Idrottsskolorna sprider sig över Småland

Publicerat av
Sara Bengtsson
Dela

Nya idrottsskolor för barn med funktionsnedsättningar startas i Vimmerby och Hultsfred under februari. Hit är alla välkomna. Skolorna byggs upp av eldsjälen Gun-Britt Krook efter en modell från Västervik.

Hösten 2004 startade vi idrottsskolan i Västervik efter en lång tid av planering och etablering hos olika idrottsföreningar. Vi är en liten kommun med bara 40 000 invånare, men trots det intresserade sig 25 föreningar för att samarbeta med idrottsskolan. Nu är vi glada att kunna starta en liknande skola i Vimmerby och Hultsfred, säger Gun-Britt Krook, fritidssamordnare på Habilitering nord i Kalmar län.

De nya idrottsskolorna erbjuder aktiviteter en gång i veckan med treveckorsintervaller. De tre första veckorna i februari får barnen och ungdomarna spela bordtennis i Södra Vi IF som är huvudförening i projektet.

– Det krävs att någon förening går med som huvudförening, eftersom ungdomarna måste bli medlemmar i en riktig förening. Men efter tre veckor får en annan förening gå in med aktiviteter för barnen, så att de får testa många olika aktiviteter, säger Gun-Britt Krook.

Förhoppningen är att barnen ska hitta aktiviteter som passar dem och sedan gå vidare i föreningarna. Dock har det blivit vanligt att barnen ändå stannar kvar i idrottsskolan, eftersom man där har sina kompisar och trivs bra.

– I idrottsskolan hittar man en social gemenskap och här finns inga krav på att man ska vara bäst. I Västervik har någon fortsatt med bowling, någon har brottats och en kille fortsatte med innebandy. Han är 15 år nu, men hade slutat senast jag talade med honom. Tyvärr kände han till slut att han inte platsade i laget och lade av. Målet med idrottsskolan är att få ut kunskapen om funktionshindrade i föreningarna och få dem att förstå att det är deras skyldighet att ta emot alla. Men det är fortfarande svårt för barnen och ungdomarna när de inte kan sporta på samma villkor som de andra i föreningarna, säger Gun-Britt Krook.

Idag är tio barn aktiva i idrottsskolan i Västervik. Alla från sju år är välkomna att medverka och det kostar 400 kronor per termin. Likadant kommer det bli i Vimmerby och Hultsfred. Hittills har cirka 15 barn anmält sitt intresse till idrottsskolan och ungefär lika många föreningar.
– Vi kommer ha bland annat fotboll, innebandy, pingis och simning på schemat. Men även Brukshundsklubben i området har anmält intresse. Jag vet inte om man kan räkna det som en idrott, men det är en fritidsaktivitet, säger Gun-Britt Krook.

De flesta som varit aktiva i idrottsskolan i Västervik har tillhört den yngre ålderskategorin och Gun-Britt Krook räknar med att samma mönster kommer följas i den nya idrottsskolan. Detta på grund av att de mindre barnen ännu inte hunnit upptäcka sina begränsningar och börjat jämföra sig med andra barn.
– När man kommer förbi tolvårsåldern är det många barn som börjar känna att de inte räcker till och då har man hunnit döda intresset för att ge sig på någon slags fritidsaktivitet. Därför är det viktigt att vi fångar upp barnen tidigt, säger Gun-Britt Krook.

Det stora problemet som idrottsskolorna i Västervik, Vimmerby och Hultsfred står inför är bristen på ideella ledare. Det krävs fler ledare som arbetar med barn med funktionshinder och risken finns, menar Gun-Britt Krook, att allt rinner ut i sanden om kommunen inte går in tuffare och leder aktiviteterna.
– I Vimmerby och Hultsfred har vi engagerat fritidsledarlinjen från folkhögskolan som kommer hjälpa till med ideella ledare, säger hon.

Projektet i Västervik har varit en succé och nu hoppas man på samma fina resultat i Vimmerby och Hultsfred.
– Målet är ju alltid full integrering, att alla ska vara välkomna till alla föreningar. Men som det ser ut i dag är det svårt. Därför är idrottsskolorna ett bra alternativ och viktigt för de barn som medverkar. Och visst har vi fått mycket positiv respons från föreningarna, många har sagt till mig att ”jaha, var det inte svårare än så!” och menat att det varit väldigt roligt. Men då har de bara behövt anstränga sig i tre veckor, det blir en annan grej när föreningarna ska ta emot ett barn på riktigt, då blir det lite krångligare, säger Gun-Britt Krook.

Men Gun-Britt Krook ser positivt på framtiden. Nu har Mönsterås kommun hört av sig och även de vill starta en idrottsskola. Gun-Britts dröm är att även integrera kultur-fritidsaktiviteter i idrottsskolorna och få kommunerna att satsa på heltidstjänster som arbetar med fritidsaktiviteter för barn med funktionshinder.
– Idag finns inte det. Det kan finnas småtjänster som arbetar lite med barn med funktionshinder. Men jag skulle gärna se att det fanns en heltidstjänst som kunde ta ett ordentligt helhetsgrepp. Då skulle vi kunna göra så mycket mer, säger hon.

I Västervik har man blivit oerhört stolta över projektet med idrottsskolan och lyfter fram det som ett flaggskepp för kommunen.
– Och de har jobbat jättebra. Men det krävs ett ännu större engagemang från kommunen för att hålla projektet vid liv och hitta nya idéer. Annars är jag rädd att projekt som dessa till slut kommer rinna ut i sanden och då är det barnen som drabbas, säger Gun-Britt Krook.

www.vastervik.se

www.vimmerby.se
www.hultsfred.se

Artikeln publicerades 2008-01-09

Publicerat av
Sara Bengtsson
Nyckelord: idrott