Hur gick LSS-valet? | HejaOlika

Hur gick LSS-valet?

Foto på budget. Foto: Linnea Bengtsson.

Sedan sjuk- och aktivitetsersättningen halkat efter den ekonomiska utveckligen under många år är det nu omöjligt för de flesta personer som tillhör LSS-kretsen att få hushållsbudgeten att gå ihop. Anhöriga måste skjuta till pengar varje månad. Foto: Linnea Bengtsson.

Fattigdomen för personer med LSS misslyckades vi alla med att föra upp i valdebatterna - nu måste vi övertyga den kommande regeringen

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

ANALYS. Hur gick valet? Det är en fråga där svaret inte kommer att märkas än på länge, vare sig i riksdagen eller ute i kommuner och landsting. Men hur blev valresultatet för personer som tillhör LSS-gruppen?

Plötsligt i valkampanjens slutskede kom LSS upp på agendan.

Vad hände? Jo, våra intresseorganisationer fokuserade på problemen som fanns främst inom personlig assistans och den statliga assistansersättningen. ”Våra” politiker, främst från Bengt Westerbergs Liberalerna, tog för sig mer i debatterna. Andra partier hakade på och till slut även vårt stora regeringsparti.

Den avgörande insatsen gjorde Funktionsrätt Sverige med sin enkät där de graderade partierna utifrån bästa och sämsta för LSS-gruppen. Då tog det fart! De som hamnade främst slog sig för bröstet även i media. De som hamnade sist blev desperata att visa att rankningen var fel. De hade inte förstått enkäten?

LSS hamnade i fokus även i SVT och TV4. I partiledarutfrågningar och slutligen i partiledardebatterna. Alla partier lovade mer pengar till LSS. Slutligen lovade de att behov ska styra insatserna inte pengar!

Jag fick en fråga av Expressen om jag litade på partiernas löften och mitt svar blev: ”Tveksamt, men det blir svårt för dem att i framtiden prata pengar när behov ska styra”.

Det intressanta med att partierna lovat att behov styra insatserna i LSS, är att detta tydligt framgått av lagen i mer än 25 år! Trots detta har politiker, liksom förvaltningsrätterna, beslutat annorlunda, under lång tid och i allt större utsträckning. Politiker och beslutsfattare har glömt vad lagens mål är, varför den tillkom, att den är individuell, att det bara är behov som ska styra.

Vi ska främst tacka Funktionsrätt Sverige, för att de under en längre tid fokuserat på LSS och att de i år lyckades få upp våra frågor i valdebatterna!

Allt fler hamnar i fattigdom och får inte ta del av den standardhöjning som de flesta medborgare i Sverige haft under en lång tid.

En fråga där vi alla misslyckades är LSS-gruppens ekonomiska villkor. Allt fler hamnar i fattigdom och får inte ta del av den standardhöjning som de flesta medborgare i Sverige haft under en lång tid.

Orsaken till att ekonomin inte kom upp i debatterna är att de flesta väljare inte har ekonomiska problem. Endast ålderspensionärerna, där några har lika dålig ekonomi som LSS-gruppen, lyckades få löften om kraftigt sänkt skatt och bättre bidrag.

LSS-gruppens företrädare får kämpa vidare för att övertyga en kommande regering om att det behövs både bättre aktivitets- och sjukersättning och sänkt skatt för att lagens utlovade mål om ”ett liv som andra med goda levnadsvillkor” ska bli verklighet.

Vi måste även följa upp lokalt ute i kommunerna att partierna lever upp till sina löften om att behov ska styra LSS-insatserna. 80 procent av alla som tillhör LSS-gruppen får sina insatser från kommunen!

Publicerad:
2018-09-19

Av: Harald Strand

Nyckelord:
2018 års val, Analys, LSS, ekonomi, fattigdom, privatekonomi, valanalys


ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för LSS-skolan

1 reaktion på ”Hur gick LSS-valet?”

 1. Yvonne Malmgren

  Fattigdomen är enorm. Har själv en dotter som aldrig har kommit ut i förvärvsarbete på grund av medicinska orsaker och olika diagnoser. Jag tillskrev 2010 till socialdepartementet om att ge en skattereduktion på 2000 kr för att aktivitetsersättningen var så låg. Då hade min vuxna dotter 5 300 kr efter skatt. Upprinnelsen till mitt brev var att hon hade legat inlagd på sjukhus i lite drygt en månad och fick en faktura på 80 kr/dygn. Fakturan var på lite drygt 3000 kr.
  Jag trodde inte detta var sant. Tog kontakt med försäkringskassan i fall något var missat, konsumentrådgivare och socialstyrelsen. Fick samma svar av alla att så här ser det ut i Sverige. Ringde upp landstinget som hon tillhörde. Hon blev erbjuden en avbetalningsplan. Tackade nej,vi som föräldrar betalade fakturan. Det som var positivt var att en handläggare från socialstyrelsen skickade en rapport till mig som dom hade fått i uppdrag av socialdepartement
  att ta fram och den var skrämmande ”Alltjämt ojämlikt” som jag idag kallar för alltjämt förnedring. Idag tror jag det är en skrivbordsprodukt. Jag fick till slut svar ifrån socialdepartementet där man inte kunde särbehandla min dotter för en skattereduktion. Men det var inte det jag skrev. De var att se över att systemet inte hänger med. Det handlar inte bara om min dotter det fanns fler i Sverige. Radio Kalmar gjorde ett reportage.
  Problemet med LSS var att politikerna lutade sig tillbaka i fåtöljerna och trodde att LSS löste alla problem. Detta har inte bidragit till nya reformer för att lyfta upp dessa frågor. Men en dag vaknade våra folkvalda och insåg att nu måste vi sätta en prislapp på individuella behov .
  Jag gav en njure till min dotter förra året och är så tacksam för livet. Där fanns det ingen prislapp. Och jag kunde styra insatsen.
  Yvonne Malmgren Före detta handläggare för LSS och generella handikappfrågor

Kommentarer är stängda.

STÄNG
Skip to content