”Jag känner mig friskare här inne”
För drygt ett år sedan blev dagrummet på Anorexi- och bulimienheten omgjort till ett ”läkande rum”. Charlotte, 24, har varit sjuk i åtta år och kom hit första gången för fem år sedan. ”Jag tycker om att vara i dagrummet. Det känns avslappnat här, som ett vanligt vardagsrum, där man bara är.”
Förvandlingen började med att Patricia Gullberg, arbetsterapeut på Anorexi- och bulimienheten, ringde till sjukhusets insamlingsstiftelse för tre år sedan, och frågade om de kunde få en ny soffa.
Det resulterade i att hela dagrummet gjordes om. Ungdomarna fick vara med och bestämma under arbetets gång.
I dagrummet tillbringar de inskrivna ungdomarna mycket tid, bland annat den så kallade ”sitt-tiden”, den obligatoriska halvtimmen efter maten. Charlotte tycker det är en gladare stämning nu när dagrummet är omgjort.
– Det är en bra plats att lugna ner sig efter maten när vissa har det jobbigt. Det har blivit ett annat klimat. Innan förflyttades ångesten bara mellan rummen.
Patricia Gullberg säger att syftet med att göra om rummet har varit att skapa en stressfri miljö.
– Det ska vara kravlöst. Vi har ett öppet klimat kring att prata om ätstörningarna, men vi har sagt att här inne pratar vi inga siffror och sådant, för då börjar man bara jämföra.
Charlotte berättar att deltagarna brukar välja stol lite efter humör.
– Om man är ny sätter man sig ofta i hörnet. Om man är trött lägger man sig i soffan, säger hon och pekar.
Charlotte tycker att hon känner sig friskare i det nya rummet.
Hon tycker att det är skönt att titta på det stora fotografiet på draperiet, även om man kanske skulle kunna byta ut det efter årstiden.
– Ibland är det skönt att bara ha något att titta på, att tänka på annat, avleda tankarna, byta fokus. Eftersom miljön här inne är så fin, så tänker jag att jag som patient också ska bli omhändertagen på ett bra sätt. Jag känner mig friskare här inne. Och om man tänker bort att man är sjuk är det nog lättare att bli frisk. Liksom ”fake it ’til you make it”.
Anorexi- och bulimiavdelningens läkare Marina Andersson Hedberg, hänvisar till forskning som säger att den hemlika miljön är bra för tillfrisknandet.
– De flesta som kommer hit har varit sjuka länge. Sjukdomen blir integrerad med personligheten. Ju längre man går med en sjukdom ju sämre blir självförtroendet. Men alla som är sjuka har också något friskt i sig. Ju mer man blir påmind om det, ju mer förstärker vi det friska och ju mer vågar man lita på att man klarar det när man kommer hem.
Patricia tror också att hon som arbetsterapeut har lättare att tänka kreativt och positivt i en läkande miljö, vilket i sin tur också gynnar patienterna.