”Glöm inte munnen!”

Publicerat av
Anna Pella
Dela

God munhälsa är en viktig pusselbit för hela välmåendet. Om barnet har svårt att utveckla sin munmotorik behöver föräldrar och omgivning vara extra uppmärksamma, säger tandläkare Isabella Dohlwitz, som också är mamma till en tonåring med flerfunktionsnedsättning.

1

Vilken funktion har munnen?

Munnen är gjord för att arbeta. Vi använder den bland annat till att äta, pussas och kommunicera med. När vi är små upptäcker vi världen med munnen, genom att stoppa in och känna på saker med den.

Smak, lukt och känsel är tätt sammankopplade, och munnen och tungan står för stora delar av den sensoriska tillförseln till hjärnan. Tänk att du har ett ludd någonstans på kroppen. Om du har det i munnen känner du det direkt, men kanske inte om du har det på ryggen.

2

Varför är god munhälsa så viktig?
Mår inte munnen bra är det som att ständigt ha skoskav. Dessutom är munnen den första försvarsbarriären mot bakterier och virus. En god munhygien ökar förutsättningarna för att må bra i övrigt. För mig är det självklart att det är en helhet, att allt hänger ihop.

3

Vilka problem kan uppstå?

Om man till exempel äter nästan allt via peg kan man bli överkänslig i munnen vilket gör att man kräks lättare. Om man har svårt att stänga munnen och/eller bara andas med munnen, torkar slemhinnan och det finns risk att man får beläggningar och smärtsamma svamp­infektioner.

Om man inte använder munnen som ”vanligt” så växer heller inte käkarna, vilket ökar risken för bettfel. Vissa mediciner kan också bidra till svamp eller svullet tandkött, och då är det extra viktigt att rengöra ordentligt.


Läppglans med smak är ett bra sätt att locka barnet att utveckla sin munmotorik, tycker Isabella Dohlwitz.

4

Varför glöms munnen bort?

Jag tror att det beror på flera saker. Alla professionella runt barnet fokuserar på sin sak, så det hänger oftast på att man träffar en erfaren logoped som har intresse för helheten.

Bland assistenter och vårdpersonal tror jag att det ibland kan kännas svårare att sköta om munnen än att byta blöja. Munnen är så intim och därför undviker man den av respekt för personens integritet, men det är missriktad välvilja.

5

Måste mitt barn gå till specialisttandläkare?

Nej, man kan gå till en vanlig tandläkare om man går regelbundet. Tänderna måste dock undersökas ordentligt, med röntgen också då och då, även om det kan vara svårt. Om vissa undersökningar skjuts upp bör man söka specialisttandvård.

Kanske krävs avslappnande medicin eller narkos. Det finns också oralmotoriska center som är specialiserade på munmotoriska problem. Be om remiss dit av barnets logoped.

6

Vilka hjälpmedel finns?

Det finns en mängd hjälpmedel för att stimulera motoriken i munnen och tungan. En vanlig eltandborste kan användas på flera olika sätt både inne i och utanför munnen.

Program för detta och annan typ av munmassage kan du få av barnets logoped. Sen finns till exempel en mängd olika tuggstimulerande hjälpmedel, bettskenor och gomplattor.

För att kunna tugga och svälja optimalt krävs också att man kan sitta upprätt, och då behöver kanske arbetsterapeuten kopplas in för att hitta hjälpmedel för en bra sittposition.

7

Vad kan vi göra som föräldrar?

Munnen är en del av kroppen, om man till exempel inte kan upptäcka världen med sina händer blir munnen ännu viktigare. Hjälp barnet att upptäcka genom att känna på saker med munnen.

Sen är det förstås viktigt att borsta tänderna, gärna tre gånger om dagen, gärna med eltandborste, be barnets tandläkare visa hur. Daglig munmassage och stimulans är också bra. Ju tidigare man börjar, ju bättre resultat får man.

8

Hur ska vi få tid till det också?

Det behöver inte vara schemalagt. Tänk att det ska vara träning som är lätt att göra då och då. När ni sitter i soffan tillsammans på kvällen eller när barnet sitter i famnen. Massera försiktigt och hjälp barnet att stänga munnen. Jobba med det som barnet tycker om och bygg vidare. Det finns inga lätta lösningar, men man får igen så mycket.

9

Vad ska vi tänka på kring maten?

Om ditt barn inte kan äta själv, prova själv hur det är att bli matad och torkad runt munnen. Det är obehagligt att inte ha kontroll över det som kommer in, vilken temperatur och konsistens maten har.

För många barn med oralmotoriska svårigheter kan vätska vara extra svårt att svälja, och det är lätt att sätta i halsen, vilket kan medföra stort obehag. Försök göra matsituationen så behaglig som möjligt för ditt barn, och prova er fram.

10

Hur ska vi rengöra munnen?

Om man inte dricker eller sköljer munnen efter maten, är det bra att borsta tänderna. Flour stärker tänderna och finns i olika former om det är svårt med tandkräm. Be att få själva tandborstningen visad ordentligt av tandläkaren, och var inte rädd för att ställa frågor när ni är där. Beläggningar på tungan kan försiktigt skrapas bort med sked eller tandborste.

11

Om mitt barn kräks mycket?

Sura uppstötningar och kräkningar kan orsaka frätskador på tänderna. När PH-värdet i munnen blir surare släpper tandemaljen ifrån sig joner och dessa behöver vara kvar i munnen för att sedan tas upp igen.

Man ska inte borsta tänderna efter att man har kräkts. Skölj med vatten och använd någon god sockerfri spray för att få bort den sura smaken. Detta problem kan även uppstå med till exempel juice, gröna äpplen, vinäger och läsk.

12

Varför är det så viktigt att smaka på mat?

Att smaka på saker är en viktig del av det goda livet. När maten kommer in i munnen startar salivutsöndring och matsmältning, och mag-tarmreflexen stimuleras. Många glömmer att det är viktigt att barn med sond eller peg också bör äta så mycket de kan via munnen.

Samarbete med förskola/skola är viktigt, gör detaljerade beskrivningar om hur barnet äter och vad som är viktigt att tänka på, till exempel genom att filma matsituationen hemma.

13

När tänderna är lösa?

Om ni är oroliga för att barnet inte kan spotta ut tanden när den lossnar bör ni vara uppmärksamma på om någon tand börjar bli lös. Det kan vara farligt om man sätter tanden i halsen eller om den åker ned i lungorna.

När tanden går att vicka fram och tillbaka kan du försöka vicka loss den helt. Men var försiktig och gå till tandläkaren om du vill ha hjälp.

Artikeln publicerades 2014-01-10

Publicerat av
Anna Pella