”Jag blev vansinnig på mamma och pappa för att sjukdomen skulle hållas hemlig”

– Jag blev livrädd och trodde att pappa skulle dö!
Fotbollsstjärnan Klas Ingesson blev chockad när hans pappa drabbades av ett häftigt epileptiskt anfall. Sedan kom ilskan.
– Jag blev vansinnig på mamma och pappa för att de inte hade berättat något.

Händelsen inträffade när Klas Ingesson var 15 år gammal, men den satte mycket djupa spår hos honom.
– I vår familj pratade vi aldrig om pappas epilepsi, berättar Klas Ingesson.

Som liten pojke fick Klas inget veta om sjukdomen. ”Pappa mår dåligt, stör honom inte” var det enda han fick veta i samband med att pappan fick epileptiska anfall.

Men en dag blev allvaret uppenbart.
– Jag satt och läste Correspondenten för pappa när han fick ett anfall. Jag blev livrädd och trodde att han skulle dö. Jag visste ju knappt vad epilepsi var, berättar Klas Ingesson.

Foto på Klas IngessonDet var inte förrän efter denna händelse som han fick veta att även systern hade epilepsi.

Förklaringen var att pappan, idag 60 år gammal, helt enkelt inte vill att någon annan skulle känna till hans sjukdom. Och även efter den dramatiska händelsen förblev sjukdomen en väl förborgad familjehemlighet i många år.

– Det skulle hållas hemligt, för pappa skämdes jättemycket för sjukdomen. Han ville hålla det inom familjen och var rädd för att klassas som lustig i huvudet.

Inte förrän långt senare i livet, efter en mycket framgångsrik karriär som fotbollsstjärna i landslaget och i olika proffsklubbar, kom Klas Ingesson själv fram till att det var viktigt att uppmärksamma sjukdomen.

– För ett år sedan var jag med på ett möte med Rotary för att hålla ett föredrag. När jag fick frågan vad jag ville ha betalt så fick jag för mig att säga att de kunde skicka pengarna till epilepsiförbundet, berättar han för Föräldrakraft.

– Jag blev vansinnig på mamma och pappa för att jag inte hade fått veta något. Jag trodde ju att han höll på att dö.
– Jag har varit förbannad på pappa och har tyckt att han inte får hålla på så här. Han vill fortfarande inte gärna prata om det, och har haft svårt för vad kompisarna skulle tänka och har varit rädd för att bli utfryst eller att någon ska ta avstånd.

Men Klas Ingesson förstår att pappan har haft sin inställning.
– När pappa själv var ung tyckte många att den som hade epilepsi hade fel i huvudet.

På senare tid har sjukdomen blivit lite mer känd, även hemma i Ödeshög, där pappans sjukdom inte längre är någon hemlighet.
– Farsan är lugnare nu och tänker inte lika mycket på sin sjukdom längre. Innan, när det skulle hållas hemligt, gick han och tänkte på epilepsin hela tiden, utom när han hade anfallen!

Hans nya karriär: konferenser och naturupplevelser

Klas Ingesson driver idag konferenscentrumet Bjärkefalls gård, vars affärsidé är att erbjuda naturupplevelser.
På webbsajten http://www.ingesson.se berättar han om sin nya karriär:

”Under min tid som fotbollsproffs gick jag ofta och tänkte på att kunna köpa en gård som jag själv skulle driva. 1996 kom tillfället att få drömmen uppfylld. 2001 slutade jag spela fotboll och kunde börja planera för gårdens framtid. Tillsammans med granngården, som även den heter Bjärkefall, har vi nu ca 850 ha att förfoga över.
Bjärkefalls gård består av skog med inslag av ekängar. På gården finns 2 st sjöar och 4 st gölar och även en forell och kräftdamm på 1,5 ha. Gården är belägen i Tidersums socken i södra östergötland ca 1,5 mil från Kisa och 3 mil från Vimmerby.
Vi har försökt skapa något unikt där jakt och friluftsliv går hand i hand. och vi håller hårt på etik när det gäller all jakt och naturligtvis vett och etikett när vi vistas i naturen.”

Det är allvarligt att sjukdomen är så okänd, menar Klas Ingesson. Den bristfälliga kunskapen har präglat hans eget liv och många andras.
– Det förekommer så lite information om epilepsi att de flesta människor fortfarande inte har någon kunskap om sjukdomen, om de inte själva har någon nära vän som har epilepsi.

Han vet av egen erfarenhet vilka stora problem detta medför även för anhöriga.
– Mamma hade ingen att vända sig till, säger Klas Ingesson.

Han hoppas nu att sjukdomen ska avdramatiseras.
– Det är dags att börja prata om epilepsi som vilken sjukdom som helst.

Under åren 1989-98 spelade Klas Ingesson inte mindre än 57 landskamper i fotboll. Han har också varit proffs i under många år. Och de dolda problemen med epilepsi har gjort sig gällande även under fotbollskarriären.

– Jag har haft fotbollskompisar, elitspelare, som också har epilepsi. Det har nog inte varit så många förutom jag och fotbollsläkaren som har känt till det, berättar han.
– När jag spelade fotboll tänkte jag på ungefär samma sätt som mamma och pappa – att det inte var någon idé att gå ut och berätta.

Idag är han säker på sin sak – att det enda kloka är att öppet berätta. Och Klas Ingesson hoppas att många fler ska komma fram till denna slutsats.
– Ju fler som går ut och öppet berättar, desto mindre mystik blir det. Jag känner själv inte att alls att det skulle vara riskabelt att berätta.
– Det värsta är att så många personer på viktiga platser i samhället kännet till så lite om sjukdomen, säger Klas Ingesson.

– Det är viktigt att ta bort stämpeln att det är ”fel i huvudet” på de som har epilepsi, utan att de måste bemötas som om de hade vilken annan sjukdom som helst. Om vi ska få barnen att sluta mobba skolkamrater som har epilepsi räcker det inte med att just den skolklassen får information. Information måste spridas överallt så att alla känner till hur det fungerar.

– Vi som är berörda av sjukdomen måste kliva fram, men det behövs att många fler blir ambassadörer för sjukdomen, säger Klas Ingesson.