Här är 17 tips inför Leva & Fungera
Nordens största hjälpmedelsmässa bjuder inte bara på nya produkter och prylar! Det här är en livfull marknad som visar upp mycket annat i form av utbildning, personlig assistans, stöd till anhöriga och nya, spännande utvecklingsprojekt. Här bjuder vi på några smakprov som vi klippt ut Föräldrakraft nr 2, mässans officiella tidning.
Superstjärnan som vill inspirera andra
Nu kommer boken om Christoffer Lindhe – en av idrottsvärldens superstjärnor. Han är själv på plats under hela torsdagen den 18 april för att träffa mässbesökare och signera boken ”Vill man så lyckas man”.
Christoffer Lindhe har deltagit i två Paralympics. Som 17-åring överlevde han en svår olycka då han blev överkörd av ett godståg och förlorade båda benen och en arm.
Simningen var hans väg tillbaka. Hela historien finns beskriven i den nya boken som skrivits av författaren Karin Nauclér, som också medverkar på Leva & Fungera.
Karin Nauclér har följt Christoffer under de fyra åren mellan två Paralympics och hon skildrar framförallt vägen mot Paralympics i London 2012.
– Varje gång jag träffar Christoffer känner även jag att jag klarar allt. Hans energi smittar av sig. Han ser möjligheterna. Jag vill lyfta detta eftersom det kan inspirera andra, säger Karin Nauclér.
Det är genom assistansföretaget Frösunda och dess idrottssatsning Team Frösunda som Christoffer medverkar på Leva & Fungera. Förutom ett framträdande på Leva-scenen kommer Christoffer att vara närvarande i Frösundas monter för att svara på frågor.
Modell för en dag?
Vill du prova på att vara modell? I så fall ska du inte missa Funki models som anordnar catwalk där alla är välkomna att bli sminkade, fotograferade och stå i rampljuset. Det är Frösunda som står bakom arrangemanget.
Funki models är också på plats i köpcentrumet Nordstan i Göteborg under mässdagarna.
Unga får träffa arbetsförmedlare
Göteborgs arbetsförmedling är på plats för att träffa unga med funktionsnedsättning, berättar Gerd Cederholm som är samordnare med särskilt fokus på just dessa unga.
Arbetsförmedlingen ska göra övergången så smidig som möjligt från skola till arbetsliv. För att klara detta samarbetar man både med skolan, Försäkringskassan och kommunernas dagliga verksamheter.
Extra stöd får man om man är minst 16 år, har en funktionsnedsättning och går gymnasium eller har aktivitetsersättning.
Ett verktyg för assistansbolag
Förra året lanserade Avancit AB sitt nya program för hantering av assistanstimmar, ekonomi och lön; FAST (Funktionshindrades assistanstimmar), på FRI 2012 i Malmö.
Nu kommer de även till Leva & Fungera i april.
– Besökare kan komma förbi vår monter och se hur systemet fungerar, säger Peter Niemann, produktansvarig för FAST på Avancit AB.
– Säkerhetsmodulen med elektronisk signering är godkänd av Försäkringskassan och vi har efter att ha lanserat FAST fått många nya kunder, säger Peter Niemann.
Förutom assistanstimmar redovisar systemet även timmar ställda mot beslut inom LSS och socialtjänstlagen.
Bilstolen som växer med barnet
Ett nytt anpassat bilsäte för barn med funktionsnedsättning lanseras av Autoadapt AB. Produkten heter GS-Seat 355 och visas för första gången på Leva & Fungera.
Det unika med bilbarnstolen är att den med hjälp av olika konfigurationer kan växa med användaren och kan användas av barn i åldrarna 3-12 år. Den monteras i bilens golv eller på en säteslyft.
Inbyggda högtalare
Från bilbarnstolstillverkaren Recaro kommer nya modellen Monza Reha, som har låg vikt och är enkel att montera i baksätet för färd framåt. Stolen har högtalare inbyggda i huvudstödet så att barnet kan lyssna på sagor eller musik via en cd- eller mp3-spelare. Stolen visas upp av Mayday Aid.
Lätt, litet och flexibelt från Otto Bock
Otto Bock visar upp den mycket lätta rullstolen W5 på mässan. Den väger bara från 6 kg men är tillverkad för aktiva, tunga brukare upp till 250 kg. Den har massor med inställningar och tillbehör.
Andra produkter som visas är rullstolen Motus (som har över 40 olika inställningar) och den flexibla barnsulkyn Kimba Neo (bilden).
Stående i rullstol från Permobil
LSR Kid är en ny manuell barnrullstol som har en eldriven funktion för uppresning. Stolen har också en relaxfunktion. Stolen har utvecklats efter önskemål från föräldrar som vill att deras barn ska stimuleras att vara aktiva. Med LSR Kid kan barnet stå upp eller ligga ned, vilket gör det möjligt att vara mer aktivt i både skola och på fritid.
En annan nyhet från Permobil på mässan är M400 HD som är en ny rullstol för fullvuxna.
Tryggare kan ingen vara
Mayday Aid har många nyheter med sig till Leva & Fungera, däribland nya säkra sängar.
Sängarna Hannah och Olaf är byggda för att tåla mycket, enligt Camilla Milger på Mayday Aid.
Höga sidor med spjälor eller plexiglas gör det svårt att ta sig ur sängarna. På insidan finns polstring för barn som behöver ha det extra mjukt. Grindlåsen har tvåhandsfattning från utsidan. Det finns också många tillbehör.
– Just nattetid vill vi gärna känna oss trygga så att vi kan få den sömn vi så väl behöver för att orka med vardagens påfrestningar. För många föräldrar innebär natten den svåraste tiden på dygnet. Oroliga barn och ungdomar som vill klättra ur sängen ger störd nattsömn för alla i familjen, säger Camilla Milger.
Testa pingis med Anna-Carin
Vill du spela rullstolspingis med Paralympicsmedaljören Anna-Carin Ahlquist? Eller prova rullstolsrugby med Stefan Jansson, känd från TV-serien Köping Hillbillies? Chansen att träffa både stjärnor och prova på nya idrotter får du i köpcentrumet Nordstan i Göteborg under mässdagarna.
Det är Frösunda som gör det möjligt att prova på pingis och rugby men även elhockey och rullstolszumba den 15-18 april.
– Vi vill bidra till ett friskare liv. En väg dit är att ha ett intresse och aktivitet, det bidrar också till gemenskap, säger Stefan Jangenheim på Frösunda.
Nytt bord och styrdon för ätroboten
– Hjälpmedel för att kunna äta själv borde vara lika viktigt som förflyttningshjälpmedel.
Det säger Gabriella Winnberg, marknadsansvarig på Bestic AB, vars nya rullbord Rolling Stones lanseras i vår.
Rullbordet underlättar att använda äthjälpmedlet Bestic sittande i en rullstol.
– Bordet som är höj- och sänkbart och i massiv ek, är utformat så att det kommer längre fram mot användaren, allt utifrån användarens behov och förmåga, säger Gabriella Winnberg.
Bestic Picasso Mini är ett nytt litet manöverdon för handstyrning av äthjälpmedlet med små, lätta knapptryckningar.
Trygg i hemmet
Ett hem måste vara tryggt och säkert oavsett den boendes ålder och funktionsförmåga. Alleato har tagit fram ett system, som heter just ”Trygg i hemmet”, för att styra utrustning och ge påminnelser.
Påminnelserna kan handla om allt från mediciner och läkartid till spisar och öppna fönster.
Systemet är kopplat till webben så att anhöriga eller personal kan hjälpa till att ställa in funktioner på lämpligt sätt. Tanken är att tekniken ska komplettera den personliga vården och omsorgen.
Systemet kan informera på olika sätt med hjälp av dator, mobiltelefon, bilder, text och ljud. Det är även enkelt att koppla till eller från funktioner om behovet ökar eller minskar.
Kliv in i framtidens badrum
Bano bjuder på visning av ett helt badrum för personer med funktionsnedsättning, allt baserat på år av forskning och tester.
– Vi visar nyheter i form av ett nytt tvättställ och en ny toalett, berättar Susanne Clasberg på Bano Sverige AB.
Tvättstället har företaget utvecklat med extra fokus på bland annat säkerhet. Och båda produkterna finns både i eldrivna och manuella versioner.
Banos koncept bygger på en genomtänkt placering av alla olika komponenterna i ett badrum.
– För att säkerställa bästa möjliga funktion har varje produkt anpassats och vidarutvecklats under många års användning och under många tester. Vi forskade i över fem år i människans naturliga rörelsemönster för att skapa ett funktionellt badrum, där personer med nedsatt funktionsförmåga kan förflytta sig på ett optimalt sätt, berättar Susanne Clasberg.
Nya produkter för fotvård
Ett brett sortiment av hjälpmedel för gång, hygien och annat smått och gott finner man hos Swereco. En nyhet är att man har produkter för fotvård. Här visas kompressionsstrumpor, stödbandage från Sigvaris och Mabs. Swereco ställer även ut rollatorer.
Protecta medical
Världens största producent av glidlakan kallar Protecta Medical sig.
– De produkter vi har är främst anpassade för bäddning i säng men vi har också produkter som hjälper vid uppresning, vid måltider och andra vardagliga bestyr, säger Staffan Nylander.
Exempel på innovationer som företaget lanserat är InkoGlid, Svävaren och glidlakan med antihalk.
– En av våra största styrkor är vår flexibilitet gentemot kund, vi har stora möjligheter att ge bra lösningar på alla tänkbara förfrågningar, säger Staffan Nylander.
Madrassen som hans döende mamma uppfann blev en succé
”Du har ALS och bara månader kvar att leva.” När Inga Nordin, grundare till Järven Health Care, fick det beskedet satte hon igång med att utveckla en ny madrass.
Nu marknadsförs madrassen ”Air-0” av Järven under ledning av hennes son och vd, Göran Nordin.
Ett drygt decennium har gått sedan Inga Nordin fick det dramatiska beskedet. Hon levde mycket längre än några månader. Under de fyra år hon hade kvar i livet kämpade hon tappert både mot sjukdomen och för en bättre vård.
Hon reste bland annat till Kina för att som första svensk genomgå en stamcellsbehandling mot ALS. Under behandlingen låg hon på olika luftmadresser för att undvika trycksår.
Vid hemkomsten tog hon fram sitt kollegieblock och skissade fram en ny madrass, som kom att bli hennes sista innovation. Det sista halvåret tillbringar hon den mesta tiden på en madrass som hon själv konstruerat.
Efter hennes död testas madrassens tryckavlastande förmåga med mycket bra resultat.
Innan Inga Nordin fick diagnosen ALS hade hon väckt stor uppmärksamhet för utvecklingen av vårdprodukter, bland annat olika madrasser. 2002 fick hon Kungliga Patriotiska Sällskapets guldmedalj för ett livslångt engagemang för utveckling av nya produkter.
Läger som ger minnen för livet
Tips om läger och fritidsaktiviteter för barn, unga och unga vuxna kan man få av Mölndals stad som ställer ut på Leva & Fungera.
Dagläger passar barn och ungdomar som inte känner sig redo för att åka på läger en hel helg, eller av annan anledning behöver vara hemma under kvällen och natten. Lägret är på lördagar och söndagar en helg i månaden.
Inför varje termin när lägren startar planerar personalen tillsammans med deltagarna i respektive grupp aktiviteter. Aktiviteterna kan vara alltifrån simhallsbesök till bowling eller en utedag i närmiljön. Förutom de inplanerade aktiviteterna finns alltid tid för lek.
– Att åka på läger ger ditt barn möjlighet att träffa jämnåriga och att med rätt stöd prova meningsfulla aktiviteter. Samtidigt får du som förälder möjlighet till avlösning. Vår förhoppning med läger är att ge ert barn/ungdom en ”upplevelse för stunden och ett minne för livet”, säger Thomas Rannegård på Mölndals stad.