Dags för teaterpremiär och skolturné för Funkisfamiljen

Den 4 december har föreställningen Operation slutstirrat, inspirerad av Anna Pellas barnböcker om Funkisfamiljen, premiär på Telefonfabriken i Stockholm.
Under 2023 turnerar den i skolor samt som familjeföreställning runt om i landet.

Här svarar Anna Pella på fem frågor från HejaOlika inför den stundande premiären.

Berätta! Hur blev idén om en föreställning verklighet?

– Det är nästan exakt fyra år sedan jag blev uppringd av en regissör som undrade om jag kunde tänka mig att låta barnboken Operation slutstirrat gestaltas på scen. Efter några månaders idéellt arbete fick hon kontakt med den fristående teatergruppen Torgteatern som blev intresserade. Därefter tog en lång process vid för att söka fondmedel. Det gick ganska segt och till slut blev regissören tvungen att hoppa av.

– Jag tog då kontakt med bland annat RBU, FUB och Folke Bernadotte stiftelsen som satsade en slant. Teatern fick så småningom även in ett par olika kulturstöd, vilket innebar att en ny regissör kunde anlitas och projektet starta på allvar.

LÄS ÄVEN: Karin Mosslers recension av Operation slutstirrat

Hur har skapandeprocessen sett ut?

– Jag vet att skådespelarna har gjort ett digert researcharbete på flera håll. De har bland annat besökt en syskongrupp i Bollnäs för att få inspiration och därefter haft en referensgrupp bestående av funkissyskon runt om i landet som de träffat över zoom och bollat ideér. Skådespelarna har också hängt en del med min dotter Agnes som har en flerfunktionsnedsättning, och några av hennes assistenter.

– Under de här åren har jag ju hunnit släppa några till böcker i serien och därför har scener ur fler böcker plockats ut och vävts ihop tillsammans med en del nyskrivet material. Jag har följt processen på lite avstånd men funnits tillhands vid frågor och hjälpt dem att låna en rullstol, sjukhuskläder och en del annan rekvisita.

LÄS MER: Alla artiklar om Funkisfamiljen

Vad handlar föreställningen om?

– Precis som i mina böcker så utgår föreställningen från de tankar och känslor som många funkissyskon brottas med, detta är en genomgående tråd i hela föreställningen. Tanken är att väcka eftertanke och insikt hos publiken, och förstås igenkänning hos de funkissyskon som ser föreställningen.

– Ända sedan mina barn var små har jag saknat berättelser som de kan känna igen sig i – som handlar om en familj som vår, där det finns ett barn som använder rullstol, andningsapparat på natten, slang och spruta för att äta och har assistent – och där livet kan vara mycket ovisst, men också helt fantastiskt däremellan. De som läst böckerna i serien kommer att känna igen en hel del, men inte allt.

Anna Pella. Foto: Linnea Bengtsson
Anna Pella har skrivit böckerna om Funkisfamiljen, men medverkar även som frilansande reporter på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

Vem vill du ska se föreställningen?

– Alla funkisfamiljer och alla barn i hela landet, såklart! Inför läslovet förra året skickade Hugos Stiftelse ut den första boken i serien med tillhörande lärarhandledning till alla lågstadieskolor, anpassade grundskolor och gymnasieskolor i hela landet. För de skolor som redan börjat arbeta med materialet kan föreställningen bli en fortsättning på deras värdegrundsarbete. För dem som inte hunnit börja kan föreställningen istället bli ett startskott.

— Jag hoppas innerligt att många skolor ska boka föreställningen så att så många elever som möjligt får se den så länge den turnerar. Att scener ur böckerna nu får liv på teaterscenen, och på det sättet kan nå en bredare publik, är mer än jag vågat drömma om.

Vad hoppas du att föreställningen ska leda till?

– Mina yngsta barn har gång på gång formulerat sina iakttagelser kring det bemötande deras storasyster får i olika sammanhang. När vi pratat om det hemma har vi ofta kommit till slutsatsen att det är okunskap som gör att människor stirrar och pekar på deras syster. Genom att låta barn arbeta med dessa frågor hoppas jag att vi kan ge denna generation nya verktyg att bemöta varandra och sin omvärld.

– Värdegrundsarbete kring temat funktionsnedsättning, mångfald och bemötande behöver ges större plats i de svenska klassrummen, och genom att gestalta hur det kan vara att växa upp i en funkisfamilj hoppas jag att strålkastarljuset i skolan riktas mot livsviktiga frågor som utanförskap och inkludering, säger Anna Pella.

Torgteatern spelar Operation slutstirrat. Foto: Kulturljus
Torgteatern spelar Operation slutstirrat. Foto: Kulturljus.se

FAKTA: Operation slutstirrat

En föreställning om en familj där ett barn har en komplex funktionsnedsättning.
Inspirerad av: Anna Pellas böcker om Funkisfamiljen.

Premiär: Söndagen den 4 december klockan 13 och 16 på Telefonfabriken, Tellusgången 26 i Hägersten, Stockholm. Biljetter finns på https://billetto.se/users/torgteatern.

Målgrupp: Elever i åk 1-5 samt familjeföreställningar (rekommenderas från 6 år).

Produktion: Ingrid Sonnerby Ljungestig, Anna Mannerheim och Mats Blückert (manus), Anna Mannerheim (regi), Åsa Dahlgren, Susanna Ringblom, Harón Sáncez och Ingrid Sonnerby Ljungestig (skådespelare), Mats Karlsson (musik), Karin Bergstrand (clowncoach), Hanna Isabell Jansson och Ingrid Sonnerby Ljungestig (scenografi och kostym) Anna Forsmark (illustration).

Läs mer/boka föreställning (skolor, bibliotek, organisationer, företag): www.torgteatern.com/operationslutstirrat eller Ingrid Sonnerby Ljungestig tel: 070 779 75 77 e-post info@torgteatern.com