”Jag visste att jag ville jobba med barn” –Specialistsjuksköterska | HejaOlika.se
Reportage

”Jag visste att jag ville jobba med barn” –Specialistsjuksköterska

Publicerat av
Anna Pella
Dela

Specialistsjuksköterskan Carolina Luhr Nilsson:

Jag arbetar som specialistsjuksköterska och biträdande universitetssjuksköterska inom öppenvård och neurologi för barn på Nya Karolinska. På min arbetsplats vårdar vi barn med olika neurologiska tillstånd. Vi utreder, förbereder och behandlar barn inför procedurer och operationer.

Mitt specialistområde är barn som har svåra muskelspänningar som kan leda till smärta och svårighet vid omvårdnadssituationer. Det kan vara barn med cerebral pares, förvärvade hjärnskador eller andra sjukdomar.

Att arbeta med barn och unga med funktionsnedsättning

I detta tema har vi samlat berättelser från eldsjälar som verkligen brinner för sina jobb. Möt clownen, läkaren, assistenten, pedagogen med flera. Vad lär man sig av att möta funkisfamiljerna genom medgångar och motgångar?
Fler artiklar ur temat som ursprungligen publicerades i Föräldrakraft nr 3, 2019.

När jag bestämde mig för att bli sjuksköterska så visste jag att det var barn jag ville arbeta med. Barn är spontana och säger och gör vad de tycker.

Slumpen avgjorde

Efter att jag läst till sjuksköterska började jag av en slump att arbeta med barn med neurologiska funktionsnedsättningar och barn med endokrina sjukdomar. Jag trivdes väldigt bra och vidareutbildade till barnsjuksköterska. Därefter arbetade jag på en avdelning med infektionssjukdomar hos barn för att bredda mina kunskaper.

Under en tid när jag fick egna barn så arbetade jag som skolsköterska men saknade sjukvården och sökte mig tillbaka till barnneurologin och barn med funktionsnedsättningar.

Det roligaste i mitt jobb är att få arbeta med människor och framför­allt med barn och deras föräldrar. Trots svåra utmaningar finns det utrymme för glädje och skratt. Alla barn är olika och har olika behov, och att få glädjas med barn och föräldrar vid små framsteg är härligt.

Kan göra stor skillnad

När jag lyckas få barn och föräldrar att känna sig trygga med vården och de går hem nöjda och glada, då har jag lyckats. Det känns bra när jag känner att jag kan göra skillnad. Ibland kan ett telefonsamtal eller en enkel åtgärd från sjukvården göra stor skillnad för familjen.

Samtidigt är det en stor utmaning att arbeta med barn. Trots många år i yrket så är det ibland svårt att avläsa hur jag bäst ska få barnet att känna sig trygg inför till exempel en procedur. Att arbeta med barn som har en neurologisk funktionsnedsättning är en ännu större utmaning.

Ett barn som har svårt att uttrycka vad hen vill säga eller var hen har ont kan vara knepigt. Det tar tid att lära känna barnet och föräldrarna är viktiga som känner sitt barn bäst. Det är viktigt att var lyhörd och viktigt med kontinuitet.

Vill ha mer tid för samtal

I den bästa av världar önskar jag att vi hade mer tid för barnet på sjukhuset. Det blir ganska ofta stressigt när tider ska passas och det fungerar inte alltid. Även miljön på sjukhuset kan vara skrämmande med starka ljud och mycket folk. Om möjligt försöker vi att lägga vissa besök på eftermiddagen då det i regel är lugnare, och ordna så att man får träffa samma sjuksköterska varje gång. Rutiner och att vi håller tiden är viktigt.

En del barn kommunicerar med ord, men det kan ta lite längre tid. Andra behöver bildstöd eller dator för att kommunicera. Tyvärr finns inte alltid tid för ett längre samtal och det känns tråkigt.

Följer barns utveckling

Med åren och erfarenheten känns mötet med familjen viktigare än någonsin. Att få följa ett barns utveckling under många år och deras föräldrar är en härlig resa. Att lära känna familjer under lång tid genom med- och motgång. Det känns fint att få dela det med barn och föräldrar.

Uppdatering januari 2021

Efter många år på Astrid Lindgrens barnsjukhus och Nya Karolinska sjukhuset bestämde sig Carolina för att prova något annat. Idag arbetar hon på Barn- och ungdomsmedicinsk mottagning (BUMM) i Solna och inom kort ska hon vara med och starta upp BUMM Martina i Norra Djurgårdsstaden.

Fler artiklar om detta ämne

aDIudGItaGVhZGluZ1tkYXRhLXRvb2xzZXQtYmxvY2tzLWhlYWRpbmc9IjIwYTYxZTA3YzQxOTQ5MzVkYzJkYWNiNDM4Njc3Nzc0Il0gIHsgZm9udC1zaXplOiAyNHB4OyB9ICBAbWVkaWEgb25seSBzY3JlZW4gYW5kIChtYXgtd2lkdGg6IDc4MXB4KSB7ICAgfSBAbWVkaWEgb25seSBzY3JlZW4gYW5kIChtYXgtd2lkdGg6IDU5OXB4KSB7ICAgfSA=
aDIudGItaGVhZGluZ1tkYXRhLXRvb2xzZXQtYmxvY2tzLWhlYWRpbmc9IjIwYTYxZTA3YzQxOTQ5MzVkYzJkYWNiNDM4Njc3Nzc0Il0gIHsgZm9udC1zaXplOiAyNHB4OyB9ICBAbWVkaWEgb25seSBzY3JlZW4gYW5kIChtYXgtd2lkdGg6IDc4MXB4KSB7ICAgfSBAbWVkaWEgb25seSBzY3JlZW4gYW5kIChtYXgtd2lkdGg6IDU5OXB4KSB7ICAgfSA=
”Love har lärt mig mer än jag nånsin kan lära honom” –
Personliga assistenten
Love visar mig vägen kring vad som ska göras och inte
aDIudGItaGVhZGluZ1tkYXRhLXRvb2xzZXQtYmxvY2tzLWhlYWRpbmc9IjIwYTYxZTA3YzQxOTQ5MzVkYzJkYWNiNDM4Njc3Nzc0Il0gIHsgZm9udC1zaXplOiAyNHB4OyB9ICBAbWVkaWEgb25seSBzY3JlZW4gYW5kIChtYXgtd2lkdGg6IDc4MXB4KSB7ICAgfSBAbWVkaWEgb25seSBzY3JlZW4gYW5kIChtYXgtd2lkdGg6IDU5OXB4KSB7ICAgfSA=
”Jag tror att jag blivit mer fördomsfri”
– Barnsjuksköterskan
Varje familj har en urkraft, och sin specifika definition om vilka de är och vad som är viktigt.
”Jag har lärt mig att ingenting är omöjligt”
– Specialpedagogen
På Tittut kunde vi vara kreativa och erbjuda föräldrar och barn en plats ”att bara vara på”
”En kommunikationslösning kan påverka hela livet”
– Logopeden
”Jag har lärt mig mest av bråkiga mammor. De har gnistan kvar och ofta en förmåga att se hela personen.”
”De här barnen blev mitt stora intresse och utmaning”
– Habiliteringsläkaren
Någon har sagt: ”Man får inte bli så profes­sionell att man glömmer att vara människa.”
”Så här vill jag arbeta med musikterapi, som ett sätt att vara tillsammans”
– Musikterapeuten
Musiken fungerar som ett bärande ramverk som kan trösta eller skänka en stund av glädje.
”Det bästa med jobbet är att få familjerna att tänka på något annat”
– Clownen
Vi frågade sjukhusclownen Niklas Lindgren och åtta andra personer som arbetar med barn och unga med funktionsnedsättning om hur de hamnat i sitt yrke och vad det har gett dem.
”Absolut roligast är att få vara delaktig i elevernas framsteg” – Specialläraren
Att arbeta med elever med svåra funktionsnedsättningar ger mig mycket glädje

Artikeln publicerades 2021-02-18