Nyheter

Idrottsguide


Denna artikel handlar om


Innehåll från NKA
Att vara anhörig

NYTT: Enkät om att vara anhörig under covid-19
Nya webbinarier om anhörigfrågor
Leva Livet – medan det pågår
Föräldrastöd: från kaos till struktur
Fler tips på NKA:s egen temasida
Ur idrottsguiden i Föräldrakraft nr 3, 2014.

 

Showdown, folkrace eller rullstolsrugby? Bästa sättet att hitta rätt sport är att prova sig fram. Kolla igenom listan tillsammans med ditt barn – och läs om några av de många möjligheter som finns inom idrottens värld.

Showdown, folkrace eller rullstolsrugby? Bästa sättet att hitta rätt sport är att prova sig fram. Kolla igenom listan tillsammans med ditt barn – och läs om några av de många möjligheter som finns inom idrottens värld.

ALPINT

Det finns en mängd olika möjligheter inom alpin utförsåkning. Sitski är en paralympisk gren där man sitter ner i en fjädrande ställning försedd med en enda skida, och håller balansen med hjälp av två ”outriggers” – korta stavar med en liten skida nedtill.

För sittande åkare finns även biski, som har två skidor, och skicart, som påminner om en gokart fast med fyra skidor.

För personer med utvecklingsstörningar, cp-skador, synskador, amputationer och halvsidesförlamningar går det ofta bra att åka stående, antingen på skidor eller snowboard, och det finns olika hjälpmedel för att underlätta åkningen. Synskadade åkare ledsagas med korta kommandon.

På Totalskidskolans webb finns massor av information.

www.totalskidskolan.se

BILJARD

Rullstolsbiljard ingår i Svenska Biljardförbundets verksamhet. Man spelar på vanliga biljardbord och använder i princip ingen extrautrustning. Lättaste sättet att komma igång är att vända sig till sin lokala biljardförening. Det går också bra att kontakta Svenska Biljardförbundet för mer information.

www.biljardforbundet.se

BILSPORT

Det finns hela 470 klubbar inom Svenska Bilsportförbundet, och de allra flesta har möjlighet att ta emot ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning. Med olika tekniska hjälpmedel kan de flesta få möjlighet att köra utifrån sina egna förutsättningar.

Hösten 2013 invigdes en ny och utbyggd folkracebana för personer med funktionsnedsättning i Kumla.

Banan drivs av Kumla Funktions­hindrades MK (www3.idrottonline.se/KumlaFunktionshindradesMK-Handikappidrott). Mer information finns på Svensk Bilsport.

www.sbf.se

BOCCIA

Boccia är ett bouleliknande taktikspel som utövas i lag eller individuellt. Man spelar inomhus på vintern och utomhus på sommaren. Det finns olika klasser för spelare med rörelsenedsättning, utvecklingsstörning eller synskada.

Sporten ingår i Svenska Handikappidrottsförbundets verksamhet.

www.handikappidrott.se/Idrotter/Boccia

BORDTENNIS

Bordtennis finns i en mängd olika tävlingsklasser för spelare med rörelsenedsättning eller utvecklingsstörning. Ofta tränar och tävlar spelarna tillsammans med personer som inte har någon funktionsnedsättning.

Bordtennis ingår i Svenska Handikappidrottsförbundets verksamhet.

www.handikappidrott.se/Idrotter/Bordtennis

BOWLING

Bowling är en sport som passar de allra flesta. De som sitter i rullstol använder oftast en ”Gotlandsränna” för att få iväg klotet. Om man inte kan använda fingrarna fullt ut finns det ett speciellt klot, som har ett handtag som åker in när man släpper det. Orkar man inte lyfta klotet, och inte vill använda ränna, kan man även använda en ”pusher” för att skjuta iväg klotet från golvet.

I tävlingar brukar det finnas speciella klasser för de som använder ränna, men annars delas man upp baserat på tidigare resultat och inte efter funktionsnedsättning.

www.swebowl.se/Verksamhet/Funktionsnedsatta
 

BÅGSKYTTE

Klassisk idrottsgren som finns med på både OS och Paralymp­ics. Svenska Bågskytteförbundet verkar för att alla klubbar och klubbtränare ska kunna ta hand om de som vill prova på bågskytte, oavsett funktionsnedsättning.

www.bagskytte.se

CYKEL

Perfekt för den som vill bättra på motionen och samtidigt utforska sin omgivning. Det finns en rad olika möjligheter och man kan använda allt från en standard- eller tandemcykel till en trike eller handcykel.

Just nu pågår ett stort projekt inom paracykling, som ger alla chansen att komma och prova på olika typer av cykling.

iof1.idrottonline.se/SvenskaCykelforbundet/Grenar/Paracykel/ProjektParacykel/

ELHOCKEY

En perfekt sport för dig som använder permobil som hjälpmedel. Elhockey påminner om innebandy, men utövarna sitter i specialbyggda och batteridrivna stolar med ett blad i fronten. Med hjälp av en joystick passar och dribblar man. I dagsläget finns det elhockeylag i tio svenska städer.

Elhockey ingår i Svenska Handikappidrottsförbundet.

www.handikappidrott.se/Idrotter/Elhockey
 

FOTBOLL

Inom Special Olympics finns det aktiviteter för personer med utvecklingsstörning, spridda över hela landet. Man spelar på sjumannaplan och följer Svenska Fotbollförbundets regler.

Mer information finns på Svenska Handikappidrotts­förbundets hemsida.

www.handikappidrott.se/Idrotter/Fotboll/Fotboll

FRIIDROTT

Alla kan träna och tävla i friidrott. För rullstolsburna ersätts löpgrenar med rullstolskörning. Numera ingår även racerunning i friidrotten – där används en specialbyggd trehjulig springcykel, som gör att även personer med balansproblem kan springa.

www.handikappidrott.se/Idrotter/Friidrott eller www.racerunning.se

GOALBALL

Lagidrott för personer med nedsatt eller ingen syn. Alla spelare bär ögonbindel för att det ska bli rättvist. Som namnet avslöjar är det fråga om en bollsport där det gäller att göra flest mål. Bollen innehåller en pingla som det försvarande laget kan orientera sig efter. Ingår i Svenska Handikapp­idrottsförbundet.

www.handikappidrott.se/Idrotter/Goalball/Goalball/
 

GOLF

Svenska Golfförbundet arbetar med att utveckla golf för personer med funktionsnedsättning, så att det blir en naturlig del av alla klubbars verksamhet.

Just nu pågår ett stort handigolfprojekt, där klubbarna Dalsjö, Hässelby, Malmö Burlöv, Storsjö­bygden, Uddevalla och Växjö arbetar aktivt för att rekrytera fler spelare med funktionsnedsättning.

Vill man tävla finns det en nationell tour med klasser för fysisk och psykisk funktionsnedsättning.  

www.golf.se/Spela/Handigolf

INNEBANDY

Finns i två klasser – rullstolsinnebandy och innebandy för personer med utvecklingsstörning.

Rullstolsinnebandyn har de två senaste åren varit en del av den stora, tv-bevakade, SM-veckan, vilket har ökat intresset för sporten. Just nu arbetar man för att starta en Sverigeserie för utvecklingsspelare.

På Sverigeseriens hemsida finns det massor av information och kontaktuppgifter till landets klubbar:

www5.idrottonline.se/GoteborgsRIF-Handikappidrott/Foreningen/Arbetsrum/SverigeserienRullstolsinnebandy

JU-JUTSU KAI

Modernt självförsvar med glädjen i fokus. Kan tränas av alla och många av klubbarna har erfarenhet av både fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. Alla tekniker anpassas till individen, vilket innebär att man kan gradera till samma bälten som alla andra.

www.ju-jutsu.se

JUDO

Kampsport som har sitt ursprung i ju-jutsun. Judo för personer med synskada är en paralympisk idrott, men i Sverige finns även flera tävlingsklasser för personer med rörelsehinder eller utvecklingsstörning.

Ingår i Svenska Handikapp­idrottsförbundets verksamhet.

www.handikappidrott.se/Idrotter/Judo
 

MATTCURLING

En curlingvariant som spelas inomhus på nålfiltsmatta. Det finns fyra tävlingsklasser – för personer med rörelsehinder, synskada eller utvecklingsstörning, samt en öppen klass där vem som helst kan delta.

Ingår i Svenska Handikapp­drottsförbundets verksamhet.

www.handikappidrott.se/Idrotter/Mattcurling
 

ORIENTERING

I precisionsorientering är det noggrannhet och kartläsning som står i fokus. Man förflyttar sig bara på stigar och vägar som är framkomliga för rullstol och barnvagn. Vid kontrollerna gäller det att avgöra vilket alternativ som finns på kartan och kontrolldefinitionen. Ibland sitter alla skärmar fel, så det gäller att ha is i magen. Den som har flest rätt stämplar vinner.

www.orientering.se/Grenar/Precisionsorientering

RIDSPORT

Inom Svenska Ridsportför­bundets medlemsklubbar finns en omfattande verksamhet för ryttare och kuskar med funktionsnedsättning – idag finns cirka 4 000 aktiva utövare.

Det finns särskilda ryttarmärken för ryttare med funktionshinder, som är utformade så att alla kan ta ett märke – en perfekt målsättning vid terminsstarten.

Ridning är en paralympisk sport. Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida:

www3.ridsport.se/Tavling/Handikapp
 

RULLSTOLSBASKET

Paralympisk sport och den mest etablerade lagidrotten för rullstolsburna. I stort sett alla lag i Rullstolsligan har rekryteringsverksamhet för nybörjare.
Läs mer på Svenska Basket­bollförbundets hemsida, under rubriken ”Börja spela” finns det massor av kontaktuppgifter och träningstider för nybörjare.

iof1.idrottonline.se/SvenskaBasketbollforbundet/Forbundet/Rullstolsbasket/

RULLSTOLSDANS

En paridrott, där minst en av deltagarna sitter i rullstol. I tävlingar kör man oftast tiodans (fem standarddanser och fem latinamerikanska danser, samma som på Let’s Dance), men det förkommer också tävlingar i till exempel rock ’n’ roll och freestyledans.

I tävlingar finns det två olika klasser som utgår från rull­stols­använ­darens funktionsnedsättning.

www.rullstolsdans.se

RULLSTOLSRUGBY

En fartfylld och intensiv sport där det krävs smart taktik för att lyc­kas. Det smäller på rätt friskt, men stolarna är byggda för att klara tacklingar. I augusti anordnas ett nybörjarläger i Västerås, dit nyfikna (från hela landet) är välkomna. Sök på ”Wheelchair rugby rookie camp 2014” på Facebook.

Läs mer på hemsidan eller kontakta landslagets Stefan Jansson (stefan.jansson@frosunda.se), som även ordnar nybörjarträningar i Solna.

www.rullstolsrugby.nu
 

RULLSTOLSTENNIS

Paralympisk sport där Sverige skördat stora framgångar. Bland annat vann Stefan Olsson och Peter Wikström dubbelguldet i London 2012. Mer information finns på Svenska Tennisför­bundets hemsida:

www2.tennis.se/rullstol/index.htm
 

SEGLING

Tack vare en mängd olika båttyper, klasser och tävlingsformer finns förutsättningar för de allra flesta att vara med och tävla i segling.

Det går bra att vända sig till din lokala seglingsklubb, men på Svenska Seglarförbundets hemsida finns det även massor med information om klubbar som arrangerar aktiviteter speciellt för personer med funktionsnedsättning.

www.svensksegling.se/Borjasegla/Funktionsnedsattningar

 

SHOWDOWN

Sport främst för idrottare med synskada. Man spelar en mot en med racket på ett bord med sarger. Utövarna har ögonbindel och lokaliserar bollen genom att lyssna. Spelets mål är att få ner bollen i motståndarens målficka.

Sporten ingår i Svenska Handikappidrottsförbundets verksamhet.

www.handikappidrott.se/Idrotter/Showdown/Showdown eller www.showdownsweden.se
 

SIMNING

En sport för alla. Man tävlar i alla simsätt – frisim, fjäril, rygg, bröst och medley. Det finns massor av olika tävlingsklasser, och Sverige har en rad simmare i världsklass i flera av dessa. Simning är en paralympisk idrott och ingår i Svenska Handikappidrotts­förbundets verksamhet.

www.handikappidrott.se/Idrotter/simning

För nybörjaren finns även Halliwicksimning – en metod för systematisk vattenträning, som ofta bedrivs i lekform.  

www.halliwick.se
 

SPORTSKYTTE

Sportskytte, gevär och pistol finns för idrottare med rörelsehinder. Personer med synskada utövar elektronskytte – då använder man ett luftgevär med elektronsikte, som överför ljusbilden på måltavlan till ljud.

Så skytten siktar med hjälp av hörseln.

Paralympisk gren som ingår i Svenska Handikappidrotts­förbundets verksamhet:

www.handikappidrott.se/Idrotter/Sportskytte
 

VATTENSKIDOR

Alla kan åka och ha kul på vattnet. Den enklaste formen är friåkning efter en båt – sittande, stående eller i en tub. Vill man göra det lite mer avancerat kan man tävla i slalom, hopp eller trick. I tävlingar finns det sju olika handikappklasser.

Mer information finns på Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet:

iof3.idrottonline.se/SvenskaVattenskid-Wakeboardforbundet/Funktionshinder/OmSporten
 

 

ANNONSER
 • Annons för HEA Medical
 • Annons för Mo Gård
 • Annons för Humanas föreläsningar om LSS
 • Annons från Myndigheten för tillgängliga medier
 • Annons för Valjevikens folkhögskola
ANNONSER
 • Etac R82 Toucan ståstöd
 • Annons för HD Motion
 • Annons för Unik Försäkring
 • Annons för Tobii Dynavox
 • Annons för Made for Movement
 • Annons för JAG
 • Annons för Särnmark
 • Annons för Tidvis
 • Annons för Primass
 • Annons för STIL
 • Annons för CJ Advokatbyrå
 • Annons för Fremia