Hallå där, Anna Pella, varför en barnbok om föräldrar som brister?
HejaOlikas och Föräldrakrafts reporter Anna Pella är aktuell med barnboken ”Operation vän i nöd!”. Det är den fjärde titeln om Funkisfamiljen, en bokserie inspirerad av Annas egen familj.
Som vanligt är det syskonen Mio, Vide och Tintin och deras vardag som står i centrum. Mio är funkis och kan inte gå eller prata. Vide är mellansyskonet och är lite blyg och försiktig, men har också ett stort civilkurage som spelar en viktig roll även i nya boken.
Vad handlar nya boken om?
– I den här boken upptäcker Vide att en klasskompis till Mio har en blåtira. Vide blir fundersam och vill ta reda på hur det gått till. Det visar sig att klasskompisen inte har några assistenter och att föräldrarna är så trötta att de börjat göra dumma saker. Men klasskompisen kan prata med bildkarta och tack vare det berätta vad som hänt.
Varför har du skrivit den?
– Idén kommer från socionomen Elisabet Ljungström på Bräcke diakoni som länge arbetat för att lyfta frågan om utsatthet hos barn med funktionsnedsättning. När min äldsta dotter Agnes var liten och assistenterna var sjuka turades jag och hennes pappa om att vara vakna dygnet runt. Jag har alltid haft svårt att vara vaken på natten och sömnbristen gjorde att jag började tappa omdömet. Agnes hade svårt att sova på grund av sin spasticitet och i vanmakten jag kände kunde jag skrika och ta hårt i henne.
Varför är det viktigt att lyfta ämnet utsatthet?
– Barn med stora kommunikationssvårigheter är fullständigt beroende av att vi runt omkring är bra på att tolka och samspela och att de får möjlighet att använda alternativ och kompletterande kommunikation, AKK. Om detta brister, och barnet dessutom inte får stöd som till exempel personlig assistans, finns det risk att familjen går sönder.
– Jag har aldrig fått frågan från vård eller habilitering om jag är orolig för att brista i min föräldraroll. Ämnet är så tabubelagt vilket gör att jag som förälder har känt mig enormt ensam, att det är mig det är fel på, och detta gör det svårt att be om hjälp.
Vad hoppas du att den ska leda till?
– Jag hoppas först och främst att de funkisfamiljer som läser boken ska känna att det är okej att börja prata om det här, både inom familjen men också att våga be om hjälp. Tack vare det stipendium jag fick i våras kommer boken bland annat skickas ut till alla socialtjänstkontor och barnhabiliteringar i Sverige, och i och med det hoppas jag att frågan om hur vi ska möjliggöra alla barns rätt att göra sin röst hörd ska lyftas på flera håll.
– Sen hoppas jag förstås att politiker, beslutsfattare, tjänstemän och andra yrkesverksamma som arbetar för barns rätt ska förstå hur allvarligt det är att minska eller avslå ansökningar om personlig assistans.
Om Funkisfamiljen
Text: Anna Pella
Bild: Anna Forsmark
Förlag: Libris
Innehåll: Handlar om vardagen i en funkisfamilj, inspirerad av Anna Pellas egen familj
Ålder: Böckerna är skrivna för 6-9-åringar men kan läsas även i andra åldrar med eller utan en vuxen.
Böcker i serien: Operation slutstirrat, Operation rädda sommarlovet, Operation dödsviktigt och Operation vän i nöd
Om Anna Pella
Bor: I ett gammalt torp i Åkersberga utanför Stockholm
Familj: Tre döttrar som är 17, 15 och 12 år. Agnes som är äldst föddes med en svår hjärnskada och har assistans dygnet runt. Gift med Anders och har två katter och en hund.
Gör: Journalist på bland annat tidningen Föräldrakraft/hejaolika.se, författare och föreläsare.
Aktuell: Ny bok i serien om Funkisfamiljen. Folke Bernadotte-stiftelsens stipendiat 2020.
Berättar mer om nya boken på: Nationellt kompetenscenter anhörigas webbinarium den 17/9 samt Bokmässan Play den 26/9.
Mer om våld mot barn med funktionsnedsättning
LÄS ÄVEN:
Guide om att förebygga våld mot barn med funktionsnedsättning
LÄS ÄVEN FAMILJERNAS BERÄTTELSER:
”Oron för att brista som förälder har följt mig hela vägen”