Hugo Lagercrantz: Jag har alltid kämpat för bättre vård av barn som föds för tidigt

Publicerat av
Valter Bengtsson
Dela

Barnläkaren Hugo Lagercrantz debattartikel på DN, där han försvarade den häktade narkosläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus, möttes av upprörda kommentarer från många personer med funktionsnedsättningar och deras anhöriga. Nu har Lagercrantz svarat på kritiken.

– I decennier har jag arbetat med för tidigt födda barn och argumenterat för att man skall satsa mer resurser till denna vård, även om det leder till att fler barn överlever med funktionshinder, skriver Hugo Lagercrantz själv i en artikel på debattsajten Newsmill.

Hugo Lagercrantz är professor i barnmedicin och har arbetat på Karolinska i 35 år coh bland annat varit verksamhetschef vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– För närvarande sköter jag barn, som saknar automatisk andning och måste ligga respirator i varje natt för att överleva. Jag har aldrig ifrågasatt vården av dessa barn, som kan vara i behov av 5-7 personliga assistenter för att övervaka respiratorvården hemma. Precis som Jonas Franksson vet jag att många för tidigt födda barn liksom andra barn med svåra funktionshinder ofta utvecklas till lyckliga individer, villket är det enda viktiga, skriver Lagercrantz.

Annons

{loadposition incontent}– Men det är inte detta debatten handlar om. Här gäller det frågan om hjärndöd hos spädbarn, särskilt för tidigt födda barn. Sedan har andra debattörer hakat på och diskuterat eutanasi av patienter med svår cancer eller hjärnskador, fortsätter Lagercrantz.

Han berättar vidare att han blviit uppringd av ett stort antal tidningar och inbjudits till tv-debatter men i de flesta fall har tackat nej ” därför att jag vet att journalister rycker ut citat ur sitt sammanhang och vinklar de efter sina syften”.

– Jag har aldrig ifrågasatt funktionshindrades barns rätt att finnas till av sociala skäl. Men jag anser ändå att man kan inte förneka sociala problem med att få ett extremt för tidigt fött barn. Det är ett argument mot den tendens till nedrustning av habiliteringen vi ser idag, skriver Hugo Lagercrantz.

Annons

Här finns hela artikeln http://newsmill.se/artikel/2009/01/15/livshotande-sparbeting
 

Annons

Artikeln publicerades 2009-03-18

Publicerat av
Valter Bengtsson
Nyckelord: vård & omsorg

Denna webbplats använder cookies.

Läs mer