot tar över Cirkus
Sveriges största melodifestival för personer med funktionsnedsättning växer så det knakar. Det är femte året som Väsby Melodifestival arrangeras och i år slår man på stort när man den 13 april håller festivalen på Cirkus i Stockholm.
– Nu växlar vi upp. Intresset ökar i hela landet och vi vill att det här ska växa sig till en ännu större nationell tävling i framtiden, säger Mikael Valier, projektledare för Väsby Melodifestival.
De 13 artisterna som deltar på Cirkus har blivit uttagna i olika lokala deltävlingar. Många kommer från Stockholmsområdet, men artister från både Örebro och Halland medverkar även i år.
– Vi vill växa och ser redan nu att vi från och med nästa år kommer behöva ha större regionala tävlingar, eftersom intresset är så stort, säger Mikael Valier.
Programledare för årets festival är Fredrik Berling, känd programledare från Lilla Sportspegeln och Hjärnkontoret, samt Tommy Fagerberg, som själv har en funktionsnedsättning och varit programledare sen starten 2011.
– Super, åter super, perfekt! Det bästa med festivalen är att alla gör så gott de kan och alla är lika bra, säger Tommy Fagerberg.
Han har blivit ett känt ansikte på festivalen, och har under åren som programledare skakat rumpan och underhållit på festivalscenen.
– Jag kommer att skaka rumpan hela livet, skrattar Tommy Fagerberg.
Och enligt projektledaren Mikael Valier höjs kvaliteten på tävlingen för varje år som går.
– Vi har fantastiska bidrag i år. Det är så mycket känsla hos de artister som medverkar. Nu kan jag ju inte avslöja något än, men vi har några som sticker ut som jag tror kommer fightas i toppen. Några artister får en att skratta och några får en att gråta, och det är ju det som är meningen, säger Mikael Valier.
Förutom att erbjuda en fantastisk show, hoppas han att tävlingen ska bidra till att förändra fördomar.
– Huvudmålet är så klart att så många som möjligt ska få stå på scen och få njuta av detta, samt att man får uppträda för familj och vänner. Vi har fått massa bra feedback från föräldrar med åren och ser verkligen hur artisterna som medverkar växer med sin uppgift. Tävlingen skapar gemenskap och det är en härlig process att följa. Men med festivalen vill vi också påverka politiker genom att visa att det här är fantastiska människor som faktiskt tillför något i samhället. Vi vill visa vad artisterna kan åstadkomma, och förhoppningsvis förändra fördomar, säger Mikael Valier.
På Väsby Melodifestival röstas vinnaren fram genom publikröstning och en jury. Årets jury består av kända profiler som Richard Herrey, Lasse Lindbom, Annika Ljungberg, Maxe Axelsson och Ann-Katrin Hegvold.
– Och juryn tittar på hela artisteriet. Vi skiljer oss såklart lite grann från andra sångtävlingar. Här handlar det inte om vem som sjunger renast. Utan juryn tittar på scennärvaro, kontakt med publiken och känslan – det är det som är det viktiga. Och årets artister har mycket av detta, säger Mikael Valier.