Hon förnekar att M vill införa 65-årsgräns för assistans
Uppgifter om att moderaterna vill införa 65-årsgräns för personlig assistans har ställt till rabalder.
Källan är Assistansanordnarnas chef Per Frykman – men uppgifterna dementeras av Margaretha B Kjellin, moderat ledamot av Riksdagens socialutskott.
I en intervju med Per Frykman på Assistanskolls webbplats uppgav han att Margaretha B Kjellin ”öppnade för att se över 65-årsgränsen och ifrågasatte om personer över 65 verkligen skulle få behålla sin assistans”.
Detta resulterade i ett skarpt uttalande från DHR.
”DHR säger kraftigt nej till utspel om att införa 65-årsgräns inom personlig assistans”, löd rubriken på uttalandet.
Ett slopande av assistans efter 65 år skulle, enligt uppgift, drabba ungefär var tionde assistansberättig och spara miljarder.
Men Margaretha Kjellin förnekar bestämt att hon vill diskutera ett införande av en 65-årsgräns.
– Det är något jag aldrig har sagt, säger hon till Föräldrakraft.
Har du blivit missförstådd?
– Ja, så kan man uttrycka det. Diskussionen handlade om hur det kommer sig att kostnaderna för assistans har ökat och en anledning är att man får behålla assistansen efter 65 år. Men att införa en 65-årsgräns på nytt är ingen fråga som drivs över huvudtaget, säger Margaretha Kjellin.
Per Frykman.
Per Frykman, Assistansanordnarna, vidhåller dock att Margaretha Kjellin öppnade för en 65-årsgräns när han i oktober frågade ut henne om moderaternas syn på assistans.
– Jag är ytterst förvånad över hennes reaktion. Jag frågade henne två gånger. Hon menade att assistans över 65 år kan diskuteras eftersom hon menade att det finns andra system som då kan ge omsorg och stöd, säger Frykman.
Per Frykman säger vidare att Assistansanordnarna kommer att besvara Margaretha Kjellins dementi, troligen genom att offentliggöra den rapport om partiernas syn på assistans som organisationen sammanställt men ännu inte publicerat.
Efter att ha gått igenom sin dokumentation från mötet med Kjellin säger Per Frykman till Föräldrakraft:
– Margaretha B Kjellin anser att jag far med osanningar. Det stämmer att hon inte tagit ordet åldersgräns i sin mun. Har jag missuppfattat detta är så tillstår jag självfallet det och ingen är gladare än jag i sådana fall.