”Inte första gången myndigheter kör över de som berörs av besluten”

– Vi förväntar oss att eHälsomyndigheten reder ut problemen så att det blir en bra lösning för alla grupper.
Det säger Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

– Det man behöver göra nu är att lyssna på olika röster och ta fram lösningar för de som berörs, säger Elisabeth Wallenius.

Funktionshinderrörelsen har reagerat kraftigt på att eHälsomyndigheten förra veckan oväntat stoppade möjligheten för föräldrar att e-handla receptbelagda läkemedel för barn över 12 år.

Extra upprörda blev många när eHälsomyndigheten i en intervju på HejaOlika uppgav att man haft en dialog med funktionshinderrörelsen före beslutet.

Under tisdagen ändrade myndigheten sig, och uppgav att detta berodde på ett missförstånd, och hänvisade till en formulering på Sällsynta diagnosers Facebooksida.

Elisabeth Wallenius som leder samarbetsorganisationen Funktionsrätt Sverige har fått ta emot många kritiska synpunkter från rörelsen de senaste dagarna.

I ett mejl till HejaOlika uppger eHälsomyndighetens kommunikationschef att man nu, några dagar efter stoppet för erecept, har tagit kontakt med olika förbund för att få synpunkter.

Det räcker inte, menar Elisabeth Wallenius:

– Det är för sent att ställa frågor nu, om man inte är beredd att ompröva beslutet, och gå på djupet för att undersöka hur förändringen kan göras på bästa sättet. eHälsomyndigheten måste reda ut detta så att det fungerar både för gruppen där det krävs föräldraansvar för läkemedlen, och för gruppen där det inte ska vara föräldrainsyn.

Det är inte ovanligt att de som berörs av funktionshinderfrågor blir överkörda av myndigheter, utan möjlighet att påverka beslut.

– Nej, det här är inte första gången som man inte tar reda på konsekvenserna för de som berörs. Det stör oss att det är så vanligt att man inte ser oss som en viktig kunskapsbärare för våra medlemmars åsikter. Här blev den problematiken tydlig, säger Elisabeth Wallenius.

– Om eHälsomyndigheten hade tagit tag i detta från början hade man kunnat hitta lösningar. Det är ju en fråga med två sidor, det handlar dels om situationer då föräldrar inte ska ha insyn, dels om situationer när föräldrar måste ta ansvaret.

– Inom Funktionsrätt Sverige kan vi göra samlade bedömningar, men vi kan inte svara generellt för alla grupper. I så fall måste vi få ett uppdrag från myndigheten så att vi kan gå ut med en förfrågan till de olika förbunden, och se vilka synpunkter som finns, och de är kanske inte alls enhetliga.

– I det här fallet har vi inte alls blivit tillfrågade på det sättet, säger Elisabeth Wallenius.

Läs mer

Alla artiklar om kaoset kring erecepten

Fler artiklar om detta ämne