Funkismamman Anki: Jag har stått i en visitationszon i 25 år

Funkismamman Anki Björk satte ord på assistansanvändares känslor över alla de försämringar som ofta motiverats med fuskjakt.
– Jag har stått i en visitationszon i 25 år, och inte en jäkel har reagerat!

Vände sig direkt till ekobrottsmyndigheterna

Det var på IfA:s rådsmöte i Haninge på torsdagen, under rubriken ”Rätt och fel”, som Anki Björk fick ordet. Det var vid rätt tillfälle under ett viktigt panelsamtal om brottsbekämpning.

Anki Björk. Foto: Linnea Bengtsson
Anki Björk tolkade många assistansanvändares och anordnares oro – och röt till mot myndigheterna som var på plats. Foto: Linnea Bengtsson.

På plats fanns de tre stora brottsbekämpande myndigheterna Ekonomistyrningsverket, Ekobrottsmyndigheten och Brottsförebyggande Rådet samt bidragsbrottsutredningen.

Anki Björk berättade att hennes son haft assistans sedan mars 1994. År 1999 medverkade hon, som mamma, i Bengt Lindqvists utredning ”Kontrollerad och ifrågasatt?”.

– Redan då kände jag mig kontrollerad och ifrågasatt, och detta har ju inte minskat. Det är ett jätteproblem inom assistansen att Försäkringskassan drar alla över samma kam.

Raseri över visitationszoner

Anki berättade att hon hade reagerat ”jättestarkt när det för några veckor sedan blev rabalder om visitationszoner, och hur dessa zoner kommer att drabba oskyldiga människor”.

– Jag blev så vansinnigt arg. Jag har stått i en visitationszon i 25 år, och inte en jäkel har reagerat på det!

– Försäkringskassans jakt på assistansanvändare och anordnare måste få ett slut. Det har gått fullständigt över styr. Ni måste ta detta på stort allvar, sa Anki Björk till de myndigheter som var på plats.

Johanna Mattsson, Ekonomistyrningsverket, och Sara Persson, Ekobrottsmyndigheten. Foto: Linnea Bengtsson.
Sara Persson (till höger) från Ekobrottsmyndigheten höll med om att det är viktigt att frågan om enskildas integritet lyfts fram. Till vänster om henne syns Johanna Mattsson, Ekonomistyrningsverket. Foto: Linnea Bengtsson.

”En viktig fråga att lyfta upp”

Svar kom direkt från Sara Persson, Ekobrottsmyndigheten, som uttryckte förståelse för Anki Björks beskrivning.

– Det är inbyggt dilemma i assistansen, som ska vara individuellt utformad, att prövningen per definition blir integritetskänslig. Jag har inte lösningen, men det är en viktig fråga att lyfta upp med Försäkringskassan.

Försäkringskassan deltar på fredagen

Försäkringskassan medverkade inte på IfA:s rådsmöte under torsdagen men kommer att finnas på plats under fredagens debattforum. Då kommer Försäkringskassans områdeschef Birgitta Lindgren att ta upp frågor om assistansersättningen.

IfA rådsmöte och debattforum november 2022. Foto: Linnea Bengtsson
55:e gången gillt för IfA:s rådsmöte och debattforum. Många var glada över att konferensen åter kunde genomföras fysiskt. Foto: Linnea Bengtsson.

IfA:s rådsmöte och debattforum genomförs för 55:e gången idag och i morgon (17–18 november 2022). På grund av pandemin har de senaste upplagorna endast varit digitala, och dagens konferens var en mycket uppskattad nypremiär för den fysiska konferensen.