Hjultorget slår ett slag för hjälpmedel för barn
En efterlängtad satsning på hjälpmedel för barn ska locka fler familjer till Hjultorget 2016. Men mässan planerar för en lång rad andra nyheter också – som armbrytning och segelflygning.
Flera månader före är det redan full fart på förberedelserna inför 2016 års upplaga av den populära mässan. En barnhörna i samarbete med RBU och idrottsföreningar är en av nyheterna.
– Grunden för Hjultorget är densamma. Vi satsar på en aktiv livsstil även denna gång, men vi har alltid några nya nischer, säger John Högberg som är med i Hjultorgets styrgrupp.
Och en av 2016 års nischer blir alltså barnens egen hörna med både utställning, föreläsningar och – barnpassning!
Speciella barnaktiviteter blir det också. Hörnan läggs intill den stora testytan med möjlighet att prova både hjälpmedel och idrotter.
Samarbetspartners som Träffstugan inom Stockholms stad, RBU:s stockholmsförening och Stockholms handikappidrottsförening ser till att det blir ett aktivt program.
– Vi vill locka fler föräldrar till mässan, man ska till och med kunna lämna barnen på aktivitetsytan och få egen tid för att gå runt på mässan, säger John Högberg.
Satsningen på barn är efterlängtad av många, eftersom mässor som Hjultorget generellt har stort fokus på vuxna.
– Vi har medarbetare som själva jobbar med barn och som har uppmärksammat att vi behöver göra mer för barnen. Nu gäller det att hjälpmedelsleverantörerna också satsar mer på barn i sina montrar, säger John Högberg.
Även i föreläsningsprogrammet ska barnfrågor lyftas. Klart är redan att det blir en föreläsning om assistans för barn, ett område som många gånger är eftersatt och där behovet av kunskap är stort. Flera utställare som satsar på barn är redan klara.
Ett exempel är racerunningprojektet som kommer att vara på plats – en aktivitet som blir allt populärare.
Förra Hjultorget, år 2014, blev en succé och arrangörerna tror att 2016 års upplaga blir minst lika spännande.
Hälsofrämjande livsstil är något av ett varumärke för Hjultorget. Det var stort fokus på detta senast, när mässan anordnades 2014. Då var bland annat det stora Paracykel-projektet på plats.
– Cykling för personer med funktionsnedsättning har tagit fart ordentligt, bland annat genom Paracykel där vi medverkat. Det är här för att stanna, säger Stefan Wegeborn.
Den stora fördelen med Hjultorget är ändå chansen att få se och prova på många tekniska nyheter.
– Utvecklingen går rasande snabbt, inte minst olika tekniska hjälpmedel för rullstolar, säger John Högberg. Vi hoppas på mycket ny teknik på mässan. Många av de utställare som redan bokat monter har utlovat nyheter.
På den stora aktivitetsytan kommer det att puffas för många idrotter som passar för många, till exempel curling, minitennis och bordtennis – men också ett annorlunda och helt nytt inslag: armbrytning. På plats finns armbryterskan Jozephine Dahl, också känd från TV-såpan Big Brother, där hon var första deltagare i rullstol.
Segelflygning är en ny möjlighet för allt fler. Till Hjultorget kommer Uppsala Segelflygklubb för att puffa rejält för att alla ska kunna segelflyga.
– Ambitionen är att ha på plats ett segelflygplan som utrustats så att personer med funktionsnedsättning kan manövrera det själva, säger John Högberg.
Men oavsett om det anpassade flygplanet blir klart i tid eller inte så kommer segelflygklubben att försöka inspirera så många som möjligt att intressera sig för segelflygning.
Annorlunda nyheter i all ära, men det är rullstolar och bilanpassningar som dominerar mässan även 2016. Ett område som, enligt arrangörerna, borde ta mer plats är bostadsanpassningar.
– Det är ett problem att kunskapen om bostadsanpassningar är så begränsad och vi tittar på hur man kan förbättra informationen om regler och möjligheter, säger John Högberg som hoppas att fler utställare inom bostadsanpassning ska hoppa på tåget.
Fritidshjälpmedel är ett område som – trots mycket begränsad förskrivning – kliver fram mer och mer.
Det kommer att märkas på Hjultorget genom ett stort utbud av cyklar, Segway, Zoomcamp och rullstolstillbehör som Firefly (elektrisk cykel som fästs på en manuell rullstol), Smartdrive (en elmotor som säljs i Sverige av Decon) och Freewheel (ett hjul som underlättar manövrering utomhus).
Även när det gäller förskrivning lossnar det lite för vissa nyheter.
– SmartDrive förskrivs nu i Stockholm och det är väldigt roligt, men det är ett problem att förskrivningen är så regional. Det man får i ett län får man inte i ett annat, säger John Högberg.
Med alla dessa nyheter på gång så kan man fråga sig vad som egentligen är det mest spännande med 2016 års Hjultorget.
– Personligen vill jag känna att helheten fungerar, säger John Högberg. Det är viktigt att mässbesökarna upplever att det händer en hel del på hjälpmedelsfronten. Och så är det viktigt att vi också lockar hit professionella.