Här får ungdomarna en egen ombudsman
Krångliga blanketter, svåra kontakter med vårdpersonal och problem att komma in i arbetslivet. Hindren kan vara många när man som ung ska ta sig ut i vuxenlivet – särskilt om man är funktionshindrad. Därför startas nu ett unikt projekt i Uppsala. Alla ungdomar mellan 16 och 25 år med fysiska och psykiska funktionshinder erbjuds en ombudsman som kan hjälpa till med alla frågor, funderingar och problem som ungdomarna har.
Inom politiken har det talats om att personer med funktionshinder och sjukdomar borde få en slags ”lots” inom vårdkedjan. Nu ställer sig Uppsala i täten. Handikappförbunden i Uppsala har sökt pengar för ett treårigt projekt som ska göra det lättare för ungdomar att klara vardagens problem.
– Än så länge har vi tagit emot tio ungdomar som fått hjälp med att fylla i krångliga blanketter, hitta ett meningsfullt arbete och klara av kontakten med vårdpersonalen, berättar Elisabeth Axberg, projektledare och vice ordförande för Attention Uppsala.
Nu kan alla ungdomar med någon form av funktionshinder i Uppsala vända sig till henne om de har någon fråga. Elisabeth Axberg hoppas att detta ska hjälpa ungdomarna att bli mer självständiga och öka sitt självförtroende.
– Vi har gjort en överslagsräkning på att det kan finnas ungefär 600 ungdomar i åldersgruppen med funktionshinder i Uppsala. Det är vanligt att man har låg självkänsla och kanske inte vågar fylla i blanketter själv. Vi vill pusha dem så att de vågar ta steget själva. Meningen är inte att man ska komma till ombudet hela tiden, utan när man känner att man är i behov av det, säger Elisabeth Axberg.
Ungdomen kan själv ringa till ombudet Elisabeth och boka in en tid. Målet är att man ska få en tid inom en vecka.
– Förhoppningsvis kommer vi att kunna hjälpa cirka 100 ungdomar per år.
Elisabeth Axberg pekar på att man borde bli bättre på ”vardagsutbildning” inom gymnasieskolan.
– Vi besökte tvåorna och treorna på gymnasieskolornas individuella program. Nästan ingen av ungdomarna visste vad a-kassa var. Ungdomar utan funktionshinder lyckas på något sätt finna informationen de behöver, men de här ungdomarna har svårt för det och det är ingen som informerar dem, säger hon.
Tre år av ombudshjälp för ungdomarna i Uppsala väntar. Kommunen och landstinget stödjer projektet och Elisabeth Axberg hoppas på att det ska ge så goda resultat att man om tre år kan bestämma att göra tjänsten permanent.
Bor du i Uppsala och vill ha hjälp av ombudet? Eller är du intresserad av projektet och hur ni skulle kunna starta ett liknande projekt i din hemkommun?
Ring Elisabeth Axberg på: 018-56 09 19 (fast telefon) eller 0739-94 66 42 (mobil). Eller maila till: elisabeth.axberg@handikapp-uppsala.c.se