Hallå Maud Olofsson, läs Veronicas bok!
Tretton unika kvinnor ute i arbetslivet på ledande positioner presenteras i en helt ny bok. Att det krävs kvinnliga förebilder för unga flickor som visar att man kan ta plats som tjej behövs verkligen. Men tidigare har en inspirationsbok för tjejer med funktionsnedsättningar inte funnits. Nu får vi äntligen läsa en bok med starka kvinnor som tagit sig en plats i arbetslivet – trots sin funktionsnedsättning.
Samtidigt går näringsminister Maud Olofsson ut med målet att Sverige ska bli ett av världens bästa länder att starta och driva företag i.
– Ett viktigt steg i den riktningen är vårt program för kvinnors företagande, säger Maud Olofsson.
Torsdagen den 10 maj fattade Regeringen ett beslut om att ge Nutek (Verket för näringslivsutveckling) i uppdrag att genomföra ett treårigt program för att främja kvinnors företagande.
För kvinnorna i boken ”Vi slår omgivningen med häpnad” har livet och kampen för att ta sig ut i arbetslivet inte varit lätt. Men de visar att det fungerar. Med bättre stöd genom ett kommande projekt i Nutek skulle företagande kvinnor med funktionsnedsättning kunna gynnas. Men har regeringen och Maud Olofsson tänkt på dessa kvinnor?
– Jag kände att det fanns tusen möjligheter, och ändå inte en enda för mig. Det fanns inget konkret erbjudande eller en möjlighet, än att studera och höja mina betyg. Jag ville ha ett arbete som alla andra, men hur? Vem skulle anställa mig? berättar Veronica Hedenmark.
Då var hon nybliven student från gymnasiet och hade inte en aning om vad hon skulle göra efter skolan. Hon hade benskörhet och har hela livet fått kämpa mot andras attityder. Idag är hon egenföretagare och har startat upp assistansföretaget VH Assistans. Hon ligger, tillsammans med Equal-projektet Gender School och stiftelsen Minerva, bakom den nya boken med kvinnliga förebilder.
– Ibland måste man bara släppa taget och ha en total tillit till livet. Det kommer saker till oss om vi inte försöker jaga upp det, säger hon till författaren.
I boken ”Vi slår omgivningen med häpnad” får du träffa 13 kvinnor som alla tagit sig ut i arbetslivet. Och trots sina hinder visar kvinnorna på en enorm kämparglöd och en avsaknad av bitterhet. Målet med boken är att plocka fram genusperspektivet i debatten kring funktionshindrade i arbetslivet. Nu hoppas man att tjejer ska inspireras och att företag ska inse att det fungerar att anställa kvinnor med funktionsnedsättningar.
Lena Maria Klingvall är 39 år och är både sång- och bildkonstnär. Hon saknar armar och ena benet slutar vid knäet. Innan sångkarriären var hon simmerska och medverkade i simlandslaget som skulle tävla i OS I Söul 1998. En dokumentär om henne gjordes som spreds till Japan.
– Jag blev genast inbjuden att delta i ett nyhetsprogram där jag blev intervjuad och sjöng en sång. I intervjun framkom att jag är kristen, vilket Japans alla kristna blev överlyckliga över, säger Lena Maria.
Efter detta satte hennes lysande sångkarriär igång och idag turnerar hon i länder som Korea, Japan, Kina, Thailand, USA och inte minst i Sverige. När hon inte sjunger eller håller föredrag arbetar hon som aktiv konstnär i Mun- och fotkonstnärerna.
Vi träffar även chefen för polisens rytteri som blev invalid till 50 procent efter en olycka, massageterapeuten med epilepsi, projektledaren med cp-skada, prästen med Multipel skleros, reporten som ser till tio procent, rehabinstruktören som drabbades av förlamning efter en olycka, ordföranden för Synskadades riksförbund i Borlänge med grav synskada och fyra andra kvinnor till med starka levnadsberättalser.
Boken är inspirerande både för den som ska ta sig ut i arbetslivet, för ungdomars föräldrar och arbetsgivare och politiker. Kanske borde Maud Olofsson läsa på lite nu när hon ska ta tag i kvinnors företagande.
VH-Assistans finns på www.vhassistans.se
Nutek finns på www.nutek.se
Boken har getts ut på förlaget Gender School, www.genderschool.se, och har ISBN-nummer 978–91-976762-0-5