Hon driver på för att återupprätta personlig assistans

Pia Steensland. Foto: Linnea Bengtsson.

- De senaste årens nedmontering av insatserna i LSS har gjort att många barn och vuxna som har de allra största behoven av stöd har fått sin tillvaro raserad, säger Pia Steensland. Foto: Linnea Bengtsson.

Situationen är akut, säger Pia Steensland som är KD:s nya representant i socialutskottet

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för durewall.se

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för Humana

Pia Steensland är Kristdemokraternas nya talesperson i frågor om LSS. Nu kräver hon att regeringen omgående agerar för att riva upp domarna som försämrat rätten till personlig assistans.
– Situationen är akut, säger hon i en intervju med TT.

– Socialdemokraterna sa ju i de brinnande sista dagarna av valrörelsen att den är beredd att gå vidare. Vi vill trycka på för att få regeringen att agera.

I slutet av augusti sa Lena Hallengren, minister med ansvar för LSS, att socialdemokraterna vill ha blocköverskridande samtal om satsningar på LSS oavsett hur valet går.

Även moderaternas partiledare Ulf Kristersson utlovade snabba åtgärder för ”en lagstiftningsförändring som garanterar att de barn som inte kan andas, inte kan äta, garanteras LSS-stöd precis som det var tänkt från början”.

I en intervju med Mariefreds tidning har Pia Steensland, som hör hemma i Strängnäs, vidare sagt att LSS är en av de viktigaste frågorna för henne som ny representant för KD i riksdagens socialutskott.

”Rätt att leva, inte bara överleva”

– Jag kommer på första mötet i socialutskottet driva på för att återupprätta intentionen med LSS. De senaste årens nedmontering av insatserna i LSS har gjort att många barn och vuxna som har de allra största behoven av stöd har fått sin tillvaro raserad. Vi måste se till att de återfår rätten att leva, inte bara överleva, sa Pia Steensland till Mariefreds tidning.

På Intradagarna förra veckan medverkade Pia Steensland i en paneldebatt. Då efterlyste hon ett samhällsekonomiskt perspektiv på frågorna om LSS och assistans:

– När många förlorar personlig assistans får det stora negativa effekter på samhällsekonomin, till exempel genom att anhöriga inte kan arbeta. Vi måste titta på de samhällsekonomiska effekterna av LSS-utredningens förslag, det är först då man kan prata. Från vår sida tycker vi att assistansersättningen är billig, sa Pia Steensland.

Publicerad:
2018-10-10

Av: Valter Bengtsson

Nyckelord:
LSS, Pia Steensland, assistans


ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för durewall.se

ANNONS

Annons för Humana

4 reaktioner på ”Hon driver på för att återupprätta personlig assistans”

 1. Yvonne Malmgren

  Det finns en sak som bekymrar mig i debatten. Hur ska vi hitta tillbaka till värdegrunden ”goda levnadsvillkor” Det som var goda levnadsvillkor 1994 när lagen kom är möjligen skäliga levnadsvillkor 2018.
  Yvonne Malmgren /Före detta handläggare för LSS och handikappfrågor

 2. Jag kan tycka att alla barn, unga och vuxna som har en funktionsnedsättning där det krävs tillsyn dygnets alla timmar oavsett man behöver hjälp med att äta eller andas också borde ha självklar rätt till personlig assistans. Det finns människor som klarar av att kanske både äta, andas och klä sig själv men behöver hjälp med stöd och aktiv hjälp för att laga mat, städa, handla och verbalt stöd i möte med andra samt vid instruktioner över att klara vardagen och inte har så bra språk osv. Varje utredning är ju individuell liksom normalstörda är alla olika men ska ha rätt till lika värde och att leva på samma sätt som alla andra.
  Det måste ske en ändring och det nu innan fler föräldrar eller nära anhöriga inte orkar mer. Man strider om allt för sina egna.

 3. Bra att vissa människor oavsett vilka partier de tillhör kämpar mot nedmonteringen av LSS då den är för viktig för att tillåtas att bli nedmonterad. Samma med rätten till personlig assistans/ledsagare.

  Mvh Kim Alexander Alfredsson
  Presskontakt för Common Sense in Sweden.

 4. Även vuxna behöver assistans. Det är väldigt litet fokus på dem, men väldigt stort fokus på barn. När det gäller vuxna känns det verkligen som att man helt tappat bort ”rätten att leva som andra”.

Kommentarer är stängda.