Funktionshinderrörelsen rasar: "Regeringens åtgärder direkt felriktade" | HejaOlika

Funktionshinderrörelsen rasar: ”Regeringens åtgärder direkt felriktade”

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Labanskolan

ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

”Nu stryps förutsättningarna för den personliga assistansen, vilket står i skarp kontrast mot statsministerns löften om att vi ska vara delaktiga i samhället.” Det skriver Maria Dahl, ordförande Stil, Stiftarna av Independent Living, i en debattartikel som stöds av en stor majoritet av funktionshinderrörelsen.

”Nu stryps förutsättningarna för den personliga assistansen, vilket står i skarp kontrast mot statsministerns löften om att vi ska vara delaktiga i samhället. Vi bidrar mer än gärna till samhället – när vi har tillgång till det.”
Det skriver Maria Dahl, ordförande Stil, Stiftarna av Independent Living, i en debattartikel som stöds av en stor majoritet av funktionshinderrörelsen.

”De åtgärder som regeringen föreslår är inte bara otillräckliga utan direkt felriktade. Lösningen för oss är inte ökat lönestöd eller anställningar på Samhall. Lösningen är personlig assistans. Ökningen av ersättningen för personlig assistans måste följa löneökningar och skattemässiga kostnadsökningar”, heter det i debattartikeln som publiceras på Dagens Samhälles webb idag.

”Med höstbudgetens låga höjning av assistansersättningen går ekvationen inte längre ihop. Förslaget på 1,4 procent av schablonbeloppet motsvarar 4 kronor per år under hela mandatperioden. Regeringens återställda arbetsgivaravgifter för unga och de kollektivavtalade höjningarna av assistenternas lön är tillsammans betydligt högre än 4 kronor i timmen bara i år.”

”Konsekvensen blir att många assistansanordnare riskerar att gå under. Kvar blir de bolag som kompromissar med kvalitet och självbestämmande. För oss blir resultatet lägre kvalitet i vår personliga assistans, minskade valmöjligheter och ökad osäkerhet”, skriver Maria Dahl och de övriga undertecknarna.

Läs hela debattartikeln här.

  
 

Publicerad:
2015-09-23

Av: Redaktionen

Nyckelord:
assistans, budgetproposition, debatt


ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för Labanskolan

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för LSS-skolan

Senaste nytt. Helt gratis. Direkt till din mejlbox en gång per vecka.

STÄNG
Skip to content