”Glöm inte munnen!”
God munhälsa är en viktig pusselbit för hela välmåendet. Om barnet har svårt att utveckla sin munmotorik behöver föräldrar och omgivning vara extra uppmärksamma, säger tandläkare Isabella Dohlwitz, som också är mamma till en tonåring med flerfunktionsnedsättning.
1
Vilken funktion har munnen?
Munnen är gjord för att arbeta. Vi använder den bland annat till att äta, pussas och kommunicera med. När vi är små upptäcker vi världen med munnen, genom att stoppa in och känna på saker med den.
Smak, lukt och känsel är tätt sammankopplade, och munnen och tungan står för stora delar av den sensoriska tillförseln till hjärnan. Tänk att du har ett ludd någonstans på kroppen. Om du har det i munnen känner du det direkt, men kanske inte om du har det på ryggen.
2
Varför är god munhälsa så viktig?
Mår inte munnen bra är det som att ständigt ha skoskav. Dessutom är munnen den första försvarsbarriären mot bakterier och virus. En god munhygien ökar förutsättningarna för att må bra i övrigt. För mig är det självklart att det är en helhet, att allt hänger ihop.
3
Vilka problem kan uppstå?
Om man till exempel äter nästan allt via peg kan man bli överkänslig i munnen vilket gör att man kräks lättare. Om man har svårt att stänga munnen och/eller bara andas med munnen, torkar slemhinnan och det finns risk att man får beläggningar och smärtsamma svampinfektioner.
Om man inte använder munnen som ”vanligt” så växer heller inte käkarna, vilket ökar risken för bettfel. Vissa mediciner kan också bidra till svamp eller svullet tandkött, och då är det extra viktigt att rengöra ordentligt.