Handigolf: ”Spelet ger frihet”

I golf är det sportens eget handikappsystem som avgör resultaten. Och med hjälpmedel, som till exempel en specialbyggd handigolfbil, kan nästan alla spela.

Det är redan september, men just den här söndagen dröjer sig sommarkänslan envist kvar. Solen skiner över gemytliga Hässelby Golfklubb och det råder närmast perfekta förutsättningar för dagens aktivitet.

Tre nyfikna idrottare från Nacka Handi­kapp­­idrotts­förening har kommit för att prova på hur det är att spela golf med hjälp av en Powergolfer – en specialbyggd handigolfbil som gör att även personer med nedsatt funktion i benen och bålen kan spela golf stående.

– Den fungerar som en elrullstol, fast man kan lyfta på sätet så att man kommer i stående läge, vilket gör att man kan vrida armarna och slå på ett helt annat sätt än om man sitter i vanlig rullstol, berättar Christer Svanberg, som jobbar på Nacka HI:s kansli.

Han berättar att föreningen inte har någon egen golfverksamhet ännu, men att man hoppas kunna starta ett längre samarbete med Hässelby Golfklubb, som har fått medel från Allmänna Arvsfonden för att få igång regelbunden handigolfverksamet i Stockholmsområdet.

– I början på augusti hade vi i Nacka HI ett Sportscamp på Åland med runt 100 deltagare. Och då kom Hässelby GK och Stockholms Golfförbund dit för att låta deltagarna testa en Powergolfer. Den öppnar dörrar till en sport som normalt sett är stängd för många av våra aktiva. Många tyckte att det var kul, så jag är helt övertygad om att vi kan införa golf som en permanent gren i föreningen, säger Mats Almgren, ordförande i Nacka HI, och en av de som kommit för att testa paragolfern.

Lasse Larsson från Saltsjöbaden, som är en av få svenskar med en egen handigolfbil, demonstrerar hur den fungerar och chippar vant in några bollar på övningsgreenen, som ligger precis intill parkeringen och cafét.

– Jag såg den på en mässa 2006, och bestämde mig för att köpa en egen, av märket Paragolfer. Den kostade 170 000 kronor när jag köpte den, och jag var dessutom tvungen att köpa en ny bil för att få med mig den, men det har det varit värt. Det är så lätt att man blir sittande hemma annars, säger Lasse Larsson, som är förlamad på vänster sida efter en stroke 2005.

Han spelade golf även innan han drabbades av stroken, och hade då ett golfhandikapp mellan nio och tolv. Efter skadan fick han börja om på 36.

– Men jag har spelat ner mig till 34,5. Min son var med som caddie, och sa att han var stolt, när jag gjorde det. Då kom tårarna. Golfen har faktiskt räddat mitt liv, tack vare den har man alltid något att se fram emot.

Han berättar att golfen även hjälper honom att hålla sig i form, rent fysiskt.

– När jag ställer mig upp i Paragolfern så får jag igång cirkulationen. Det är jätteviktigt för mig, eftersom jag normalt sett inte har någon cirkulation på vänster sida. Men det klart viktigaste är ändå den sociala biten.

När Lasse har visat hur handigolfbilen fungerar är det dags för nybörjarna att testa den. Golfproffset Henrik Stenson har, via sin stiftelse, skänkt bort tre ”bilar”, av märket Powergolfer, varav en till Svenska Golfförbundet, och den finns numera att låna på Hässelby Golfklubb.

Först får deltagarna prova på hur det är att sitta och hissas upp i Powergolfern. Marie Hedenstedt, som är först ut, får använda ett par specialkuddar och spännen för att hamna i rätt position. Till en början ser hon lite orolig ut när sätet höjs och lutas framåt, så att hon hamnar i en nästan hängande position. Men

Lasse Larsson och hans medinstruktör Fredrick Andréason från Hässelby GK, försäkrar henne och de andra deltagarna om att det inte finns någon risk för att välta, och att man snabbt vänjer sig av vid obehagskänslan.

Stockholms golfförbund bedriver träningar och mindre aktiviteter för handigolfare på tre olika klubbar – i Väsby, Saltsjöbaden och Hässelby. Målet är att få fler personer med funktionsnedsättning att börja med golf.
 

 src=Lasse Larsson visar hur man använder en handigolfbil. Foto: Tomas Tirén.
 

– Golfen ger frihet. Vi är ute och rör på oss, och för oss som har en funktionsnedsättning är det ganska mjuka rörelser. Det är inte en sport där man behöver ta i så mycket, det är mer teknik, säger Thomas Tauberman, som är handigolfansvarig på Stockholms Golfförbund.

En fördel med golfen är att man i princip kan spela mot vem som helst, oavsett funktionsnedsättning eller skicklighetsnivå, på ungefär lika villkor.

– Tack vare handikappsystemet i golf så kan du spela mot såväl en singelhandikappare som en nybörjare. Det behövs ingen annan klassificering, vilket gör att allt blir mycket enklare.

På Wäsby Golfklubb har man fyra ungdomar med funktionsnedsättning som spelar kontinuerligt, enligt Thomas.

Han poängterar också att det inte krävs en handigolfbil för att spela.

– De är mest till för personer som är förlamade i midjan och nedåt. Det finns även andra hjälpmedel, som till exempel betydligt billigare scootrar, som passar de som kan stå upp själva, men kanske inte orkar gå mellan hålen. Man kan även få hjälp av en ledsagare, som till exempel kan kratta och pegga upp bollen.

Det vanligaste är motionsspel, men i Sverige kan man även tävla på Handigolftouren, som är uppdelad i klasser för personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Men i övrigt är det samma uppdelning som i annan golf – alltså enbart baserat på hur bra man tidigare har spelat.

– Det är väldigt trevligt ute på touren. Alla är hej och du med varandra, och folk bjuder på sig själva, säger Thomas Tauberman.

Ute på drivingrangen får Marie Hedenstedt, Kasper Hafvström och Mats Almgren prova hur det är att träna utslag med Powergolfern. Instruktören Fredrick

Andréason delar med sig av tekniktips och gör små justeringar för att ställningen och handfattningen ska bli rätt.

– Jag tycker att det är skitkul rent ut sagt. Men man inser att det är mycket man måste lära sig, när det gäller till exempel stolens vinkel, för att få till svingen rätt. Man måste helt enkelt lägga ner tid för att hitta det rätta sättet att stå på i förhållande till klubban och bollen, säger Mats Almgren.

På drivingrangen står deltagarna, med hjälp av Powergolfern, och slår sida vid sida med golfare utan funktionsnedsättning. Om ett år kanske de går på en 18-hålsbana tillsammans – och just den inkluderande aspekten känns som något som talar för att handigolfen går en ljus framtid till mötes.

  


MATS ALMGREN

 src=Ålder: 57 år.

Bor: Tyresö.

Gör: Medicinteknisk chef på Aleris Fysiologlab, ordförande i Nacka HI.

Kommer du fortsätta med golfen?

– Det är nog inte omöjligt. Det här är andra gången jag testar.

Vad tyckte ungdomarna som provade på golf på Åland?

– Generellt sett tror jag de tyckte att det var kul. Handigolfbilen öppnar som sagt dörrar till en sport som normalt sett är stängd för många.

Vad blir nästa steg för Nacka HI?

– Nu ska vi sätta oss ner med styrelsen och Stockholms Golfförbund. Jag är helt övertygad om att det kan bli en permanent idrottsgren i föreningen, men vi måste hitta någon som kan ta hand om det. Jag är säker på att vi kan locka folk om vi gör det på rätt sätt.

 

MARIE HEDENSTEDT

Ålder: 52 år.  src=

Bor: Haninge.

Gör: Jobbar som rehabiliteringsinstruktör på Puffa träningscenter på Södermalm. Rullstolsbasket tre gånger i veckan, och även lite i rullstolsinnebandy, i Nacka HI.

Spelat golf förut?

– Det här var allra första gången i den här formen. Jag har testat någon gång, men då hade de inte sådana här stolar. Jag tycker det var kul,
det var häftigt.

Gick det lättare med Powergolfern?

– Betydligt lättare. Utan den fick jag hoppa fram i rullstolen.

Kommer du fortsätta?

– Jag fick lite mersmak och funderar på att testa på riktig bana. Så man får gå runt och verkligen se hur det är. Det är helt annorlunda mot minigolf, just det här med att slå och få bollarna att gå riktigt långt.

 

KASPER HAFVSTRÖM

Ålder: 25 år.  src=

Bor: Gustavsberg.

Gör: Utbildar mig till fritidspedagog på Södertörns Högskola. Simmar tre gånger i veckan och spelar rullstolsinnebandy i Nacka HI.

Hur många gånger har du spelat golf?

– Det här är andra gången jag spelar. Jag var med även på Nackas Sportscamp på Åland i augusti. Det gick bättre den här gången än förra.

Hur är det att spela med Powergolfern?

– Jo, det kändes bra. Man kommer upp lite till stående position. Det var kul att få känna på hur det är att spela riktig golf. Jag var lite orolig för balansen i början, att det inte ska hålla när man lutar sig framåt, men det är nog en vanesak.

Kommer du fortsätta?

– Jag kommer nog komma hit till Hässelby och slå lite ibland.

 


 

Sugen på att prova på golf?

Gå in på Svenska Golfförbundets hemsida, klicka på ”Spela” och sedan ”Handigolf”. Där finns det massor av information om klubbar, distrikt och aktiviteter runt om i landet. www.golf.se