Jelena ser fram emot körkort och frihet
Jelena Ostojic åker från Göteborg till Hedemora för att ta körkort på internatskola.
– Visst är det långt från familj och vänner. Men det är värt det, och jag tror att det är bra pluggmässigt, säger hon. Till våren kan hon vara fri från sitt färdtjänstberoende.
När Föräldrakraft träffar Jelena Ostojic sitter hon vid ett bord intill köket i det hus i ett villaområde i Hedemora som sedan förra året härbärgerar internatkörkortsskolan Körkort Handikapp. Om en timme är det dags för nästa körlektion. Jag undrar varför hon sökt sig ända hit.
– Det finns inte så många övningsbilar för handikappade i Göteborg. Jag har en kompis som försöker ta körkort där. Hon får en körning på 45 minuter sedan måste hon vänta ett par veckor på nästa chans. Det är lätt att man hinner glömma vad man lärt sig, säger hon.
Jelena sökte efter alternativa körskolor på internet.
– Jag googlade på körkort och handikapp och hamnade på den här sidan, säger hon.
Jelena är i Hedemora för tredje gången. De första två perioderna stannade hon en vecka i taget. Nu har hon kommit för en tvåveckorsperiod. Senare i år väntar ytterligare en tvåveckorsvistelse på internatet. Då ska hon klara halkkörningen och förhoppningsvis klara uppkörningen.
Utbildningen så långt har gått över förväntan, säger hon. Den här dagen har hon tre lektioner, två teoretiska och en praktisk. I normalfallet tar det sex till åtta veckor att klara körkortsutbildningen. Jelena hoppas att sex veckor ska räcka. Det kostar hennes familj 48 000 kronor.
– Jag har så snälla föräldrar som betalar. Men det finns pengar att söka.
För Jelena har det aldrig rådit någon tvekan om att hon skulle ta körkort. Men hon hade inte mer bråttom än att hon först avslutade gymnasiet, en fyraårig barnskötarutbildning.
– Många tar körkort i 18-årsåldern. Men jag ville satsa på skolan först. En sak i taget, ett projekt åt gången, säger hon.
Hon minns första gången hon satt framför ratten, hur hjulen förde henne framåt och hon konstaterade att det faktiskt var hon som hanterade bilen.
– Jag sa till Erik ”nu kör jag, nu kör jag”, och han sa att det är just det som är meningen, säger hon och skrattar.
Just nu tränar Erik Eriksson, chef för trafikskolan, och Jelena på att lyfta blicken under körningen, att titta långt fram på vägbanan.
Att gå en utbildning långt hemifrån har självklart sina avigsidor. Men Jelena tror att det stora avståndet samtidigt kan vara positivt och öka möjligheterna att fokusera på själva lärandet.
Tror du att det finns rullstolsburna som tvekar att ta körkort just därför att de är rullstolsburna?
– Känslan av att kunna slippa vara beroende av färdtjänst fick mig att försöka ta körkort så här pass tidigt. Inom färdtjänst finns inget som heter spontanitet. Om en kompis ringer och säger att det går en bra film på en biograf om 45 minuter så har man inte en chans. Att ha körkort och en egen bil är en befrielse som jag längtar efter. Alla vill vara så självständiga som möjligt, säger hon.
Förhoppningsvis har du ett körkort till våren. Hur blir det med bil?
Jelena räknar med att få bilstöd, ett grundbidrag på 60000, och att föräldrarna lägger till ungefär lika mycket. Det kan räcka till en begagnad bil i gott skick.
– Jag har fastnat för Toyota Avensis, säger hon.
Körkort Handikapp började som ett samarbete inom AMU. Men 1997 ville ägarna lägga ned körkortsutbildningen då den inte längre syftade till yrkesmässig trafik. Erik Eriksson tog över och driver sedan dess skolan i egen regi.
Faka Körkort Handikapp
Körkort Handikapp har plats för ca: 8 elever. Hit kommer körkortselever från hela landet för att få hjälp med sin körkorts-utbildning.
Elever med läs och skrivsvårigheter får tillgång till de senaste tekniska hjälpmedlen bland annat med interaktiva dataprogram.
Personer med fysiska funktions-nedsättningar får här hjälp genom samarbete med anpassarna tillgång till olika typer av anpassade bilar.
Specialutbildade trafiklärare varvar teoriundervisningen med ett par körlektioner om dagen, vilket ökar förståelsen även för det knepigaste teoriavsnittet.