Göran Persson kritiserade brist på fritidshjälpmedel

Publicerat av
Valter Bengtsson
Dela

Göran Persson slog ett slag för handikappidrott under måndagen, tillsammans med idrottshjältarna Elvira Kivi och Anders Olsson. Samtidigt fick kommuner och landsting en känga för dåliga lekplatser och brist på fritidshjälpmedel.

Det var när Handikappidrottsförbundet under måndagen presenterade en ny kampanj för att få upp intresset för handikappidrott man fick draghjälp av förre statsministern Göran Persson.
Han deltog i ett pressmöte som handlade om hur viktigt det är höja kraven på handikappidrotten, men målsättningen att Sverige ska tillhöra ”topp 10” inom Paralympics.

Fler fritidshjälpmedel, mer tillgängliga lekplatser och bättre skolidrott kom i fokus sedan Föräldrakraft frågade Göran Persson och idrottsstjärnorna om hur de ser på barns och ungas möjligheter att satsa på idrott, trots funktionsnedsättningar.

Annons

Elitsimmaren Anders Olsson stämde in Föräldrakrafts beskrivning av hur barn stängs ute från idrott på grund av funktionsnedsättningar.
– Jag håller med. Den billigaste armcykeln kostar minst 20 000 kronor och det är för mycket för en förälder. Vissa landsting hjälper till men det är inte vanligt, sa Anders Olsson.

Elvira Kivi, världsmästare i judo, menade att det är viktigt att hon och andra handikappidrottare blir framgångsrika i Peking i år.

– Om vi lyckas bli framgångsrika i Paralympics och blir mer kända så kommer det att påverka tillgängligheten, bemötandet och samhället i stort, sa Elvira Kivi.
– Jag hoppas att vi kan öka kunskapen om handikappidrott och funktionsnedsättningar. Det är enda sättet att få samhället att blir mer tillgängligt för alla. När jag arbetade på Unga synskadade försökte vi komma ut i media men det var fruktansvärt svårt att få uppmärksamhet. Då kunde vi få med lokala medier, men tack vare den nya kampanjen har vi nu i dagarnar varit i TV4, DN, Svenskan, Lilla sportspegeln och många andra stora media, sa Elvira Kivi.

Göran Persson ansåg också att ”kritiken nog är riktig men det är också så att vi aldrig blir nöjda”.

– Det viktiga är att lyfta in frågan i debattens centrum och då tror jag att det kommer att resultera i bättre lekplatser, att kommunerna vaknar till och att anpassade cyklar plötsligt står parkerade på skolgården.

Annons

Handikappidrottsförbundets sportschef  Hans Säfström var inne på samma linje:
– Vi vet att många fler unga med funktionsnedsättningar vill prova på idrott när vi får bra uppmärksamhet kring paralympics, sa Säfström.

Agnetha Mbuyamba, förbundsordförande för RBU, påminde dock om att utvecklingen inte har varit så positiv på senare tid.
– De flesta ungdomar i rullstol är otroligt idrottsintresserade men lever i ett utanförskap. De får inte ens vara publik eftersom idrottsplatserna inte är tillgängliga. Det enda som behövs är fantasi för att hitta rätt lösningar, men det har man inte haft.
– Det är ett kanonbra initiativ att få fram bra förebilder inom handikappidrotten, men det räcker inte. För att få med barnen måste man även jobba på andra sätt, sa Agnetha Mbuyamba till Föräldrakraft och efterlyste bland annat att frågan tas med i lärarutbildningen.

När det gäller fritidshjälpmedel har tillgången – tvärtemot Göran Perssons förhoppningar – blivit sämre.
– Alla talar väl om fritidshjälpmedel men vi ser inga resultat. Tvärtom. Nu har det till och med blivit så att kommunerna uppmanar föräldrar att söka bidrag i fonder, att tigga ihop pengar till anpassade cyklar.
– Kommuner och hjälpmedelscentraler borde inte uppmana till tiggeri för sådant som samhället borde tillhandahålla och som man själva ser behovet av, sa Agnetha Mbuyamba.

Annons

Artikeln publicerades 2008-03-04

Publicerat av
Valter Bengtsson
Nyckelord: idrott