”Hög risk att regeringen stryper personlig assistans”
Hur kan ansvariga politiker inte bara ignorera krisen inom personlig assistans, utan också vara beredda att förvärra skadorna?
Nödrop från assistansanvändare
Frågan är aktuell när det nu kommer ett nytt nödrop från assistansanvändare.
”När regeringen bara väljer att satsa på att få bukt med kriminaliteten stryps det som regeringen vill skydda – människors rättigheter”, skriver Sophie Karlsson i en debattartikel.
Sophie Karlsson är ordförande för IfA, Intressegruppen för assistansberättigade, som representerar landets assistansanvändare.
Har minskat under nio års tid
Det är rekordsvårt att beviljas personlig assistans idag. Antalet assistansberättigade har minskat för varje år som gått sedan 2015 – alltså nio år i rad. Samtidigt har folkmängden ökat från 9,8 till 10,5 miljoner invånare.
”Den som ansöker om det nagelfars om hur ett toalettbesök genomförs, hur lång tid det tar att tvätta kroppen och att torka sig efter en dusch och om det tillhör den personliga hygienen att raka sig eller inte”, skriver Sophie Karlsson.
Ersättningen har urholkats sedan 2014
Även assistansersättning, som ska täcka löner och omkostnader, har urholkats det senaste decenniet, och halkat efter kostnadsutvecklingen. Under perioden 2013-2024 har assistansersättningen ökat med i genomsnitt endast 1,7 procent jämfört med omsorgsprisindex 2,7 procent. (Läs: Assistansersättning halkar efter omsorgsprisindex)
”Ersättningen blir allt lägre, samtidigt som det ställs högre krav på kontroller hos utförare – och högre löner och bättre arbetsvillkor för de personliga assistenterna. Summa summarum går situationen inte ihop. Den ersättning som betalas ut täcker inte de kostnader som de ökade kraven innebär.”
”Personlig assistans blir alltmer omöjlig att utföra med kvalitet. Ersättningen räcker inte för att kunna ha personliga assistenter med tillräcklig kompetens och som får en bra arbetsmiljö. Många som får personlig assistans befinner sig nu i kris.”
Riksdagspolitiker håller med
IfA arbetar med information och utbildning inom assistans, och anordnar bland annat ett debattforum två gånger per år, alltid med medverkan av riksdagspolitiker med inriktning på funktionsrättsfrågor.
Ansvariga politiker är alltså välinformerade om läget. De flesta tycks dela IfA:s bild av krisen, och behovet av förändringar.
”Ändå händer inget som gör att rättigheten till personlig assistans och de insatser det medför blir bättre. Istället för att tillsätta utredningar som vi föreslår, till exempel kring behovsbedömning, väljer regeringen att tillsätta utredningar kring kriminalitet som i sin tur ofta bara leder till begränsningar och kontroller av insatser för dem som behöver personlig assistans.”
LÄS ÄVEN:
Rätta till behovsbedömningarna så kan vi stoppa skurkarna
”Assistansberättigade offras”
”De kriminella hittar andra vägar genom systemen och kvar lämnas vi som offrats i jakten”, skriver Sophie Karlsson.
Sophie Karlsson debattartikel är ett svar på tre ministrars (Elisabeth Svantesson, Anna Tenje och Acko Ankarberg Johansson) debattartikel om att ”vi behöver strypa den kriminella ekonomin”. Detta har skapat oro för ytterligare försämringar inom personlig assistans.
”Inom Intressegruppen för assistansberättigade undrar vi vilka indirekta skador och offer regeringen kan tänka sig i samband med det. Risken är hög att regeringen stryper något som istället ska skyddas,” skriver Sophie Karlsson.
LÄS ÄVEN:
Nya åtgärder mot assistansfusk försenas