Japaner till Malmö Open
Föräldrakraft träffade nyligen Thomas Jönsson, sportchef inom FIFH, mitt under de hektiska förberedelserna för jättetävlingen Malmö Open. Den 10 februari drar tävlingen igång med 25 nationer på plats.
Vad har ni för aktiviteter här idag?
– Just söndagar är den lugnaste dagen, då är det elhockey och golf. Men alla andra dagar är det fullt med folk här. Vi jobbar mycket även med den sociala situationen. Vi har 13 idrotter och lika många sociala aktivitetsgrupper, som Aktiva tjejer och Sportis, där man förvisso motionerar eller håller på med någon idrott, men där det sociala står i fokus. Det ska vara skönt att komma till FIFH, man ska kunna komma hit och bara hänga och känna sig som en del av gänget.
– Vi är också en arbetsplats för många med funktionsnedsättning, och vi försöker bli en remissinstans åt kommunen för handikappfrågor.
Vad betyder Malmö Open för FIFH Malmö?
– Framför allt innebär det mycket tradition. Tävlingen har funnits sedan 1977. Klubben är spretig och vi har 13 idrotter på programmet. Malmö Open är ett sätt för oss som förening att nå ut till massmedier. Vi finns med i alla medier under den veckan.
Vad innebär tävlingen för relationen till omvärlden, till politiker och allmänhet?
– Den är bra för oss, och bemötandet är positivt. Vi ser att vi etablerar oss och att statusen för tävlingen hela tiden höjs. Men det gäller att fortsätta att leverera bra hela tiden.
Hur ser anmälningsläget ut?
– Vi har känt av ett stort intresse. Det hittills mest exotiska inslaget är att det japanska goalboll-laget kommer, eventuellt både damer och herrar. De har inte varit med tidigare.
Är det ett ändamål i sig att tävlingen ska växa?
– Absolut. Vi försöker utveckla tävlingen och vill att ännu fler ska vara med. Men vi måste fortsätta att ha bra kvalitet. Rullstolsbasketen har vi nu förlagt till Lund och flera skånska städer har visat intresse av att vara med och arrangera. Även i Danmark finns ett sådant intresse. Men vi är en Malmöklubb och tävlingen heter hur som helst Malmö Open.
Hur ser en dag som sportchef ut?
– Klubben är mycket spretig. Det kan hända att klubbar från Italien, Tyskland och Spanien rycker i våra rullstolsbasketspelare. Det handlar om att jobba med utbildning för ledare, att rekrytera sponsorer.
Hur möter ni upp det ökande intresset för elhockey?
– Vi har dels en elitgrupp, dels en breddgrupp. Nu ska vi starta en barngrupp mitt i veckan för spelare mellan sex och nio år.