Information från Humana

Hur är det att vara anhörig till närstående med funktionsnedsättning?

Hur är livet för andra som är anhöriga till någon med funktionsnedsättning? Hur får man utbildning om att vara anhörig? Och hur löser man alla utmaningarna under pandemin?

På Humanas webbplats har vi samlat berättelser från anhöriga runt om i landet. Vi har tips om utbildningar och olika stöd. Och här hittar du även länktips om aktuella frågor.

Här är exempel på tips och berättelser:

”Som personlig assistent ser jag till att min sons vardag ska fungera, som mamma skulle jag kunna skriva en bok om”

Fatmeh Pakzad är både sexbarnsmamma och personlig assistent till yngsta sonen Delshad. Han lever med en medfödd hjärnskada och har assistans för att klara av sin dagliga livsföring. När Delshad kom till världen tyckte Fatmeh att sonen var precis som vilket barn helst.

Det är ett stort steg för en förälder att också bli assistent. Som förälder förväntas man ta hand om sitt barn, och sedan får man helt plötsligt betalt för att göra något som man självklart gjort utan ersättning tidigare. Men ibland sker situationer som gör att det blir svårare att hålla isär rollerna som förälder och som assistent. Läs mer om Fatmeh och Delshad

 

Britten och Bernt
Britten och Bernt.

Så blev livet för Bernt och Britten efter den svåra stroken

För femton år sedan överlevde Bernt en allvarlig stroke. Efter en månad på intensiven och 2,5 månad på rehabiliteringen fick han komma hem. Men livet blev helt annorlunda.

Idag är de tre assistenterna, varav en är hans fru Britten, som finns vid hans sida förutsättningen för att ha ett drägligt liv.

– Det bästa är att assistenterna ger stöd men på ett sätt så att jag ändå får känna mig självständig för en stund, menar Bernt.

Han undviker rullstol så mycket han kan men stöder sig tungt på sin käpp. Försämrad syn gör det svårt att se ojämnheter eller rörelser i sin väg vilket gör att skogspromenader inte är att tänka på längre. Han kan inte läsa tidningen eller se på TV mer än korta stunder, allt bara rör sig och även ljud är jobbigt.

Omställningen efter sjukhusvården blev svår, både för Bernt, hans fru och för bekanta. Trots alla svårigheter man Bernt och Britten nu ett liv tillsammans som fungerar bra.

Läs mer om hur assistansen fungerar för Bernt.

 

Nycklar

Flytta hemifrån, hur ska vi tänka?

Det är ett stort steg att få ett eget boende för första gången oavsett om man har en funktionsvariation eller inte. Det krävs en hel del förarbete och kontakter för att det ska funka smidigt. Här har vi på Humana samlat några bra tips och råd som kan underlätta inför kommande flytt till egen lägenhet med assistans eller till LSS-boende.

 

Fler tips för dig som är anhörig till
någon med funktionsnedsättning.

Artikeln kommer från en samarbetspartner till HejaOlika. Den är ej producerad av HejaOlikas redaktion.