Han fick alla partier att ställa upp på kampen för en ny lag

Foto på Hans Filipsson.Hans Filipsson är mannen som gjorde det omöjliga. Att få alla riksdagspartier att ställa sig bakom kravet på att brister i tillgänglighet ska förbjudas i lag.

Nu vill han staten tar sitt ekonomiska ansvar.

För sjunde året i rad genomfördes på lördagen Marschen för tillgänglighet. Den här gången på inte mindre än 25 platser runt om i landet. Och äntligen var alla riksdagspartierna med i marschen.

På Sergels torg i Stockholm samlades cirka 500 personer och där utlovades stöd från samtliga partier för kravet att diskrimineringslagen även ska omfatta bristande tillgänglighet.

– Jag tror inte på löftena förrän vi ser konkreta resultat och jag hoppas att det här inte bara är vackra, tomma ord som inte leder till någonting, sa Hans Filipsson, språkrör för och grundare av Marschen för tillgänglighet.

Foto på Mona Sahlin och Lars Ohly.

Foto på politiker från de fyra allianspartierna.

Foto från Marschen för tillgänglighet.

Foto på Maria Wetterstrand.

 

 

Genom marscherna har Hans Filipsson tvingat fram besked från politikerna, som i många fall hittills undvikit att tala klarspråk om förbud mot brister i tillgänglighet.
På Sergels torg i lördags var det inget parti som längre hänvisade till den nya utredningen som ska bli klar under hösten. Kenneth Johansson (C) sa att han förutsatte att det blir ett beslut om att lagen ska förbjuda bristande tillgänglighet. Mona Sahlin (S) sa att ”om jag bildar regering ska tillgänglighet vara en del av diskrimineringslagen”.

Hans Filipsson var märkbart glad men samtidigt skeptisk till de ”vackra ord” som han fick höra från politikerna, varav några av de allra mäktigaste fanns på plats vid mötet på Sergels torg.
Bland annat fanns hela oppositionen på plats med sina partiledare; Mona Sahlin (S), Lars Ohly (V) och Maria Wetterstrand (MP). Från alliansen fanns kommunminister Mats Odell (KD), socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C), Tobias Krantz (FP) och Mats G Nilsson (M).

Hans Filipsson får mycket beröm för sin förmåga att samla både gräsrötter, handikapprörelse och politiska krafter kring kravet på att förbjuda bristande tillgänglighet.

Men även om diskrimineringslagen ändras innebär det inte att kampen är över. Hans Filipsson menar att åtgärder mot brister i tillgänglighet måste få kosta pengar.
Vid mötet på Sergels torg lyfte han fram USA som ett gott exempel på hur man kan finansiera åtgärderna.
– Alla företag kan varje år få 120 000 kronor i skattelättnader för att vidta åtgärder. Varför skulle inte något liknande kunna finnas i Sverige? Svenskar med funktionsnedsättningar betalar skatt precis som amerikaner!, sa Hans Filipsson.

Marschen har en egen webbsajt på http://www.marschen.se