”God man måste ge bättre stöd till självbestämmande”

Publicerat av
Valter Bengtsson
Dela

Personer med intellektuell funktionsnedsättning behöver ett mycket mer kunnigt och modernt stöd än dagens system för god man och förvaltare.

Det anser Riksförbundet FUB som i dagarna släppt rapporten ”Kunnig, engagerad och tillgänglig – om rollen som ställföreträdare för vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning”.

Läs även om god man i LSS-skolan 2021: ”Kommunens särskild ansvar för LSS”.

”Föråldrat system som borde göras om helt”

– Systemet med ställföreträdare är föråldrat och borde göras om helt. Det handlar om människosyn, säger Torbjörn Odlöw, jurist och forskare som tagit fram rapporten.

Under april 2021 kommer särskilde utredaren Kathrin Flossing att presentera regeringens egen utredning av ställföreträdarskap, men FUB lägger alltså redan nu fram en rad förslag om förändringar.

FUB:s förslag är också mycket mer genomgripande än de som väntas från regeringens utredare.

Kräver mer kunskap

Förbundet betonar starkt att ett bra stöd från god man eller förvaltare förutsätter att personen har god kunskap om intellektuell funktionsnedsättning. Ännu viktigare är att huvudmannens vilja och behov prioriteras.

Goda kunskaper om LSS, socialförsäkringsrätt, Funktionsrättskonventionen och diskrimineringslagstiftning är också avgörande.

God man kan vara ett hinder

– En god man kan vara ett stöd i självbestämmande men också ett hinder. Systemet måste anpassas till det moderna samhällets utmaningar och de funktionshinderspolitiska målen, säger Christina Heilborn, FUB:s förbundssekreterare.

Artikeln publicerades 2021-04-05

Publicerat av
Valter Bengtsson