Guide till utbildning – 30 skolor från norr till söder

Bild på äppleEtt 30-tal folkhögskolor från norr till söder finns nu med i Guiden här på Föräldrakrafts webbsajt. Utbudet i vår guide är alltså stort (utan att för den sakens skull göra anspråk på att vara komplett) och med lite engagemang så kan alla hitta något som passar.

Vad sägs om kurser om stöd till planering, minne och koncentration? Kurser som har anpassad lägenhet för elever som har funktionsnedsättning? Här finns kurser med små grupper och tillgång till assistent. Olika profiler kan väljas till den allmänna kursen, det kan finnas tillgång till egen dator. I guiden hittar du även kurser med teaterinriktning.

Flera folkhögskolor har kurser med praktisk inriktning för att bli mer självständig. Du hittar även en dyslexikurs om att ”alla har rätt till ordet”, konstskola och mycket annat. Vilka möjligheter!

Variationen är stor men grunderna är liknande. Man utgår från basämnen på individuell nivå och lägger till specialanpassningar och intresseområden. Man kan studera i 1 år eller flera år och det finns även kurser på distans. Många har internat och ibland är det till och med en förutsättning för studierna.

I vår lista finns även några skolor med kurser för blivande assistenter, som Ädelfors i Jönköping, Solvik i Västerbotten och Fristad i Västra Götaland. I Mora har men en utbildning om autism för föräldrar och personal inom vård/omsorg. Långholmen i Stockholm erbjuder några olika varianter för tjejer med funktionshinder men de har även kurser för blandade grupper. Vill man fokusera på uteliv är det många som har en vacker omgivning och många möjligheter, som exempel finns Storumans folkhögskola som satsar på att utvecklingsstörda ska lära mer om uteliv i skog och fjäll. För de som har fått hjärnskada i vuxen ålder så finns minneskurs på Skarpnäcks folkhögskola i Stockholm.

Vilka är det som går på folkhögskolor då? Skolorna vänder sig till personer över 18 år, även om undantag kan göras. Bortsett från det så är variationen oändlig.

Kanske skulle alla må bra av ett år på en folkhögskola?